Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
15.11.2023 08:38
Posodobljeno 4 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na zmajevih krilih do uspeha

V Ljubljani se je zaključil najuspešnejši dogodek Adria Security Summit Powered by Intersec. Za sabo je pustil sled rekordnih številk v vseh kategorijah: s 150 razstavljavci, 2800 gosti iz 43 držav in 5000 sestanki je Adria Security Summit potrdil svoj položaj vodilnega regionalnega dogodka za izmenjavo znanja, inovacij in poslovnih priložnosti v svetu varnosti in na njej temelječih sektorjih.

Ker številke o obisku včasih zvenijo suhoparno, začnimo zgodbo o letošnjem srečanju z anekdoto, da smo letošnji dogodek odprli s štirinožnim robotom in zmajem. Robotski pes čuvaj je bil glasnik prihodnosti industrije, ki se ji posvečamo, medtem ko smo za neformalno maskoto letošnjega vrha sprejeli ljubljanskega zmaja, simbol Ljubljane. Od »robopsa« smo si izposodili simboliko zvestobe ideji spodbujanja varnosti, zmaj pa je bil vir moči, da smo to zvestobo spremenili v izjemno uspešno prireditev, katere statistične rekorde podpirata organizacija, podprta z bogatimi izkušnjami in največjo udeležbo gostov z vsega sveta.

V prestižni družbi: Med 50 elitnimi in vrhunskimi regionalnimi razstavljavci s področja varnosti

Na letošnjem srečanju Adria Security Summit smo ponosno gostili kar 150 razstavljavcev, kar je največje število udeležencev doslej. Še pomembneje je, da je med njimi tudi 10 varnostnih podjetij s prestižnega seznama Security 50, na katerem so najboljši akterji na svetovnem trgu (Hikvision, ASSA ABLOY, Nedap, Suprema, ZK Teco, Uniview, Avigilon by Motorola Solutions itd.), ter smetana regionalnih podjetij, kot so Alarm automatika, Akoda +, CreaPlus, Eccos Inženjering, Tenzor, Systeh, TRS in drugi.

Ta impresivna številka potrjuje vse večji ugled in pomen tega dogodka v varnostni industriji in širše. Med udeleženci bi se radi posebej zahvalili sponzorjem, ki jih je 180, med njimi diamantni (Alarm automatica, Konica Minolta), platinasti (A koda plus, Ateis Europe, Bosch Security and Safety Systems, CREAPlus, Monitoreal, Nedap Security Management, Suprema Europe, Teksel , ZKTeco Europe) in zlatih sponzorjev (Advancis, ASSA ABLOY, Hikvision, Kaspersky, Avigilon by Motorola Solutions, PRIANTO, Qognify, Ruijie Networks, SALTO Systems, Spica Group, Stelkom, Tenzor, TecnoAlarm, Ultravision Consult, Zarja elektronika).

Regionalni dogodek z globalnim učinkom in rekordno udeležbo

Zgodbe o statistiki ne moremo zaključiti brez neizogibnih številk, ki so tudi letos ponazorile dejstvo, da se je število obiskovalcev letošnjega srečanja z rekordnimi 2800 gosti iz 43 držav v primerjavi z lanskim srečanjem v Zagrebu, ki jih je bilo 2500, povečalo za 12 %. Pomembno je omeniti, da jih je skoraj 17 % prišlo iz držav zunaj regije, iz česar lahko sklepamo, da je varnostni vrh potiho prerasel svojo regionalno uniformo in se oblekel v novo mednarodno obleko. Tako je prizorišče Gospodarsko razstavišče odprlo svoja vrata gostom s potnimi listinami iz Velike Britanije, Združenih držav Amerike, Cipra, Bolgarije, Nizozemske, Kitajske, Turčije, Nemčije, Avstrije, Irske, Italije, Češke, Španije, Norveške, Kanade, Romunije, Izraela, Francije, Poljske, Latvije, Estonije, Danske, Švedske, Belgije, Ukrajine, Madžarske, Grčije, Egipta, Združenih arabskih emiratov, Finske in Tajvana.

To nikakor ne pomeni, da je treba zanemariti že tradicionalno dober odziv regionalnih obiskovalcev, saj vrh še vedno ponosno nosi besedo “Adria” kot svoj prepoznavni pečat. V tem segmentu struktura gostov jasno odraža regionalno prepoznavnost vrha in izražen interes udeležencev, da ga uporabijo kot most za vzpostavitev sodelovanja s preostalim svetom. Največje število gostov prihaja iz Hrvaške in države gostiteljice Slovenije, in sicer 22,23 % oziroma 20,71 %. Pomembno so zastopane tudi Bosna in Hercegovina, Srbija ter Severna Makedonija, in sicer z 12,28 %, 17,57 % in 8,66 %. Čeprav z nekoliko manjšim deležem glede na število prebivalcev, je bila na dogodku dobro zastopana tudi Črna gora z 2,30 % gostov, kar dokazuje, da zavezanost razvoju varnostne industrije nima nobene zveze s številom prebivalcev države ali kvadratnimi kilometri v atlasu.

