Računalništvo, telefonija
27.11.2017 06:23
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

München se je dokončno odrekel odprti kodi v korist Microsoftu!

Projekt odprte kode se je v Münchenu izkazal za pravi polom.
Projekt odprte kode se je v Münchenu izkazal za pravi polom.

Če je neka stvar brezplačna to še zdaleč ne pomeni, da je poceni. To so na lastni koži spoznali veljaki nemškega velemesta München, ki so že davnega leta 2003 sprejeli “zgodovinsko” odločitev, da računalniške sisteme javne uprave pričnejo opremljati z odprtokodnim operacijskim sistemom LiMux in brezplačnimi programi, kot so Firefox, Thunderbird in OpenOffice. Veljaki nemškega velemesta München so se ob pričetku projekta hvalili, da bodo letno na računalniški sistem privarčevali kar dobrih tisoč evrov oziroma tri tisoč evrov v primerjavi z ostalimi mestnimi svetu.

Žal se veljakom Münchena računica prehoda iz plačljivih Microsoftovih programov na brezplačni Linux ni izšla. Stroški prilagajanja programov in gonilnikov za osebne in prenosne računalnike so namreč bili precej višji od prvotno načrtovanih. Poleg tega so se uslužbenci pritoževali še nad slabo uporabnostjo in nezdružljivostjo. Zelo veliko očitkov je letelo še na račun številnih nepodprtih funkcionalnosti. To so dejansko bili glavni razlogi, zakaj so veljaki nemškega velemesta München nedavno sprejeli odločitev, da se ponovno vrnejo na Windows in pisarniški paket Office.

Nemško mesto bo do leta 2020 kar 29 tisoč računalnikov mestne javne uprave opremilo z operacijskim sistemom in pripadajočo programsko opremo. Ta projekt seveda ne bo poceni, saj bodo zanj morali odšteti kar okoli 49 milijonov evrov. To je velika vsota tudi za nemško velemesto, a drugega izhoda mestne oblasti ne vidijo, saj je projekt z uporabo odprtokodne kode v celoti propadel.


Prijavi napako v članku