Računalništvo, telefonija
Telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
Triki in nasveti
28.02.2024 13:45
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

MWC 2024: telefoni, tablice, roboti, umetna inteligenca in še več

Kratko, sladko in z malce grenkega priokusa – tako bi lahko opisal izkušnjo na vsakoletnem sejmu MWC 2024.
MWC 2024: telefoni, tablice, roboti, umetna inteligenca in še več
MWC 2024: telefoni, tablice, roboti, umetna inteligenca in še več

Gneče ni manjkalo, to je vendarle MWC. Zvenečih imen je bilo kar nekaj, razstavnih prostorov prav tako. V kratkem času sem uspel ujeti marsikatero zanimivost, na primer humanoidne robote in prenosnik s transparentnim zaslonom, pa vendarle sem na sejem odšel z večjimi pričakovanji. Xiaomi, Samsung, Honor in Huawei so stalnica z največjo prisotnostjo. Njihov pristop mi je bil všeč. Videti je, da so zadnji branik potrošnikov. Večino časa sem se namreč sprehajal po prostorih, ki so več kot očitno usmerjeni zgolj v segment B2B. Seveda sem se ob vsakem koraku spotikal tudi ob umetno inteligenco, 5G in celo prve omembe tehnologije 6G. Kaj vse sem uspel odkriti? Kaj oziroma koga sem pogrešal?

Telefonov, tablic, ur in zapestnic na pretek

Če se najde še kakšen dvomljivec, ki meni, da pametne ure in zapestnice nimajo svojega prostora na trgu, je skrajni čas, da to misel opusti. Xiaomi je predstavil svojo kolekcijo za letošnje leto: SmartBand 8 (Pro), Watch 4 in Watch S3. Tudi Honor se jim je pridružil z HONOR Watch 4, oba pa sta razstavila tudi zložljive telefone, pri katerih se boj vse bolj zaostruje. Prvič sem uspel od blizu pogledati Xiaomi Fold 3, lanskoletni model podjetja, ki je na prvi pogled tehnično dovršen. V Sloveniji njihove zložljive telefone še čakamo in upam, da bo letošnje leto za nas srečno. Zanimivo bi bilo spremljati, kako bi se Samsung, Honor in Xiaomi spopadli za naziv najboljšega v tem segmentu. Če se bo v prihodnosti vmešal še Apple, toliko bolje.

Pred tem smo že imeli priložnost spoznati premijca Xiaomi 14 in Xiaomi 14 Ultra, Honor pa je istočasno predstavil svojega premijskega kandidata HONOR Magic6 Pro, pri katerem me najbolj fascinira telefoto kamera ločljivosti 180 MP. HONOR daje še vedno veliko poudarka na zložljiv telefon HONOR Magic V2, ki sem ga tudi sam med testom označil za trenutno najbolj prefinjen zložljiv telefon na trgu. Razstavljena je bila tudi Porsche različica, ki pa v Sloveniji ni na voljo.

Xiaomi naprave

Samsung je svoje glavne naprave predstavil pred približno mescem dni, v vitrini pa sem lahko (z varne razdalje) opazoval nov pametni prstan Galaxy Ring. Demo predstavitve ni bilo, na videz je bil privlačen, imam pa pomislek, kolikšen trg si lahko izborijo pametni prstani. So okrnjena različica pametnih ur, a te zmorejo veliko več, obenem pa smo na njihovo obliko vajeni že iz preteklosti. Morda pa se motim in obstaja veliko zanimanje tudi za prstane. Nedvomno so na pogled zanimivi in mogoče je to dovolj za ciljno skupino, na katero ciljajo Samsung, Oura in ostali.

Tudi tablice so si zaslužile svoj čas pod žarometi. Xiaomi ne skriva ambicij, da bi si rad izboril svoj delež tablične pogače. Xiaomi Pad 6 (in prejšnji modeli) so zanimiva kombinacija zelo dobre zmogljivosti, estetike in predvsem konkurenčne cene. Tudi Honor ima svoje kandidate, ki jih ne smemo podcenjevati. Pogrešal sem kakšen prenosnik več in na splošno obžalujem, da Honor, Xiaomi in tudi Huawei, ki je v preteklih letih naredil več korakov za umik z našega trga, niso posvetili več pozornosti prenosnim računalnikom.

