Telefonija
02.03.2006 08:18

Deli z drugimi:

Share

Mobitel že v Zanizabarju

V začetku marca je Mobitel komercialno vzpostavil gostovanje GSM s 300-tim operaterjem. Mobitel tako zagotavlja 300 gostovanj v 177 državah, kar je najširša izbira gostovanj za slovenske uporabnike mobilnih telekomunikacij. Paketni prenos GPRS je zagotovljen v 71 državah pri 126 operaterjih, gostovanje UMTS pa pri 38 operaterjih iz 21 držav. Število gostovanj se še vedno povečuje.

V sredo, 1. marca 2006, je Mobitel vzpostavil komercialno gostovanje GSM z operaterjem Zantel iz Zanzibarja, ki je tako postal del skupnosti 300 operaterjev iz 177 držav, v katerih lahko gostujejo uporabniki družbe Mobitel. Mobitel zagotavlja najboljšo izbiro gostovanj, saj lahko njegovi uporabniki mobilne telekomunikacije uporabljajo pri kar 300 operaterjih v 177 državah sveta, pri tem pa imajo v večini držav možnost izbire med več operaterji glede na pokritost, nabor in cene storitev. Hitro narašča tudi število gostovanj UMTS. Z mobilnimi terminali tretje generacije uporabniki Mobitel UMTS gostujejo v omrežjih 38 operaterjev iz 21 držav. Gostovanje Mobitel UMTS je tako možno v naslednjih državah: Avstrija, Belgija, Danska, Finska, Francija, Hong Kong, Hrvaška, Italija, Izrael, Japonska, Luksemburg, Malezija, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Singapur, Španija, Švedska, Švica ter Velika Britanija.

Mobitel omogoča tudi gostovanje v satelitskih omrežjih Thuraya in Globalstar. Tako imajo naročniki Mobitel GSM/UMTS možnost uporabe naročniške kartice SIM tudi na področjih, kjer pokritost s signalom GSM/UMTS ni zagotovljena. Naročniki Mobitel GSM/UMTS imajo ob izpolnjenih pogojih možnost tudi brezplačnega najema satelitskega mobilnika. Mobitelovim uporabnikom pa je na voljo tudi storitev “GSM coverage on ships”, ki jo ponujajo operaterji TIM (Italija), Siminn (Islandija) ter Maritime (Norveška), ki ponuja podobno storitev. Uporabnikom je tako med samim križarjenjem z ladjo poleg govorne telefonije omogočeno tudi prejemanje in pošiljanje sporočil SMS.

Mobitelovi uporabniki informacije o gostovanju pridobijo na več načinov. Zbrane so na Mobitelovi spletnih straneh www.mobitel.si, na mobilnem portalu Planet v sklopu Moj Mobitel, informacije nudi tudi osebje v Mobitelovih centrih ter v Centru za pomoč naročnikom na brezplačnih telefonskih številkah 031/041/051 700 700 za naročnike Mobitel GSM/UMTS in 031/041/051 121 za Mobiuporabnike. Pregled gostovanj in cene uporabe mobilnih storitev v omrežjih tujih operaterjev lahko Mobitelovi naročniki pridobijo tudi z uporabo storitve SMS cenik gostovanja. Na številko 1919 pošljejo ime države in v brezplačnih povratnih SMS-ih prejmejo seznam operaterjev v izbrani državi in cenik uporabe govorne telefonije ter SMS-sporočanja. Pri navajanju držav je potrebno upoštevati slovenska poimenovanja, torej ITALIJA in ne ITALIA, ZDA in ne USA, ime države pa je potrebno zapisati v eni besedi, kot npr.: VELIKABRITANIJA ter brez šumnikov, torej HRVASKA in ne HRVAŠKA. Če pred ime države napišejo GPRS (npr. GPRSITALIJA) prejmejo informacijo o operaterjih, ki v izbrani državi omogočajo uporabo GPRS, z uporabo ključne besede UMTS (npr. UMTSITALIJA) pa informacije o operaterjih tretje generacije.


Prijavi napako v članku