Računalništvo, telefonija
16.06.2020 06:20
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Leteči avtomobil, ki temelji na vodiku

Koncept letečega avtomobila na vodik CityHawk H2 bo podjetje Urban Aeronautics pripravilo v sodelovanju s podjetjem HyPoint.
Koncept letečega avtomobila na vodik CityHawk H2 bo podjetje Urban Aeronautics pripravilo v sodelovanju s podjetjem HyPoint.

Mar ne bi bilo lepo, če bi se lahko izognili dolgim kolonam na cesti? Še lepše pa bi bilo, če bi lahko z avtomobilom na cilj kar prileteli. Te sanje bodo morda kmalu postale resničnost, pri njihovi realizaciji pa bo pomembno vlogo igralo izraelsko start-up podjetje Urban Aeronautics. To je namreč v sodelovanju s podjetjem HyPoint pripravilo koncept letečega avtomobila na vodik.

Koncept letečega avtomobila na vodik CityHawk H2 bo podjetje Urban Aeronautics pripravilo v sodelovanju s podjetjem HyPoint, ki razvija zračno hlajenje za vodikove gorivne celice. Tu bo šlo za električni leteči avtomobil, ki bo v primerjavi z električnimi avtomobili s klasičnimi litij-ionskimi baterijami ponujal znatno daljšo avtonomijo delovanja. Velikost novosti naj ne bi bila večja od klasičnega avtomobila, kljub temu pa bo opremljena s kar dvema velikanskima propelerjema. V kabini naprednega letečega avtomobila naj bi bilo skupno prostora za kar šest ljudi.

Izraelsko start-up podjetje Urban Aeronautics navaja, da bo njihov električni avtomobil lahko dosegel hitrost letenja do 270 kilometrov na uro, največja nosilnost tovora pa bo 760 kilogramov. Z enim polnjenjem bo lahko prepotoval okoli 150 kilometrov, za vzlet in pristanek pa bo potreboval 3 x 8 metrov prostora. Osnovni nameni tega vozila pa vključujejo luksuzne zasebne lete, prevoz potnikov z letalskimi taksiji ali dodatek leteči floti nujnih služb za hiter prevoz reševalcev in medicinskega osebja na kraj nesreče.


Prijavi napako v članku