Telefoni
10.03.2011 15:19
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft osvojil srce Nokie z denarjem

Bo naveza Microsoft-Nokia osvojila srca uporabnikov storitev mobilne telefonije?
Bo naveza Microsoft-Nokia osvojila srca uporabnikov storitev mobilne telefonije?

Pred kratkim opravljene raziskave trga mobilne telefonije so pokazale, da je podjetje Nokia v relativno kratkem času izgubilo precejšen delež trga in to na račun tehnološke zastarelosti svojih izdelkov. Med glavnimi krivci za upad priljubljenosti mobilnih telefonov Nokia je seveda še zastareli operacijski sistem Symbian. Ta se sploh ne more več kosati z mobilnima operacijskima sistemoma Android in iOS.

Ker se je v zadnjem letu zmanjšalo tudi povpraševanje po pametnih mobilnih telefonih, opremljenih z operacijskim sistemom Windows Mobile oziroma Windows Phone, in to kar za petino, je Microsoft pred kratkim sklenil poslovno partnerstvo s podjetjem Nokia. Finski gigant bo na podlagi dogovora kmalu ponudil v prodajo prve mobilnike s prednameščenim sistemom Windows Phone 7. Poleg tega bo Nokia na svojih izdelkih ponujala še spletni iskalnik Bing in dostop do portala Windows Marketplace.

Po dobrem mesecu dni od najave sodelovanja je na dan prišla vest, da naj bi Microsoft finskega giganta prepričal v izbirno svojega operacijskega sistema s plačilom preračunanih 720 milijonov evrov »podkupnine«. Nokia naj bi v zameno Microsoftu plačevala licenčnino za vsak prodan mobilnik s sistemom Windows Phone 7. Microsoft naj bi dogovor z Nokio sklenil za obdobje petih let. S sklenitvijo sodelovanja sta vsaj na papirju pridobili obe podjetji. Microsoft si je hitro kupil tržni delež, medtem ko je Nokia močno oklestila stroške razvoja. Tu še vedno ostaja odprto vprašanje, ali bodo uporabniki navdušeni nad mobilniki Nokia s sistemom Windows Phone 7. Če temu ne bo tako, se navezi Microsoft-Nokia ne obeta nič dobrega.

Vas zanima več iz te teme?
Nokia telefoni

Prijavi napako v članku