Računalništvo, telefonija
19.03.2012 10:00
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

MegaTrendi: Oblak, varnost in mobilnost

Mednarodna IKT industrija se je v začetku marca zopet zbrala na severu Nemčije, kjer je na sejmu CeBIT 2012 predstavljala različne rešitve, s katerimi želi vnesti dodatno svežino na sicer v zadnjih letih precej monotono področje. Sejem, ki je bil letos še posebej poslovno obarvan, so spremljale številne praktične vsebine, predvsem s področja varovanja in upravljanja informacij.
CeBIT 2012
CeBIT 2012

Organizatorjem sejma CeBIT je letos uspelo na Hannovrsko sejmišče privabiti 312.000 obiskovalcev, kar je v času gospodarskih krčev po Evropi vsekakor pohvale vreden dosežek. Strokovnjaki so zelo jasno opredelili, kam gre sodobno računalništvo. V oblake, vendar. A za razliko od preteklih let, je sedaj prehod na rešitve in storitve računalništva v oblaku precej bolje načrtovan, saj so se ponudniki precej bolje organizirali, njihove stranke pa spoznale, česa si pravzaprav zares želijo.

Med velikani iz IKT sveta tako praktično ni imena, ki bi ignoriralo računalništvo v oblaku. Specialisti za strojno opremo snujejo nove strežnike in sisteme za hrambo podatkov, ki bodo kos velikim obremenitvam, telekomunikacijski ponudniki pa pospešeno implementirajo tehnologije in posodabljajo omrežja, ki bodo morala že čez leto ali dve prenesti več vsebin kot v zadnjih nekaj letih skupaj. A vendarle se vse ne vrti zgolj okoli infrastruktur v oblaku, ponudniki so spoznali, da jim največji izkupiček prinašata odlična uporabniška izkušnja ter nizki operativni stroški. S prvo premamijo uporabnike, druga pa omogoča zdrav zaslužek, ki poganja nadaljnji razvoj rešitev.


Če bi lahko računalništvo v oblaku še pred dvema letoma primerjali z divjim zahodom, danes temu vsekakor ni več tako. Standardizacija ponudbe in gradnikov ter bolj jasne strategije podjetij o uporabi storitev iz oblaka so privedle do tega, da se konsolidacija in selitev računalništva iz podjetij v oblak vrši načrtno in premišljeno. Zelo zgovorni so tudi trendi na strani ponudnikov – večina med njimi se je odločila za t. i. aplikacijske in storitvene tržnice, ki v svojem bistvu močno spominjajo na različne AppStore iz sveta mobilne telefonije. S to razliko, da so zneski za odštete aplikacije/storitve v povprečju bistveno večji. Mobilni operaterji bodo s svojo ponudbo povezljivosti (beri: mobilnega interneta) prej ali slej omogočili uporabo storitev iz oblaka na praktično vseh mobilnih napravah, pri čemer bo seveda vsaj v začetku prednjačila ponudba bogatih vsebin, za katere so uporabniki pripravljeni odšteti nekaj denarja.

In kaj so na CeBITu kazali velikani?

Apple po stari navadi skorajda ignorira Evropo. Seveda pa se njegovi izdelki vseeno znajdejo praktično na vsakem koraku, kjer se predstavljajo dodatki za glasbene predvajalnike iPod, mobilnike iPhone ter tablice iPad. Tudi letos ni bilo nič drugače, saj na stotine milijonov Applovih izdelkov poganja številne druge podporne industrije – prednjačijo seveda izdelovalci etuijev, pa tudi število glasbenih in drugih dodatkov zavidljivo raste – tako za rabo v stanovanju ali avtomobilu.

Microsoft je na CeBITu predstavljal poln arzenal programske opreme, obiskovalce pa je seveda najbolj zanimala prva predogledna različica novega operacijskega sistema Windows 8. Interaktivna miza že dolgo ni več novost, je pa lepo videti, da vsako leto dobi nov nabor zanimivih aplikacij, kar priča o tem, da bomo v prihodnje resnično imeli računalniške sisteme implementirane v pohištvo. Slednje je s svojo različico pametne mize dokazal tudi korejski gigant Samsung. Microsoftova prizadevanja v zadnjih letih zadevajo tudi področje šolstva, saj je velikan iz Redmonda oblikoval vrsto rešitev za digitalne učilnice, šolnikom pa so na sejmu CeBIT predstavili tudi načine, kako vzgajati inovativne učitelje in ne tehnološke dinozavre. Med ostalim repertoarjem so prednjačile oblačne rešitve – infrastrukturna platforma Azure, poslovno obarvani Pinpoint Marketplace ter oblačna različica pisarne Office 365.

Poslovno javnost je letos na sejmu CeBIT pozitivno presenetil tudi Deutsche Telekom. Bivši telekomunikacijski monopolist namreč gradi pravcat ekosistem informacijskih rešitev za majhna in srednje velika podjetja, pri čemer uživa veliko podporo neodvisnih proizvajalcev programske opreme in strank. V prid novemu poslovnemu modelu govori tudi več dejavnikov, ki jih konkurenca težje zagotavlja, denimo zaupanja vredna infrastruktura ter zanesljive (zajamčene) povezave in pasovne širine.


