Socialna omrežja
26.05.2021 11:44
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Legendarni video “Charlie Bit My Finger” prodan za 624.000 evrov

Eden prvih viralnih videov "Charlie Bit My Finger" bo odstranjen iz YouTuba, saj je bil prodan za vrtoglavih 624.000 evrov. Posnetek je družina Davies-Carr prodala kot NFT, kupec pa se skriva pod imenom "3Fmusic".

Eden originalnih viralnih videov, “Charlie Bit My Finger”, je brez dvoma del internetne zgodovine. Zdaj lahko na YouTubu najdemo večinoma samo še kopije in “ponaredke” tega videa, saj je bil original prodan kot NFT in bo z YouTuba odstranjen. Spletna dražba je trajala do konca nedelje, ko se je ponujeni znesek v zadnjih nekaj urah drastično dvignil.

Končni boj za NFT video je potekal med dvema anonimnima računoma. Zmagovalec je postal “3fmusic”, ki je ponudil več kot “mememaster”. Simpatični video je od prve objave leta 2007 zbral kar dobrih 880 milijonov ogledov, nemalo imitacij, skladb, ki so bile izpeljane iz videa in še bi se našla kakšna kreativna rešitev. “Charlie Bit My Finger” video bi naj bil iz YouTuba odstranjen že 23. maja, a še ni bil.

NFT lepa priložnost za vse, ki si lastijo viralne videe

NFT je kot neke vrste certifikat, da imate v lasti nekaj digitalnega. Recimo originalno verzijo viralnega videa, meme ali celo čivk, ki ga lahko prodate kot umetnino. Mnogi so v NFT tehnologiji že prepoznali poslovne priložnosti, spet drugi pa samo čakajo na priložnost, da se bo med uporabo tehnologije kaj zalomilo.

Ena najbolj aktualnih novic je bila prodaja slike mladega dekleta, ki se smeji, v ozadju pa je požar – “Disaster Girl Meme”. Ta NFT je bil recimo prodan za slabih 400.000 evrov.

NFT (non-fungible token) tehnologija je vsekakor vroč trend na področju digitalne umetnosti. Tudi slavni so že prepoznali potencial, saj so Grimes, Johnny Depp in celo Twitterjev ustanovitelj Jack Dorsey vsi že prodali košček svojega dela za velike vsote denarja.

Če malce dodatno razložimo, je NFT kot neke vrste zbirateljski certifikat avtentičnosti, kjer pa lastnik ne kupi oz. ne dobi avtorskih pravic. To pomeni, da je umetnina oz. izdelek, ki ga NFT predstavlja, še vedno dostopen kjerkoli ga originalni avtor pokaže. Torej poteza, da so se ustvarjalci videa “Charlie Bit My Finger” odločili, da bodo odstranili video iz YouTuba, je presenetljiva.

Investicije v NFT-je iz različnih razlogov

Kupci, ki se odločijo za investiranje v NFT-je, se tako odločajo iz različnih razlogov, med drugim tudi zaradi nostalgije – ali je to investicija, ki se bo izkazala kot dobra tudi na dolgi rok, pa bo pokazal čas. Povsem možno je, da se tudi NFT tehnologija, kot marsikatera druga, izkaže kot zgolj začasen trend, ki je obnorel svet.

Avkcijska stran je za NFT zmagovalca “Charlie Bit My Finger” zapisala še to, da bo imel novi lastnik možnost ustvariti moderno nadaljevanje originalnega videa, in sicer kar z glavnima junakoma videa, Harryjem in Charliejem.

Mlada junaka sta danes stara 17 in 15 let, spletna stran, ki je gostila dražbo pa pravi, da je zdaj za Harryja in Charlieja pravi čas, da ustvarita novo različico spletne uspešnice. Originalni video je na YouTube naložil Harryjev in Charliejev oče Howard leta 2007, ko enostavno ni uspel poslati videa preko elektronske pošte sorodnikom v ZDA.

Vas zanima več iz te teme?
YouTube iskalnik

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Minifilm d.o.o.

Mala ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 730 865, 05 90 64 668
Pisarne brez papirja in digitalizacija dokumentov postajajo nekaj vsakdanjega za vse vrste poslovanja. Podjetja mrzlično iščejo enostavne načine za shranjevanje in zaščito kritičnih ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več