Računalništvo, telefonija
03.03.2018 09:05

Deli z drugimi:

Share

MWC 2018: Retro je še vedno “in”

..V Barceloni se je v zadnjih dneh februarja in prvih dneh marca odvila tradicionalna mednarodna konferenca Mobile World Congress (MWC 2017) oziroma največji svetovni kongres mobilne telefonije. Tako kot v lanskem letu tudi letos nismo bili razočarani nad videnim, med vsemi pa je zdaleč najbolj blestelo podjetje Nokia..
Nokia
Nokia

Na svetovnem kongresu mobilne telefonije Mobile World Congress (MWC 2018) se vsako leto z novimi izdelki pokažejo številni proizvajalci mobilnih naprav in tudi letos ni bilo nič drugače. Številni velikani na področju mobilne telefonije so s ponosom predstavili svoje najnovejše telefone, pri čemer tokrat ni manjkalo niti podjetje Samsung, ki je na dogodek lani preprosto pozabilo. Medtem ko poznavalci nad novim telefonom južnokorejskega giganta niso bili pretirano navdušeni, je podjetje Nokia po drugi strani navdušilo tudi najzahtevnejše uporabnike. Vključno z enim retro mobilnim telefonom.


Največji dogodek mobilne telefonije MWC seveda ni le razstava najnovejših mobilnih naprav in tehnologij, ampak tudi odličen pokazatelj trenutnega stanja mobilne industrije in trendov, ki prihajajo v bližnji in tudi nekoliko bolj oddaljeni prihodnosti. Ti so pokazali, da razvoj mobilnih naprav trenutno nekoliko stagnira, proizvajalci svoje moči pa usmerjajo predvsem v razvoj mobilne fotografije in pametnih digitalnih asistentov, ki bi naredili telefone še bolj koristne za uporabnike. Edina svetla izjema je bilo tu podjetje Vivo, ki naj bi z inovativnim pristopom in napredno tehnologijo koncepta svojega pametnega mobilnega telefona postavilo tako nove smernice kot temelje za nadaljnji razvoj nepogrešljivih mobilnih naprav.

Da pa ne bomo preveč dolgovezili, si poglejmo, kaj konkretno so mobilni giganti letos prinesli v Barcelono …


Nokia

Podjetje Nokia nas je na letošnjem sejmu mobilne telefonije MWC 2018 presenetila s kar štirimi klasičnimi telefoni in sicer Nokia 8 Scirocco, Nokia 7 Plus, Nokia 6 2018 in Nokia 1. Telefon s prodajno oznako Nokia 8110 (2018) pa je bil pripravljen za nolstalgike.

Nokia 8 Scirocco bo brez težav navdušil najzahtevnejše, saj je opremljen z obliko, ki je edinstvena na področju mobilne telefonije. Poleg tega je novinec primeren za ljubitelje fotografije, saj ima telefon poleg optičnih leč Zeiss na voljo še dva digitalna fotoaparata ločljivosti 12 milijonov slikovnih točk in 13 milijonov slikovnih točk ter možnost do dvakratne optične povečave. Celota telefona je odeta v steklo, za prikaz slik pa skrbi zaslon qOLED z ločljivostjo 2K, velikosti 14-centimetrov oziroma 5,5-palcev in zelo tanke robove velikosti zgolj dveh milimetrov. Novost bo mogoče kupiti od aprila naprej za okoli 800 evrov.

Pametni mobilni telefon Nokia 7 Plus je pisan na kožo profesionalnim fotografom. Novost je namreč opremljena z dvojno zadnjo kamero z lečami Zeiss, ki razpolagata s slikovnima tipaloma ločljivosti 12 milijonov slikovnih točk in 13 milijonov slikovnih točk. H kakovostnim fotografijam bo nedvomno pripomogla še dvakratna optična povečava, medtem ko bo za zajem vrhunskih sebkov na voljo tipalo ločljivosti 16 milijonov slikovnih točk. Tu najdemo še štiri gigabajte sistemskega pomnilnika, 64 gigabajtov vgrajenega pomnilnika za shranjevanje podatkov z možnostjo razširitve s kartico microSD in mobilni operacijski sistem Android One. Novost bo prav tako mogoče kupiti od aprila naprej za okoli 400 evrov.

Na sejmu MWC 2018 je navdušil tudi pametni mobilni telefon Nokia 6 2018. Novost je napreč opremljena za zaslonom s 14-centimetrsko (5,5-palčno) diagonalo ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk, kar pomeni, da razmerje stranic ne znaša 18 proti 9. Ta nas vsaj zlahka ne bo pustila na cedilu, saj je opremljena z osemjedrnim procesorjem Qualcomm Snapdragon 630 frekvence 2,2 gigahercev, tremi oziroma štirimi gigabajti sistemskega pomnilnika (odvisno od različice) in vgrajenim pomnilnikom z 32 gigabajti oziroma 64 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov (odvisno od različice). Novi pametni mobilni telefon Nokia 6 2018 bo na voljo od aprila naprej in sicer za okoli 280 evrov.

Pametni mobilni telefon Nokia 1 je v primerjavi z ostalimi novimi modeli cenovno povsem dostopen, saj temeljil na osnovi mobilne platforme Android Go. Strojna oprema je pričakovano šibkejša od ostalih novih modelov telefonov Nokia. Ta namreč obsega zaslon z 11,4-palčno oziroma 4,5-palčno diagonalo, razmerjem stranic 16 proti 9 in ločljivostjo zgolj 854 x 480 slikovnih točk. To najdemo še digitalni fotoaparat in spletno kamero ločljivosti pet milijonov in dva milijona slikovnih točk, štirijedrni procesor MediaTek MT6737M frekvence 1,1 gigahercev in sistemski pomnilnik kapacitete enega gigabajta. Za shranjevanje podatkov pa je na voljo vgrajeni pomnilnik z osmimi gigabajti vgrajenega prostora, ki ga po potrebi lahko razširimo s pomnilniškimi karticami microSD (do 128 GB). Novost bo kmalu na voljo in sicer za ceno nižjo od 100 evrov.

