Računalništvo, telefonija
07.07.2020 11:40

Deli z drugimi:

Share

Microsoft razvil sistem za sledenje poškodbam avtomobilskih pnevmatik

Napredni sistem za spremljanje stanja pnevmatik je sposoben spremljati pnevmatike v realnem času.
Napredni sistem za spremljanje stanja pnevmatik je sposoben spremljati pnevmatike v realnem času.

Vozniki se vse bolj zavedajo, da avtomobili niso več zgolj kup železja na štirih kolesih, ampak vsebujejo tudi vedno več naprednih tehnologij. To še posebej drži za električne avtomobile, saj z večino funkcij v avtomobilu upravlja namenska programska oprema. Pri podjetju Microsoft in Bridgestone pa so šli še korak dlje, saj so s skupnim sodelovanjem razvil sistem za napredni programski nadzor stanja avtomobilskih pnevmatik.

Napredni sistem za spremljanje stanja pnevmatik je sposoben spremljati pnevmatike v realnem času in v primeru, da zazna večjo poškodbo na pnevmatiki, o tem nemudoma obvesti voznika. Ključni namen tega sistema je seveda preprečiti prometne nesreče, ki bi jih povzročila poškodovana pnevmatika. Statistični podatki kažejo, da je med vsemi nesrečami s tehničnim vzrokom za kar 30 odstotkov kriva poškodovana pnevmatika.

Omenjeni sistem se opira na tipala v vozilih, podatke pa preračunava preko Microsoftove platforme za povezana vozila, katere algoritmi lahko natančno določijo, kje je poškodovana pnevmatika. Za odkrivanje napak v pnevmatikah pa se uporablja obstoječa tehnologija, kot so na primer senzorji tlaka v pnevmatikah. Če proizvajalci avtomobilov že sodelujejo s podjetjem Microsoft, bodo omenjeno in nadvse uporabno funkcionalnost lahko dodali svojim vozilom brez dodatnih naložb ali potrebe po spremembi vozila.


Prijavi napako v članku