Qualcomm, ki že pol leta draži javnost z novimi čipi Elite, je večino prostora namenil povezljivosti in umetni inteligenci. Imeli so razstavljene tudi naprave s Qualcomm čipi in bil sem presenečen, da sem pozabil, da njihovi čipi napajajo pametna očala, VR očala in podobne naprave. Prisoten je bil prenosnik s čipom X Elite, vendar mi je predstavnica bolj želela predstaviti umetno inteligenco, ki deluje z lokalnimi viri, kot pa se pogovarjati se o sami zmogljivosti čipa.

Našel sem nekaj skritih draguljev

Že dlje časa iz ozadja spremljam nekatere manj znane blagovne znamke. Tecno je na svojem razstavišču pokazal vse, kar so doslej lansirali. Presenetljivo imajo pod svojim okriljem tudi nekatera imena, za katera doslej še nisem slišal. A pozornost je bila bolj uperjena v zložljive telefone Tecno. Njihova prednost je predvsem v nižji ceni. Moram pa priznati, da zdaj, ko sem jih uspel videti od blizu, razumem, zakaj so cenejši od konkurence. Telefoni so solidni, opazi pa se, da so po strojni plati korak zadaj. Zložljiv tečaj še ni na ravni ostalih, pa tudi na splošno so dimenzije veliko bolj okorne. Zanimivo bi bilo videti, ali se kakšna prednost skriva v operacijskem sistemu.

Ustavil sem se tudi pri proizvajalcu ZTE, ki poleg svojih telefonov nadzira blagovno znamko Red Magic, namenjeno gamingu, in tudi telefone Nubia. Red Magic 9 Pro že na daleč opozarja nase. Njegova kričeča zasnova pooseblja gamerske naprave, ki niso po godu vsakemu, a meni se dopadejo. Na hitro sem preizkusil tudi kamero in rezultati presenetljivo niso bili slabi. Razstavljenih je bilo tudi nekaj dodatkov (ventilator, Android krmilnik), ki bi morali biti del ansambla vsakega, ki se želi resno posvetiti igram na telefonu. Škoda, da gaming telefoni v Sloveniji še niso našli prostora – z izjemo POCO telefonov, ki pa so v zadnjih letih postali bolj mojstri za vse, kot pa tiste prave gaming naprave (kot je bil v preteklosti na primer POCO F1).

Ko sem že ravno pri telefonih POCO: nove naprave POCO X6 (Pro) in F5 (Pro) naj bi bile kmalu pripravljene za nastop na slovenskem trgu. Še vedno imajo drzen dizajn, razmeroma zanimive strojne komponente, počakal bom pa na ceno in teste, preden si drznem reči, da bodo na primer boljši od Xiaomija 13T, ki je trenutno s ceno 400 evrov morda najboljši telefon v tem razredu.

ZTE je predstavil tudi zložljiv telefon Nubia Flip ter poseben telefon Music, ki izboljša glasbeno izkušnjo z višjo glasnostjo, osvetljavo na zadnji strani, ki se odziva na predvajano skladbo, in nekaterimi funkcijami za olajšano medijsko upravljanje. Na sporedu je bila tudi 3D tablica Nubia Pad 3D II, njihova druga generacija tablice s 3D zaslonom. Iz fotografij ni razvidno, da sploh gre za 3D tehnologijo, v živo pa je bilo zanimivo gledati, kako se predmeti premikajo po takem zaslonu. Na začetku imaš zaradi drugačne perspektive malce nenavaden občutek, vendar ta hitro izgine (podobno kot pri VR očalih). Za 3D izkušnjo nisem potreboval očal, kar je morda najbolj pomemben podatek.

