Programska oprema
04.11.2005 09:56

Deli z drugimi:

Share

Microsoft prikazal storitve Windows Live in Office Live

Microsoft je predstavil nove spletne storitve Windows Live in Office Live, ki nadgrajujejo zmožnosti operacijskega sistema in pisarniških aplikacij. Windows Live tako ponuja spletno stran, ki združuje uporabnikom pomembne informacije, novo storitev elektronske pošte, možnost sporočanja in glasovnega klicanja ter zaščite osebnega računalnika. Office Live malim podjetjem nudi preprosto in brezplačno vzpostavitev spletne prisotnosti ter plačljive storitve za avtomatizacijo poslovnih procesov v podjetju.

Microsoft je prikazal nove spletne storitve Windows Live in Office Live, ki uporabnikom in podjetjem nudijo bogato in povezano uporabniško izkušnjo. Nove storitve združujejo zmogljivost programske opreme in storitev ter predstavljajo privlačno izboljšavo za izdelke Microsoft Windows in Microsoft Office. Windows Live združuje vse elemente posameznikovega digitalnega sveta, Office Live pa manjšim podjetjem omogoča spletno poslovanje. Storitve sta na srečanju z analitiki in predstavniki medijev predstavila Bill Gates, vodilni programski arhitekt in predsednik Microsofta, ter Ray Ozzie, tehnološki direktor pri Microsoftu.

Windows Live
Windows Live je skupek osebnih internetnih storitev in programske opreme, ki na enem mestu združuje vse odnose, podatke in zanimanja, ki so posameznikom najpomembnejši, istočasno pa storitev ponuja napredne varnostne možnosti za različne naprave, osebne računalnike in spletne storitve. Microsoft je prikazal več zmožnosti storitev Windows Live, med katerimi so nekatere dostopne na http://ideas.live.com/, spletni strani, kjer je uporabnikom omogočen preizkus najnovejše preizkusne storitve Windows Live.
* Live.com služi kot uporabniku prilagojena začetna točka za uporabnike storitev Windows Live in je zgrajena na tehnologiji AJAX, ki združuje RSS, asinhroni JavaScript in XML. Live.com nudi popolne zmožnosti za prilagoditev strani uporabnikom, ki želijo na enem mestu zbrati vse najpomembnejše informacije. Live.com je že na voljo za preizkus.
* Windows Live Mail je nova, globalna spletna storitev za elektronsko pošto, zasnovana za preprosto in varno uporabo. Obstoječi uporabniki storitve Hotmail bodo brez težav nadgradili obstoječe račune.
* Windows Live Messenger uporabnikom pomaga, da se povežejo s svojimi prijatelji in z njimi izmenjujejo datoteke in slike, poleg tega pa storitev ponuja tudi glasovno klicanje z osebnega računalnika.
* Windows Live Safety Center je spletna stran, kjer lahko uporabniki pregledajo svoje osebne računalnike in odstranijo viruse. Storitev je v preizkusni različici.
* Windows OneCare Live je plačljiva storitev, ki ščiti osebne računalnike in vključuje požarno pregrado, protivirusni program, možnost izdelovanja varnostnih kopij ter orodja za vzdrževanje osebnega računalnika.
* Windows Live Favorites je storitev, ki uporabnikom omogoča, da do zaznamkov iz brskalnikov Internet Explorer in MSN Explorer dostopajo s kateregakoli računalnika.

Windows Live bo na voljo poleg MSN.com, vodilnega ponudnika spletnih storitev, ki ima v svojem sistemu 215 milijonov aktivnih računov Hotmail, 185 milijonov uporabnikov storitev MSN Messenger in 25 milijonov spletnih mest MSN Spaces. MSN bo še naprej ponujal bogate vsebine in bo omogočal dostop do storitev Windows Live.

Windows Live bo večinoma na voljo brezplačno, podpiralo pa ga bo oglaševanje. Kljub temu bodo na voljo tudi naročniške storitve in storitve, katerih obračunavanje bo temeljilo na posameznih transakcijah. Windows Live razširja zmožnosti operacijskega sistema Windows preko standardnih mehanizmov, ki so na voljo uporabnikom in razvijalcem. Storitve so ločene od operacijskega sistema, uporabniki pa lahko operacijski sistem Windows uporabljajo brez storitev Windows Live.

Microsoft Office Live

Podjetje je predstavilo tudi Office Live, skupek internetnih storitev, ki omogočajo povečevanje rasti in upravljanje podjetja preko spletnih storitev. Storitev je zasnovana tako, da omogoča vzpostavitev prisotnosti na spletu, avtomatizacijo ključnih notranjih in zunanjih poslovnih nalog ter sodelovanje med zaposlenimi, partnerji in strankami. Začetne storitve Office Live so namenjene več kot 28 milijonom malih podjetij po vsem svetu, ki imajo manj kot 10 zaposlenih. Storitve je mogoče uporabljati samostojno, vendar se integrirajo s programi Microsoft Office, ki jih dnevno uporablja več kot 400 milijonov ljudi po vsem svetu. Microsoft načrtuje stalno širjenje storitev Office Live.

Na voljo je več storitev Office Live. Office Live Basics nudi možnost vzpostavitve prisotnosti na spletu in vključuje domensko ime, spletno stran s 30 MB prostora in pet e-poštnih računov. Storitev je na voljo brezplačno in bo podprta z oglaševanjem. Office Live ponuja tudi skupek naročniških storitev in združuje preko 20 poslovnih aplikacij, s katerimi je mogoče avtomatizirati dnevne poslovne naloge, kot so upravljanje s projekti, upravljanje prodaje in strank, poročila o stroških, upravljanje obračunavanja in porabe časa ter varno sodelovanje z zunanjimi in notranjimi uporabniki. Aplikacije so zgrajene na storitvah Windows SharePoint Services in jih je mogoče prilagoditi potrebam posameznih podjetij.
Storitve Office Live bodo predvidoma na voljo v začetku leta 2006 in bodo dostopne s povabilom. Uporabniki se lahko na preizkus prijavijo na naslovu http://www.officelive.com/.

Microsoft s svojimi novimi storitvami ustvarja nove možnosti za svoj partnerski ekosistem, saj je mogoče vse storitve prilagoditi, razširiti ali pa združiti med seboj ali z drugimi storitvami. Storitve Windows Live in Office Live bodo delovale preko javno dostopnih programskih vmesnikov, ki bodo na voljo partnerski in razvijalski skupnosti.


Prijavi napako v članku