Procesorji
04.08.2012 22:20
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najhitrejši procesor na modrem planetu

Novim strežnikom podjetja IBM bo le stežka zmanjkalo sape!
Novim strežnikom podjetja IBM bo le stežka zmanjkalo sape!

Ko je Intel pred časom predstavil 10-jedni procesor Xeon frekvence 2,4 GHz, se je zdelo, da še dolgo ne bomo deležni močnejše »naprave« za preračunavanje podatkov. Na srečo se je podjetje IBM ponovno izkazalo. Predstavilo je prenovljen procesor družine Power7, ki po zmogljivosti vse prekaša na celi črti. Novinec podatke preračunava pri vrtoglavi frekvenci 5,5 GHz, kar pomeni, da je za 300 MHz hitrejši od njegovega predhodnika.

Podjetje IBM je predstavilo še prenovljen procesor iz družine Power7. Ta je opremljen s prodajno oznako Power7+ in je do 20 % zmogljivejši od njegovega starejšega brata, ki podatke preračunava s frekvenco 4,14 GHz. Superhitri procesor IBM Power7+ bo seveda namenjen superračunalnikom, ki poganjajo odprtokodni operacijski sistem UNIX in so namenjeni predvsem za simulacije.

IBM je še razkril, da njihov procesor frekvence 5,5 GHz pri največji obremenitvi porabi do 300 W električne moči, prenovljeni Power7+ pa okoli 190 W. Čeprav Intelovi procesorji Xeon pri največji obremenitvi porabijo le 130 W električne moči, imajo občutno slabše razmerje med zmogljivostjo in porabo. IBM trdi, da lahko z manjšim številom njihovih procesorjev dosežejo enako moč kot s procesorji Intel. To posledično pomeni manjšo porabo električne energije s strani strežnikov.

Podjetje IBM bo vse novosti, povezane z njihovimi procesorji, predstavilo konec avgusta na 24. konferenco Hot Chips, ki bo svoja vrata odprla 29. avgusta (http://goo.gl/BFBJl).


Prijavi napako v članku