Lenovo nas je spet »požgečkal« s konceptom transparentnega prenosnika, ki sprva deluje zelo zanimivo, potem pa se vprašaš, zakaj bi želel, da nekdo z nasprotne strani vidi, kaj počneš na zaslonu, in zakaj bi si dopustil, da te motijo predmeti in prizori za zaslonom. Ker je izkušnja nekaj povsem novega, se je okoli njega vseeno zgrinjala velika gneča radovednežev. Na hitro sem se ustavil tudi na stojnici iFixit, kjer so me vodili skozi postopek popravila najnovejšega prenosnika Lenovo s povsem običajnimi orodji. V teoriji bi se popravila lahko lotil vsak, saj lahko s priloženimi navodili in oznakami na prenosniku enostavno zamenjaš ključne komponente (baterijo, SSD, ventilator, priključke …)

Roboti, roboti in še enkrat roboti

Še malo pa nas bodo na MWC-ju pred vhodom pričakali roboti. Podjetje Etisalat je na ogled postavilo »humanoidnega robota«, ki je na vsak način želel, da sprejmem povabilo na kavo. Drobovje robota je bilo jasno vidno in lahko si samo zamislim, koliko znoja je že bilo vloženega ter koliko truda in razvoja jih še čaka, da bo tovrsten robot zmogel več kot samo osnovno interakcijo. Blizu je bila tudi mehanska roka, ki se je preizkusila v vlogi amaterskega barista, ampak to smo doslej opazili tudi že na kakšnem letališču.

Xiaomi je množico že tradicionalno privabil s svojim pasjim robotom Cyberdog 2. Skorajda identičen je pes podjetja Tecno, pri obeh pa se sprašujem, kdo in zakaj bi ga imel v dnevnem prostoru.

Sejmišče je bil tudi zbirališče dronov in avtonomnih letečih taksijev, ki jih že uporabljajo na Kitajskem.

Huawei usmerjen v 5.5 in 6G

Huawei si je prilastil največje ozemlje. Del, ki je bil odprt za javnost, je bil namenjen predstavitvi novih telefonov (Huawei Mate 60), s katerimi so ponovno zavladali na Kitajskem. Opremljeni so z novim, lastnim čipom Kirin, ki je obenem tudi razlog, zakaj teh telefonov ne bomo videli v Sloveniji in tudi drugod v Evropi ne. Izgledajo odlično, izdelava je kot vedno vrhunska, za vse ostalo pa težko rečem. Kar sem uspel z njimi slikati, je delovalo zelo spodbudno, ampak tega sem od Huaweijevih kamer že vajen, saj veljajo za ene najboljših. Razstavljeni so bili tudi posebni modeli telefonov in ur, ki so bili oblikovani v sodelovanju s Porschejem. Huawei Ultimate, ura, ki že tako prekipeva od premijskih lastnosti, je bila v vitrini s Porschejevo preobleko nekaj posebnega – tako kot njena cena (okoli 4 evrske tisočake). Uspel sem ujeti tudi brezžične slušalke FreeClip, ki imajo jeziček, ki se zatakne za uho.

Drugi del, zaprt za javnost, je bil zapolnjen s tehnologijo, ki je za potrošnika neznanka, a se vendar odvija povsod v ozadju. Predstavili so nam tehnologijo 5.5G in kako ustvarjajo scenarije za uporabo, s katerimi želijo prepričati ponudnike storitev v investiranje. Videli smo tudi zametke šeste generacije mobilnega omrežja, a ta je oddaljena še kar nekaj let.

Pogrešal sem …

… OPPO, OnePlus, Sony, Vivo, Realme, NVIDIA in podobna zveneča imena. NVIDIA, ki trenutno prevladuje na področju umetne inteligence, bi se dobro vključila v druščino, saj mi je nad glavo ves čas lebdela zloglasna beseda »AI«.

OPPO Find X, Find N3 Flip, Vivo X100/X100 Pro so bili razstavljeni pri MediaTeku, ki jih oskrbuje s čipi. Obžalujem, da se je Vivo zaradi patentnih sporov umaknil z našega (in evropskega) trga, ker sta bila Vivo X80 in Vivo X90 odlična telefona z všečnim sistemom in kamerami, ki se lahko zoperstavijo Samsungu, Xiaomiju in Applu.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več