Skoraj 40 % udeležencev so najvišje rangirani predstavniki podjetij

Adria Security Summit 2023 se je izkazal kot trdna os za povezovanje strokovnjakov iz različnih sektorjev z dinamično strukturo udeležencev, ki poudarja vključujoč pristop dogodka k varnosti in sorodnim panogam. Za ponazoritev naj navedemo dejstvo, da je vrh tudi letos služil kot vsestranska platforma za poslovno mreženje na kraju samem, saj je bilo izvedenih rekordnih 5000 sestankov. Letošnjega vrha se je udeležilo impresivnih 38,06 % predstavnikov višjega vodstva in vodstvenih delavcev, kar kaže na privlačnost dogodka med najvišjimi odločevalci v varnostnem sektorju in sorodnih panogah.

Regionalni ali nacionalni vodje, menedžerji in zaposleni na področju prodaje in distribucije so predstavljali pomembnih 21,58 % udeležencev. Tudi “tehnični” segment stroke na vrhu ni bil zanemarjen, saj je 17,83 % udeležencev predstavljalo inženirje, strokovnjake in razvijalce. Srednja raven vodstva, ki jo sestavljajo vodje ključnih strank, projektov in poslovnega razvoja, je predstavljala 15,68 % udeležencev.

Varnostni vrh kot ogledalo razvoja industrije: Vzpon kibernetske varnosti

Koncept Adria Security Summit je bil od vsega začetka zasnovan kot dinamično ogledalo industrijskih trendov, ki se med drugim odražajo v zastopanosti udeležencev s celotnim spektrom izdelkov in vertikal, iz katerih prihajajo. Rešitve za videonadzor imajo na vrhu še naprej pomembno mesto, saj jim je namenjenih 18,03 % razstavnega prostora. Ne preseneča, da videonadzoru sledijo rešitve za kibernetsko varnost (10,19 % razstavljavcev), kar ponovno potrjuje vlogo vrha kot glasnika trendov v panogi, ki danes vse večji poudarek namenja zaščiti digitalnih sredstev in sistemov pred kibernetskimi grožnjami. Še eno presenečenje na vrhu je bila visoka zastopanost (10,61 %) požarnih alarmov, opreme za opozarjanje na dim in plin ter rešitev za požarno zaščito in evakuacijo. Ta kategorija je pokazala vseskozi aktualno predanost požarni zaščiti in potrebo po najboljšem možnem odzivu na izredne razmere, ki ljudi spremljajo praktično od trenutka, ko se prižge prvi ogenj.

Sistemi za nadzor dostopa ter sistemi za nadzor časa in prisotnosti so bili z 8,20-odstotno zastopanostjo standardno dobro vidni in skupaj s protivlomnimi in spremljajočimi alarmnimi sistemi (9,52 %) tvorijo pomemben del varnostnega kolača, na katerega se predstavniki industrije še danes zanašajo. Ta spekter zaključujejo mehansko varovanje (4,21 %) in sistemi za varovanje oboda (5,32 %), ki so pokazatelji stalnega pomena kombinacije tehničnega varovanja “stare šole” in novih tehnoloških rešitev za vse, ki na vrhu iščejo celovit pristop k varovanju življenja in premoženja.

Drugi pomembni sektorji vključujejo pametne domove in mesta ter rešitve za avtomatizacijo (6,80 %), ki jih enako zastopa industrija IT/ICT (7,71 %) kot razmeroma nov, a danes neizogiben del varnostnih, informacijskih in komunikacijskih pokrajin sodobnega življenja in poslovanja. Številne vertikale so skupaj pokrivale 9,49 % razstavnega segmenta in vključujejo komunikacije in transport, proizvodnjo, gradbeništvo in arhitekturo, maloprodajo in distribucijo, bančništvo/finance, gostinstvo, izobraževanje, nafto in plin, zdravstvo, mobilnost, stanovanjski sektor ter farmacijo. Raznolikost teh vertikal kaže na naraščajoče varnostne potrebe v vsaki od njih, zaradi česar je vrh postal ključna platforma, na kateri lahko ti strokovnjaki enostavno raziskujejo in najdejo rešitve za svoje poslovne izzive in dileme.

Pred prireditvijo Sarajevo 2024

S številnimi temami in študijami primerov je Adria Security Summit 2023 gostom in udeležencem ponudil številne teme za razmislek, ki jih bodo na koncu zlahka “pretopili” v izvedljive točke svojih poslovnih strategij. Dogodek v Ljubljani je zaključil cikel, v katerem se je vrhu uspelo uveljaviti kot osrednji prostor za izmenjavo znanja, idej in tehnoloških dosežkov v varnostnem in drugih sektorjih. Pred vrnitvijo v Sarajevo, kraj, kjer je vrh Adria Security Summit že leta 2015 naredil prve korake na poti, da postane največji tovrstni regionalni industrijski dogodek, je pred organizatorji pomemben, a tudi sladek izziv, kako preseči vse doslej doseženo in v zadovoljstvo vseh udeležencev, brez katerih bi bila ta pot do uspeha daljša in trnova. Dokler se leta 2024 ne srečamo v Sarajevu, naj Adria Security Summit 2023 ostane najbolj brano poglavje v zgodbi o uspehu našega industrijskega dogodka in njegovega občinstva.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več