Zelo podoben koncept kot Deutsche Telekom je ubral tudi Fujitsu, ki je s svojimi zanesljivimi podatkovnimi centri zgradil velik računalniški oblak, v katerega je zvabil že prek 50 ponudnikov programske opreme kot storitve. S svojo večnivojsko infrastrukturo in poenostavljenim zaračunavanjem aplikacij in storitev so zadeli piko na i, zato gre v primeru Fujitsu Business Solution Store za bržkone najbolj popoln nabor poslovnih rešitev v oblakih ta hip. Obiščeš, naklikaš, uporabljaš, plačaš (ali pa tudi ne, če si izbral brezplačno rešitev). Preprosteje res ne gre. Tudi aplikacije, ki so namenjene velikim podjetjem, so tako obvladljive in implementirane v izredno kratkem času.

Sodobni podatkovni centri pa morajo zagotoviti višjo zmogljivost, vendar morajo obenem zmanjšati porabo energije in operativne stroške. In tu so se resnično izkazali pri podjetju Supermicro, kjer so na novi arhitekturi že zgradili nove visokoučinkovite strežniške rezine. Nova generacija strežnikov je namreč konstruirana tako, da brez težav prenese 47 °C delovne temperature okolice, kar je bistveno več od današnjih zahtev v podatkovnih centrih. Prav na račun boljše vzdržljivosti lahko Supermicrovi strežniki dosegajo izjemne rezultate na porabljen vat energije, saj jim zadošča navadno zračno hlajenje komponent z varčnimi ventilatorji. Novo arhitekturo strežniške platforme so v Supermicru preprosto poimenovali »FatTwin« in predstavlja evolucijo arhitekture Twin. Vsi ključni gradniki strežniške rezine so podvojeni in jih je moč odstraniti/zamenjati med delovanjem strežnika. Poglavje zase so tudi napajalni moduli z izredno visokim izkoristkom (kar 95%), ki skupaj s sistemom brezprekinitvenega napajanja zagotavljajo večjo učinkovitost in visoko razpoložljivost za kritične aplikacije. Pod črto se novinci lahko pohvalijo tudi z enimi najnižjih skupnih stroškov lastništva strežniške opreme.

Bleščeče predstavitve smo bili deležni tudi pri podjetju SAP. Nemški gigant iz sveta poslovne programske opreme tudi ima svojo programsko oblačno tržnico, ki sliši na ime SAP BusinessByDesign. Konfigurator preprostejših spominja na tiste iz avtomobilskega sveta – uporabnik naklika želene rešitve/funkcionalnosti in že dobi informativni izračun. Tudi slogovna predstavitev SAP rešitev je v zadnjih letih postala zgledna, saj nemško podjetje pripravi predstavitve različnih svetovno znanih podjetij iz različnih dejavnosti, ki uporabljajo njegovo programsko opremo, obiskovalci pa se lažje poistovetijo npr. s tekaškimi copati Adidas, kockami LEGO ipd.


Skupinski razvoj mobilnih rešitev

Med pomembnejšimi predstavitvami na sejmu CeBIT velja omeniti tudi mednarodno tekmovanje CODE_n, ki je potekalo v 42 državah in je na sejmu doživelo veliki finale. Tekmovanja, posvečeno inovativnim mobilnim rešitvam, se je udeležilo več kot 400 posameznikov, 50 najboljših pa je svoje rešitve in poslovne modele predstavilo tudi zbrani strokovni javnosti. Večina njih ni imela niti najmanjših težav s pridobivanjem finančne podpore investitorjev, saj je trg mobilnih rešitev dobesedno lačen naslednje velike ideje. Končna nagrada je odšla v Nemčijo k avtorju, ki je predstavil izredno dodelano aplikacijo myTaxi.


Partnerska država – Brazilija

Kot je pri sejmu CeBIT že v navadi, organizatorji vsako leto poiščejo tudi t. i. partnersko državo. Letos je to vlogo prevzela Brazilija, brazilska predsednica Dilma Rousseff pa je skupaj z nemško kanclerko Angelo Merkel na svečani prireditvi z 2500 gosti tudi odprla letošnji sejem. Brazilija je namreč v zadnjih letih zrasla v močno industrijsko državo, skladno s tem pa so zrasli tudi njeni apetiti po sodobni IT podpori in tehnologijah. Številčna delegacija je obsegala predstavnike kar 130 brazilskih podjetij in organizacij, ki so na sejmu CeBIT iskali partnerje in dobavitelje iz Evrope.


Naslednje leto se bo CeBIT odvijal na istem prizorišču med 5. in 9. marcem.

CeBIT 2012 v številkah:

  • Kaj? Največji IKT sejem na stari celini.
  • Kdaj? 6.-10. marec 2012
  • Kje? Hannover, Nemčija.
  • Skupno število obiskovalcev: 312.000 (iz 110 držav; 51.000 iz tujine).
  • Število razstavljavcev: 4240 (iz 70 držav; 9 iz Slovenije).

p.s. še več slik je na voljo tukaj!


Prijavi napako v članku