Prenovljeni model mobilnega telefona Nokia 8110 4G pa je namenjen nolstalgikom. Ta ima enako obliko »banane«, kar pomeni, da je ohišje nekoliko ukrivljeno, hkrati pa so tu prisotne tudi fizične tipke, kar je v današnjem času dejansko prava redkost. Novost seveda ne ponuja naprednih možnosti pametnih mobilnih telefonov, na voljo pa je poseben portal za prenos aplikacij, ki ponuja najbolj priljubljene aplikacije, kot so Google, Google Assistant, Google Maps, Facebook in Twitter. To dejansko pomeni, da novost temelji na osnovi mobilnega operacijskega sistema Android, ki je bil za ta namen seveda povsem prirejen. Zaslon se »ponaša« z diagonalo komajda 6,1-centimetrov (2,4-palcev), kar seveda ugodno vpliva na avtonomijo delovanja naprave. Napolnjena baterija namreč zadošča za do 20 ur avtonomije delovanja oziroma do osem ur pogovorov. Nokia 8110 4G bo naprodaj v mesecu marcu, po vsej verjetnosti ga bomo lahko kupili tudi pri nas. Na srečo novost ne bo pretirano draga, saj naj bi se trgovci od nje ločili za okoli 80 evrov.

Samsung

Samsung je na novinarski konferenci pred začetkom svetovnega kongresa mobilne telefonije MWC 2018 v Barceloni predstavil novo generacijo svojih telefonov najvišjega razreda. Govorimo seveda o telefonih Galaxy S9 in S9+, ki sta na videz precej podobna svojima predhodnikoma, le da se je bralnik prstnih odtisov premaknil nekoliko nižje navzdol na hrbtni strani. Seveda ne gre spregledati velikega zaslona, ki se razteza čez praktično celo prednjo ploskev telefona, pri čemer je manjši model Galaxy S9 opremljen s 14,7-centimetrsko oziroma 5,8-palčno diagonalo, večji pa s 15,7-centimetrsko oziroma 6,2-palčno diagonalo. Novinca za razliko od nekatere konkurence še vedno razpolagata s 3,5-milimetrskim priključkom za slušalke, omogočata uporabo pomnilniških kartic microSD in sta pričakovano odporna proti vodi, vlagi in prahu. Nova Samsungova paradna konja poganja operacijski sistem Android 8.0 Oreo z nekoliko prirejenim uporabniškim vmesnikom, za odklepanje zaslona pa lahko poleg prstnega odtisa uporabimo tudi obraz.

Vivo

Največ inovacij na letošnjem sejmu MWC 2018 je na področju pametnih mobilnih telefonov pokazalo podjetje Vivo in sicer s telefonom APEX. Novost se namreč od vseh dosedanjih rešitev razlikuje po velikem bralniku prstnih odtisov in prednjo kamero, saj je ta »skrita« kar v ohišju pametnega telefona. To naj bi dejansko omogočalo razvoj mobilnih naprav, ki naj bi bile še uporabnejše pri vsakodnevnih opravilih. Pametni mobilni telefon Vivo APEX je opremljen z zanimivim zaslonom OLED ločljivosti 2.160 x 1.080 slikovnih točk, diagonale 15,2-centimetrov (5,99-palcev) in razmerjem stranic 18 proti 9. Poleg tega so spodnji in stranska robova skoraj nevidni, saj merijo le 1,8 milimetrov. To je inženirjem uspelo doseči tako, da so spletno kamero ločljivosti osem milijonov slikovnih točk skrili v ohišje telefona, kar pomeni, da je ta vidna in delujoča le takrat, ko jo uporabnik dejansko potrebuje. Kamera je na voljo v 0,8 sekunde po tistem, ko uporabnik pritisne na namenski gumb. Še bolj zanimiv od sprednje kamere je nedvomno zaslon, saj je podjetje Vivo bralnik prstnih odtisov vgradilo kar v sam zaslon. Bralnik prstnih odtisov zaseda skoraj celotno sprednjo polovico zaslona. To v praksi pomeni, da nam ni več potrebno iskati bralnika prstnega odtisa, ampak je dovolj, da prst položimo na spodnjo polovico zaslona. Inženirji podjetja Vivo so tu dodali še tehnologijo Screen SoundCasting, ki uporablja vibracije zaslona za oddajanje zvoka, kot da bi bil pravi zvočniki.

Huawei in Lenovo

Podjetji Huawei in Lenovo na letošnjem sejmu MWC 2018 nista pokazala novih telefonov, smo pa si lahko ogledali nekaj novih tablic in prenosnikov. Obiskovalce je zdaleč najbolj navdušil prenosnik Huawei MateBook X Pro, saj gre za ultra-tanek prenosnik z zaslonom s 35,3-centimetrsko (13,9-palčno) diagonalo, ki je po velikosti primerljiv z 12-palčnimi prenosniki, debelina ohišja pa znaša zgolj 1,46 centimetra. Pri Lenovu po so predstavili prenosne računalnike Thinkpad z integracijo s Amazonovo Alexo. Nič manj ni bil zanimiv prenosnik Yoga, ki je na voljo v 13-palčni in 15-palčni izvedbi z izjemno kakovostnim zaslonom z ločljivostjo do 4K.


Prijavi napako v članku