Telefoni
14.04.2015 19:56
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Konec klicanja ob nepravem času

Apple z iPhone 6 Plus podira rekorde
Apple z iPhone 6 Plus podira rekorde

Pametni telefoni nas spremljajo ob vsakem koraku vendar pa je ravno to lahko ključni vir motenj. Prijatelji in znanci vas namreč lahko pokličejo tudi takrat, ko si želite miru ali se je potrebno osredotočiti na opravljanje določene delovne naloge. Pojav je, po mnenju Appla, dovolj pogost, da so se ga lotili rešiti.

Kot razkriva najnovejši patent, ki je bil objavljen in katerega lastnik je Apple, bodo v prihodnosti pametni telefoni iPhone sposobni oceniti kontekst v katerem se v danem trenutku nahajate in na podlagi tega vašim prijateljem in znancem sporočili ali si želite prejeti klic ali ne. Pri tem se bo upoštevalo več dejavnikov. Kot je razvidno iz dokumentacije bodo na končno odločitev o prikazanem statusu vplivali trenutni čas, jakost signala Wi-Fi, stanje baterije, lokacija ter ostale nastavitve, ki jih uporabniki kontrolirajo samodejno. Med slednje spada na primer Airplane Mode. Storitev bo sposobna tudi preveriti ali je uporabnik morda sam izključil zvonjenje in s tem že nakazal, da si ne želi nobenih motenj. Storitev bo najverjetneje na voljo v obliki samostojne aplikacije, kjer bi se uporabniki morali prijaviti in izrecno dovoliti, da iPhone spremlja predhodno navedene informacije ter na podlagi tega ostalim sporoča pravi trenutek za telefonski klic. S tem se tudi preprečujejo morebitne zlorabe saj bi lahko nepridipravi s spremljanjem vzorca spreminjanja statusa oziroma dosegljivosti, ugotovili kdaj se nahajte v tujini.


Pri tem gre za nadaljnji razvoj storitve Don’t Disturb, ki uporabnikom iOS naprav omogoča nastavitev, ki preprečuje sprejem klica v določenem času ali za določeno osebo. Prav tako preprečuje zvočna opozorila na prejeto pošto in sporočila.


Kdaj bo možno uporabljati novo storitev je v tem trenutku nemogoče napovedati. Tehnološka podjetja pogostokrat patentirajo določene storitve in načine kako delujejo zgolj z namenom obrambe pred uporabo s strani konkurence. V začetku leta so si pri Applu med drugim zagotovili patent za fleksibilno elektronsko napravo, kot je na primer iPhone, ki je sestavljena iz fleksibilnega ohišja in notranjih komponent. Uporabniki bi tako lahko napravo prepognili in lažje pospravili v žep ali pa jo uporabili za do sedaj neznane namene.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku