Avtomoto
14.03.2023 07:28

Deli z drugimi:

Share

Motoristi, preklopite na elektriko

Na električne avtomobile smo se nekako že navadili, redkeje pa vidimo 100 % električen motocikel. Če je ta videti kot italijanska Energica, bi si ga kar želeli imeti v svoji garaži.
Foto: Energetica
Foto: Energetica

Ne le na štirih, tudi na dveh kolesih je prihodnost prometa električna. Prav zanimivo je videti robusten motocikel, ki se z impresivnim futurističnim zvokom zapelje po cesti, v sebi pa skriva vso moč in lastnosti superšportnega ali potovalnega motorja.

Električni motocikli niso le okolju prijazni stroji, ki ne izpuščajo škodljivih plinov, temveč z močjo in stalnim navorom, ki ju prinaša električni pogonski sklop, zagotavljajo užitke, ki jih pričakujejo motociklistični navdušenci. Italijanska Energica v svet motociklov z ničelnimi izpusti tako prinaša ekstremne zmogljivosti in kakovost na ravni uveljavljenih klasičnih premijskih znamk.

Privlačni potovalni model Experia

Najmlajši v garaži podjetja Energica je model Experia – privlačni potovalni motocikel z avanturističnim pridihom, ki svoje italijansko poreklo zelo jasno kaže s privlačno obliko in kakovostno izdelavo. Futurističen zvok motorja pa zagotavlja nepozabno doživetje, ki preseneti tudi največje zagovornike klasičnih motociklov.

Konkretne številke podpirajo vse opisano. Atraktiven in udoben adventure motocikel poganja elektromotor z nazivno močjo 60 kilovatov (80 KM) in konično močjo 75 kilovatov (102 KM), ki je na voljo v katerikoli poziciji ročice plina. Kljub temu, da gre za udoben in vodljiv motocikel, sto kilometrov na uro doseže v 3,5 sekunde. 115 Nm navora je na voljo skozi celotno območje vrtljajev motorja ter med osvajanjem bolj razgibanega terena zagotavlja izjemno suverenost in užitek v vožnji.

Baterija premore kapaciteto 22,5 kilovatnih ur in nudi domet, ki je primerljiv z bencinskimi bratranci. V praksi to pomeni, da lahko v mestu prevozi do 420 kilometrov, v mešanem ciklu pa do 256 kilometrov. Še pomembnejši podatek je hitro polnjenje, ki motorju v 20 minutah povrne poln domet, s čimer je zagotovljena primerljivost s postankom na bencinskih črpalkah. Tako odpade še zadnji protiargument s strani elektro skeptikov. Servisni intervali so zelo redki (vsakih 30.000 km), predvidena življenjska doba pa je najmanj 240.000 km, ko bo imela baterija še vedno 80 % nazivne kapacitete.

Ker je vso to moč potrebno tudi nekako krotiti, za varno ustavljanje skrbijo Brembove zavore s 320 milimetrskima kolutoma spredaj in 240 milimetrskim zadaj v kombinaciji z Boschevim sistemom ABS s funkcijo cornering. Ob instrumentni plošči najdemo dva priključka USB, medtem ko se dva nahajata v zaprtem nepremočljivem predalu, kamor lahko shranite dokumente, rokavice ali polnilne kable. Za model Experia so na voljo številni dodatki, kot na primer komplet kovčkov, nosilec za telefon in ogrevane ročke.

Superšportnik Ego in hitra Eva Ribelle

Pri Energici so to, da so električni motocikli lahko prave zverine, sicer že dokazali s superšportnim modelom Ego, ki s konično močjo 126 kilovatov (171 KM) od 0 do 100 kilometrov na uro pospeši v 2,8 sekunde (2,6 s v izvedbi RS). Celovito ponudbo dopolnjuje tudi »slečena«, a enako zmogljiva in hitra Eva Ribelle, ki je prav tako na voljo tudi v hitrejši izvedbi RS. »Slečeni« model malce bolj klasičnega videza Eva EsseEsse9+ pa 80 kilovatov (109 KM) moči do stotice požene v treh sekundah (2,8 s v izvedbi RS). Experio in druge modele znamke Energica ter dodatno opremo zanje pri nas zastopa podjetje Rotoks Slovenija. Obiščite jih na www.rotoks.si (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
električni motorji električni motocikli


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več