Računalništvo, telefonija
13.06.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Kot da se v bankah ne bi zavedali, da tekmujejo (tudi s tujino)

.. Analiza digitalnega bančništva v Sloveniji 2020, ki jo izvaja podjetje E-laborat d.o.o., ni zaznala pozitivnih premikov na področju spletnih in mobilnih bank ..
Kot da se v bankah ne bi zavedali, da tekmujejo (tudi s tujino)
Kot da se v bankah ne bi zavedali, da tekmujejo (tudi s tujino)

Podjetje E-laborat že več kot 10 let analizira stanje in trende na področju bančništva v Sloveniji in v tujini. Že četrto leto zapored pa analizirajo tudi vse bolj pomembno in uveljavljeno slovensko digitalno bančništvo, kjer analizirajo vse slovenske spletne in mobilne banke ter nekaj tujih (N26, Monese, Monzo, Revolut).

V preteklih mesecih, ki jih je zaznamoval korona virus, se je izkazalo, kako pomembno je digitalno poslovanje podjetij. Tudi banke so morale prilagoditi svoje poslovanje glede na ukrepe države, kar je pomenilo veliko zmanjšanje števila obiskov v poslovalnicah in dosti večji pritisk komitentov na digitalne komunikacijske kanale. Ugotovimo lahko, da so banke, ki so že pred krizo stavile na dobro počutje svojih komitentov na teh kanalih, zagotovo prednjačile in se lažje prilagodile trenutni situaciji.

Kaj je pokazala letošnja Analiza digitalnega bančništva?

Opažamo, da je razmisleka o uporabnikih in ključnih uporabniških poteh v spletnih bankah še vedno premalo. Uporabniška izkušnja spletnih bank je v povprečju zadovoljiva, resnično dobrih praks, ki se lahko primerjajo s ponudniki fintech storitev pa premalo. Zavedati se je treba, da so uporabniki vajeni tujih spletnih mest in aplikacij, da tehnološki velikani (Google, Amazon) narekujejo standarde digitalnega poslovanja, ki jih uporabniki pričakujejo povsod. Tako tudi slovenski uporabniki pričakujejo aplikacije, ki so dovršene do potankosti.

Slovenske banke seveda imajo spletne in mobilne banke (z izjemo ene od bank), vendar je izkušnja uporabnikov v teh bankah zgolj povprečna. Prilagajanje in razumevanje svojih komitentov, prilagajanje ponudbe in storitev potrebam le-teh in poenostavitev postopkov bi morale biti glavne gonilne sile razvoja bank. Na žalost pa v podjetju E-laborat d.o.o. opažajo trend kopiranja vzorcev pri konkurentih: kar pri 6 mobilnih bankah (43 % slovenskih bank) smo opazili uporabo dveh “templatov”. Nekoliko boljša slika je pri spletnih bankah, kjer imajo le tri banke zelo podoben vzorec.

Spletne banke pa imajo še en večji problem, saj so vmesniki, ki jih uporabljajo zastareli, posodobitve in prenove pa preredke. Večina spletnih bank ostaja nespremenjenih, od lani so svojo podobo prenovili le pri 4 bankah (27 % slovenskih bank); pri čemer sta dve banki uporabili izposojen “template”.

Ključni postopki v spletnih bankah (pregled stanja, pregled zadnjih transakcij, plačilo UPN-ja (položnice), povečanje limita…) večini bank ne morejo biti v ponos. Kot da se v bankah ne bi zavedali, da ne tekmujejo le ena z drugo, temveč tudi s tujimi bankami, ki s svojimi dodelanimi aplikacijami vstopajo na slovenski trg. Uporabniška izkušnja spletnih bank je v povprečju zadovoljiva, resnično dobrih praks, ki se lahko primerjajo s ponudniki fintech storitev pa je premalo.

Slovenskim bankam primanjkuje razmisleka in načrtovanja spletnih ter mobilnih bančnih storitev, rednega preverjanja zadovoljstva uporabnikov s sistemi ter strateškega pristopa k upoštevanju dobrih praks in dobre uporabniške izkušnje v razvoju aplikacij za svoje komitente. Pa tudi nekaj poguma, da se podajo na nekoliko manj znano pot, kjer je manj več. Tudi v bančništvu. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem E-LABORAT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri E-LABORAT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem E-LABORAT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več