Aplikacije in dodatni programi
18.05.2012 11:05
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Miniaturni računalnik Android za 60 evrov

Računalnik AllWinner A10 se po zmogljivosti lahko brez težav kosa s cenovno ugodnimi računalniškimi sistemi in pametnimi mobilnimi telefoni.
Računalnik AllWinner A10 se po zmogljivosti lahko brez težav kosa s cenovno ugodnimi računalniškimi sistemi in pametnimi mobilnimi telefoni.

Na kitajski spletni strani se je pojavil zanimiv računalniški sistem Android, ki ga lahko nosimo s seboj kar v žepu. Ta je namreč komajda večji od običajnega pomnilniškega ključka USB. Kljub temu se žepni računalnik AllWinner A10 po zmogljivosti lahko brez težav kosa s cenovno ugodnimi računalniškimi sistemi in pametnimi mobilnimi telefoni.

Miniaturni računalniški sistem AllWinner A10 temelji na osnovi enojedrnega procesorja frekvence 1,5 gigaherca. Pri tem mu je v pomoč še 512 megabajtov sistemskega pomnilnika. Za preračunavanje grafični oblik skrbi grafična sredica Mali 400 GPU. Miniaturni računalniški sistem lahko priključimo na televizor ali računalniški zaslon. Za ta namen je na voljo visokoločljivi vmesnik formata 1080p.

Miniaturni računalniški sistem za delovanje potrebuje priključek USB, za upravljanje z njim pa lahko uporabimo računalniško miško in tipkovnico z brezžično povezavo. Na pomnilniško kartico microSD lahko namestimo operacijski sistem Android 4.0 ali Linux sistem, združljiv s procesorji ARM. Novinca lahko za nameček povežemo še s prenosnimi in osebnimi računalniki, ki imajo nameščen operacijski sistem Windows ali MacOS X. Tu lahko prenašamo podatke ali računalnik v ključku USB uporabimo kot varno okolje za dostop do spletnih storitev (na primer spletno bančništvo).

Za miniaturni računalniški sistem AllWinner A10 je potrebno odšteti le preračunanih 60 evrov. Izdelka trenutno žal ni mogoče naročiti v Slovenijo. Upajmo, da bo to vendarle kmalu mogoče.

Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone Android aplikacije

Prijavi napako v članku