Avtomobilizem
02.04.2021 10:30

Deli z drugimi:

Share

Vse več podjetij preizkuša leteče taksije

Leteči taksiji bi lahko kaj kmalu postali del našega vsakdana.
Leteči taksiji bi lahko kaj kmalu postali del našega vsakdana.

Vsi se verjetno strinjamo s tem, da bi bilo lepo, če bi se lahko izognili dolgim kolonam na cesti. Še lepše pa bi bilo, da bi z osebnim avtomobilom na cilj kar prileteli. To morda ni več tako oddaljena prihodnost, vsaj če se bodo uresničili načrti podjetja Wisk. Njegovi inženirji so namreč med prvimi ustvarili popolnoma delujoč leteči avtomobil oziroma taksi, ki ga bodo preizkusili že letos.

Pri podjetju Wisk so prepričani, da bo njihov samovozeči taksi kmalu obravnavan kot osebno prevozno sredstvo prihodnosti, ki bo ljudi popeljalo tako na počitnice kot v različne dele mesta. Stroški izdelave tovrstnega vozila niso pretirano visoki, saj naj bi cena znašala “zgolj” okoli 160 tisoč evrov. Stroški vzdrževanja naj bi bili primerljivi z majhnimi letali ali helikopterji.

Kot že omenjeno, bo poskusne lete z letečimi taksiji podjetje Wisk na ozemlju Nove Zelandije opravilo že letos. Tu pa ne bo šlo za klasičen preizkus tehnologije. Poskusni leti bodo namreč vključevali potnike. Tehnologija letečih taksijev je namreč že tako napredovala, da so tovrstna vozila povsem varna za uporabo. Zato so komercialni leti zagotovo le še vprašanje časa.


Prijavi napako v članku