Računalništvo, telefonija
16.05.2018 12:00

Deli z drugimi:

Share

Lenovo prvi s prenosnikom z 10-nanometrskim procesorjem Intel

Lenovo Ideapad 330 je prvi, ki je opremljen z Intelovim procesorjem družine Cannon Lake.
Lenovo Ideapad 330 je prvi, ki je opremljen z Intelovim procesorjem družine Cannon Lake.

Cannon Lake je oznaka za tehnologijo procesorskih sredic, ki so izdelane s pomočjo napredne 10-nanometrske tehnologije in so namenjene Intelovim procesorjem Core. Čeprav je bila ta tehnologija načrtovana za uporabo v množični proizvodnji že pred nekaj leti, se to žal ni zgodilo. Podjetje Intel pa je pred kratkim naznanil, da bodo množično proizvodnjo prvih tovrstnih procesorjev zagnali v prvi polovici naslednjega leta, nekaj primerkov pa je že ugledalo luč sveta.

Nove Intelove procesorje s sredicami Cannon Lake pa so z odprtimi rokami sprejeli pri podjetju Lenovo, saj so z modelom Core i3-8121U opremili prenosnik Ideapad 330, ki se je pojavil na kitajskem trgu. Procesor temelji na osnovi dveh procesorskih jeder oziroma štirih procesorskih niti pri frekvenci 2,2 gigahercev oziroma do 3,2 gigahercev v pohitrenem načinu delovanja. Za izris grafičnih vsebin je na voljo grafična kartica AMD Radeon RX540 z dvema gigabajtoma lastnega pomnilnika, medtem ko je za prikazovanje vsebin na voljo 15,6-palčni oziroma 39,6-centimetrski zaslon vrste TN, ki slike izrisuje z ločljivostjo do 1.366 x 768 slikovnih točk.

Razpoložljivost prenosnega računalnika Lenovo Ideapad 330 na kitajskem trgu je dokaz, da je podjetje Intel že pričelo s prodajo prvih primerkov procesorjev Core s sredicami Cannon Lake, izdelanimi s pomočjo 10-nanometrske tehnologije. Zato je verjetno le še vprašanje časa, kdaj se bodo na trgu pojavili novi prenosniki, opremljeni z naprednimi procesorji Intel Cannon Lake.


Prijavi napako v članku