Računalništvo, telefonija
21.06.2009 07:30
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Moorov zakon do leta 2014?

Koliko časa bo slavni Moorov zakon lahko še ostal v veljavi?
Koliko časa bo slavni Moorov zakon lahko še ostal v veljavi?

Pred 44 leti je Gordon Moore, soustanovitelj ameriškega podjetja Intel, izrekel tezo oziroma zakon, ki je kasneje po njem podedoval tudi ime. Moorov zakon je sprva veleval, da se število tranzistorjev na kvadratnem palcu vsako poldrugo leto podvoji, medtem ko se računska moč procesorjev podvoji vsakih 18 mesecev. Avtor je kasneje slednjo tezo popravil na dvoletno frekvenco in čeprav so bila v teku let majhna odstopanja, njegovi trditvi veljata še danes.

Raziskave analitskega podjetja iSuppli so pokazale, da naj bi Moorov zakon ostal v veljavi le še do leta 2014, saj se proizvodni stroški zaradi miniaturizacije tranzistorjev nevzdržno povečujejo. To pa bi lahko kaj kmalu celo ogrozilo tanko ravnovesje med ekonomijo in razvojem procesorjev. Industrija naj bi vzdržala proizvodne procese tranzistorjev le do 18-nanometrske tehnologije, medtem ko danes podjetje Intel že obvladuje 32-nanometrsko tehnologijo proizvodnje polprevodniških elementov.

Moorov zakon naj bi torej čez pet let »pokončale« fizične omejitve izdelave tranzistorjev in visoki proizvodni stroški. Pri tem pa velja omeniti, da pravzaprav ni prvič, da je neko analitsko podjetje napovedalo konec Moorovega zakona, industrija pa mu še danes pridno sledi. Raziskovalci fakultete University of Pittsburgh so celo prepričani, da bo Moorov zakon kmalu celo presežen, saj jim je namreč pred časom uspelo izdelati tranzistor s pomočjo dvonanometrske tehnologije. Znanstveniki so namesto običajnega silicija uporabili poseben material, ki ga je raziskovalec Gustav Rose odkril že daljnega leta 1839 na uralskem gorovju.


Prijavi napako v članku