Aplikacije in dodatni programi
20.12.2019 10:00

Deli z drugimi:

Share

Najboljše novičarske aplikacije za Android in iOS (1. del)

Najboljše novičarske aplikacije za Android in iOS (1. del)
Najboljše novičarske aplikacije za Android in iOS (1. del)

Včasih smo morali v to, da smo prišli do želenih novic, vložiti kar nekaj truda. Danes, s pametnimi telefoni, imamo tisoč in en način, kako priti do novic, tudi do tistih najbolj oddaljenih. Po eni strani je to dobro, po drugi strani pa niti ne. Če torej želimo biti na tekočem z dogajanjem po svetu, moramo imete vsaj kakšno novičarsko aplikacijo. Tako pa pridemo do druge težave, in sicer, katera od novičarskih aplikacij je vredna našega časa? Za vas smo pripravili obsežen seznam najboljših novičarskih aplikacij, ki so trenutno na voljo za Android in iOS.


1. Apple News

Apple News je prednaložena aplikacija na vseh iOS napravah in tako kot večina ostalih Applovih aplikacij, ni na voljo za Android uporabnike. Dotična novičarska aplikacija daje največ fokusa na fotografije in videe, ki se po na vadi nalagajo zelo hitro. Partnerstvo s publikacijo The New York Times in National Geographic je Apple News še obogatilo in povečalo količino kvalitetnih novic. Uporabnik lahko »sledi« določenim trendom ali posameznim tematikam, od politike do zelo nišnih tem.

iOS


2. Google News

Google News je aplikacija, ki je nadomestila Google Play Newsstand. Google črpa novice iz virov po celem svetu, kar pomeni, da bo vsak našel svojo najljubšo spletno stran, ali publikacijo. Aplikacija nam omogoča, da si nastavimo dnevne povzetke, s katerimi dobimo najpomembnejše informacije dneva, prav tako pa lahko uporabimo lastnost »Full Coverage«, kjer nam Google pripravi najbolj pomembne novice. Določene članke si lahko snamemo za poznejše branje, z vgrajenim sistem priporočil pa nam Google tako kot pri ostalih storitvah prilagaja uporabniško izkušnjo.

iOS; Android


3. Microsoft News

Predhodno znana pod imenom MSN News, aplikacija Microsoft News nudi enostaven način, kako hitro priti do novic, ki jih potrebujemo. Prvič, ko odpremo aplikacijo, nas ta vpraša, kaj nas zanima, vedno pa lahko izbrane tematike spreminjamo tudi naknadno. Glavno okno prikazuje novice, za katere aplikacija predvideva, da so relevantne za vas, sami pa lahko brskamo po tematikah ali pa morda najdemo povsem lokalne novice, ki nas zanimajo. Izbiramo lahko med svetlimi in temnimi temami, nastavitvami »vročih novic«, poleg tega pa lahko nastavimo aplikacijo tako, da se ta sinhronizira po vseh napravah. Microsoft News je odlična, enostavna aplikacija, ki preprosto povedano deluje tako kot mora.

iOS; Android


4. AP Mobile

Associated Press pokriva novice iz vsega sveta. Imajo močno ekipo reporterjev, ki pišejo o vseh vrstah zgodb. Aplikacija AP Mobile se od ostalih na seznamu razlikuje po tem, da ni tako »glamurozna«, vendar še vedno ponuja točno to, kar si ljudje želijo. Torej aplikacija je primerna predvsem za vse tiste, ki jih zanimajo dejstva in ne preveč balasta okrog novic.

iOS; Android


5. The New York Times

Brez dvoma lahko povemo, da je to eden najbolj popularnih virov novic na svetu. Aplikacija New York Times vsebuje vse, kar lahko od novičarske aplikacije pričakujemo – »vroče novice«, »off-line« branje in deljenje na družbenih omrežjih. Poleg tega pa aplikacija nudi še nekatere druge lastnosti, ki jih ostale aplikacije nimajo. Obstaja avdio in video opcija, vendar je tista najbolj napredna lastnost povezana z navidezno resničnostjo. Tako lahko pokukamo v garderobo Davida Bowieja, ali »na štiri oči« spoznamo olimpijske športnike. Na žalost »full-access« dostop do vsebin aplikacije ni brezplačen. Osnovni neomejeni dostop stane 15 dolarjev oz. 130 dolarjev letno.

iOS; Android


6. Financial Times

Ena najstarejših publikacij, Financial Times, je kraj, kjer najdemo vse novice povezane z največjimi dogodki po svetu. Tisto, kar Financial Times loči od ostalih novičarskih aplikacij je, da je največji poudarek na poslovnih novicah in finančnih trgih. Financial Times berejo predvsem ljudje, ki si želijo biti nenehno v stiku z razvojem poslovnega sveta. Podobno kot pri ostalih aplikacijah lahko tudi tukaj sledimo določenim tematikam in si nastavimo obvestila ob izbranih dogodkih.

iOS; Android


7. BBC News

BBC je svetovno priznan medij in novinarska organizacija, ki velja za eno boljših v svojem posli. Za razliko ostalih virov novic se aplikacija BBC News ne boji ponuditi zabavnih vsebin in se včasih celo malce poigrati s tematikami. Poleg tega še velja omeniti »live-streaming« novičarski kanal, ki je vgrajen direktno v aplikacijo. Če uporabljate aplikacijo, verjetno veste, da vsakič, ko BBC oddaja »vroče novice«, dobite obvestilo.

iOS; Android


8. CNN News

CNN je bila prva 24-urna kabelska televizija in njihova uradna aplikacija deluje kot kondenzirana verzija spletne strani. Nudi predvsem številne članke, ki se osredotočajo na ameriško publiko, vendar lahko uporabniki vseeno najdemo precej originalne CNN vsebine, ki je ne moremo dobiti drugje. Video predstavlja pomemben del CNN vsebin, kar po meni, da bi ljubitelji videa morali biti zadovoljni z vsebinami.

iOS; Android


9. Lumi News

Aplikacijo lahko najbolje opišemo kot nek miks med aplikacijama Flipboard in Tinder. Lumi uporabnikom nudi zelo personaliziran pogled, ki pospeši iskanje novic in zgodb, ki si jih želimo. Uporaba aplikacije je preprosta, če vam je neka zgodba, nek članek všeč, potem podrsate desno, če vam ni všeč, podrsate levo. Aplikacija se na tak način uči, kaj vam je všeč in kaj ne. S tem vam sčasoma ponuja vedno bolj relevantne novice. Je pa res, da lahko vsaj na začetku pričakujete članke virov, ki jih po navadi ne bi brali. Kljub temu vam svetujemo, da ne obupate, saj se aplikacija hitro uči. Med drugim lahko aplikacijo nastavite tako, da vam ponuja predvsem lokalne novice, vendar pa za to potrebuje vašo lokacijo.

iOS; Android

10. News Republic

News Republic uporabnikom ponuja različne zgodbe iz različnih novičarskih portalov in publikacij. Aplikacijo si lahko personaliziramo tako, da nam prikazuje tematike, ki nas zanimajo. News Republic sestavlja več kot 10.000 virov novic, poleg tega pa so objavljeni tudi popularni videi. Uporabniški vmesnik je enostaven za uporabo, saj nam omogoča, da hitro in pregledno brskamo po novicah.

iOS; Android

Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone Android aplikacije

Prijavi napako v članku