Prenosni računalniki
31.08.2009 11:30
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Miniaturni žepni računalnik z Linuxom

Miniaturni žepni računalnik bo zagotovo razveselil ljubitelje odprte kode!
Miniaturni žepni računalnik bo zagotovo razveselil ljubitelje odprte kode!

Ubuntu

je brezplačen operacijski sistem, ki postaja vse boj priljubljen med računalničarji, ki prisegajo na odprtokodne in brezplačne rešitve. Ker po odprtokodnem operacijskem sistemu povprašujejo tudi ljubitelji žepnih računalnikov, se je podjetje Sharp odločilo, da z njim opremi svoj najnovejši izdelek.

Gre za izjemno kompakten žepni računalnik s tržno oznako PC-Z1, ki meri komajda 16 x 10 x 2 centimetra in tehta le dobrih 400 gramov. Kljub temu je novinec kos tudi nekoliko zahtevnejšim pisarniškim in drugim opravilom, saj za preračunavanje podatkov uporablja 800-MHz procesor Freescale i.MX515, ki je grajen na osnovi zgradbe procesorjev ARM Cortex-A8. Strojna oprema malčka obsega še 512 megabajtov sistemskega pomnilnika in pogon Solid State s štirimi gigabajti prostora. Prostor za shranjevanje podatkov lahko razširimo s pomočjo pomnilniških kartic microSDHC.

Celoto zaključujejo še brezžična povezava Wi-Fi, dva priključka USB, polna tipkovnica QWERTY ter na dotik občutljiv 12,7-centimetrski zaslon ločljivosti 1.024 x 600 točk. Eno polnjenje baterije zadostuje za okoli deset ur brezskrbnega dela. Zagon »svežega« prednameščenega operacijskega sistema pa se izvede v pičlih treh sekundah.

Miniaturni žepni računalnik Sharp PC-Z1 bo sprva naprodaj le na Daljnem vzhodu. Zanj naj bi bilo potrebno v prosti prodaji odšteti okoli 480 ameriških dolarjev.


Prijavi napako v članku