Operacijski sistemi
22.06.2016 22:05
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoftov brskalnik Edge najbolj varčen z baterijo? Opera se nikakor ne strinja in to tudi dokazuje

Hiter, zanesljiv in varen brskalnik Opera 21 je vredno vsaj enkrat preizkusiti v živo!
Hiter, zanesljiv in varen brskalnik Opera 21 je vredno vsaj enkrat preizkusiti v živo!

Pred kratkim smo pisali o tem kako so pri Microsoftu izvedli test s katerim so dokazali, da je njihov nov brskalnik Edge najbolj varčen z baterijo prenosnika. Microsoft je svoj brskalnik testiral z Google Chrome, Firefox in Opero. Razvijalci brskalnika Opera so omenjeni test vzeli kot izzivanje Microsofta in takoj pripravili svojo različico testiranja. Seveda ni potrebno ugibati kateri brskalnik je zmagal tokrat. Vendar pa so pri Operi šli en korak naprej in sicer so natančno opisali metodologijo kako so test izvedeli in pod kakšnimi pogoji. S tem se je omenjeni test izvajal transparetno. Dejstvo namreč ostaja, da pri Microsoftu niso razkrili metodologije testiranja in mogoče jih bo zdaj prepričal test Opere.

Na tem mestu se seveda postavlja vprašanje kakšni so bili rezultati? Prenosnik na katerem je deloval brskalnik Opera je 3 ure in 55 minut. Na drugem mestu se je uvrstil s 3 urami in 12 minut. Na zadnjem je, nepresenetljivo, pristal Google Chrome z 2 urama in 54 minut. Opera je test izvedla tako, da je v svojem brskalniku vklopila funkcijo za nižjo porabo energije ob brskanju. Novost, ki so jo pri Operi razvili sami naj bi bistveno podaljaša življensko dobo brskalnika in s tem predstavljala konkurenčno prednost v primerjavi z ostalo konkurenco.

Ne glede na to kateremu podjetju verjamete bolj pa je očitno dejstvo, da se je znova najslabše odrezal Google Chrome. Tako kot pri microsoftovem testu je tudi v tem primeru Chrome najbolj požrešen z energijo. Velja dvakrat premisliti ali se splača uporabljati googlovo alternativo saj ni razloga zakaj bi se morali sprijazniti z večjo porabo baterije.


Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku