Računalništvo, telefonija
06.07.2018 20:20

Deli z drugimi:

Share

Koliko časa preživimo na svojih pametnih telefonih?

Koliko časa preživimo na svojih pametnih telefonih?
Koliko časa preživimo na svojih pametnih telefonih?

Kaj je prvo, kar storimo, ko zjutraj vstanemo? Seveda, pogledamo na telefon in preverimo vsa obvestila, elektronsko pošto, novice in še bi se kaj našlo. Če se v tem opisu niste našli, potem spadate med “bolj zdrave” uporabnike pametnih telefonov in tehnologije nasploh. Kaj pa ta naša odvisnost od tehnologije pomeni v minutah in urah? Če bi mene nekdo vprašal, koliko časa preživim na svojem telefonu, bi mu odgovoril, da verjetno vsaj eno uro na dan, res pa je, da sem dosegljiv praktično cel čas. V zadnjem času je bilo izvedenih precej raziskav na to temo in poglejmo, koliko časa smo ljudje dejansko preživeli na mobilnih napravah v letu 2017.

Koliko časa so ljudje preživeli na mobilnih telefonih v letu 2017?

Odgovor je sila preprost: preko 4 ure na dan. Glede na raziskavo comScore-a je povprečen odrasli Američan leta 2017 na telefonu prebil 2 uri in 51 minut. To skupaj znese kar 86 ur na mesec in številka je tudi v letošnjem letu precej podobna.

Več časa porabimo na digitalnih medijih gledano skupaj, od tega 65% na mobilnih telefonih. Manj časa kot pred časom porabimo na računalnikih, seveda pa prednjačijo mladi, stari med 18 in 24 let.

eMarketer je za leto 2016 dobil povsem drugačne rezultate, namreč prišli so do številke 4 ure in 5 minut. Toliko časa bi naj v tistem letu sodelujoči v raziskavi preživeli na mobilnih telefonih. Njihova raziskava vključuje tudi uporabnike tablic, vključuje pa samo aktivne uporabnike mobilnih telefonov. Raziskava pušča nekaj prostora za tiste, ki opravljajo več opravil hkrati. Kljub temu, da uporaba tablic znaša samo 15% vsega časa preživetega na mobilnih napravah, bi lahko ta odstotek znatno vplival na celotno številko.

Flurry je v svoji raziskavi prav tako prišel do ogromne številke 5-ih ur, ki sicer vključuje vso mobilno konzumpcijo – tudi tablice – vendar naj bi od tega mobilni telefoni predstavljali 4 ure in 15 minut. Flurryjeva študija se bolj sklada z eMarketerjevo. Dejstvo je, da je zelo težko določiti točen čas, ki ga ljudje dejansko preživimo na mobilnih telefonih, vendar lahko iz lastnih izkušenj verjetno potrdimo, da ta čas ni ravno zanemarljiv.

Kaj pa služba?

S tem, ko se vse več delovnih mest digitalizira in smo zaposleni nenehno vpeti v sobivanje s tehnologijo na delovnem mestu, lahko rečemo, da večino časa, ki ga štejemo pod stik s tehnologijo opravimo ravno v službi. Zanimivo je predvsem to, da je včasih bilo zares malo služb, kjer so zaposleni imeli stik s tehnologijo, danes pa praktično ni poklica, kjer ne bi bili vključeni telefoni, računalniki, stroji, ekrani, tablice itd.

Kaj to pomeni za družbo tećko ocenimo, je pa dejstvo, da se čas, ki ga preživimo v stiku s tehnologijo povečuje. Morda sami niti več ne opazimo, vendar skorajda ne mine sekunda, ko ne bi v naši bližini nekdo telefoniral, pisal SMS, mail, ali kakorkoli drugače imel stik s tehnologijo.


Prijavi napako v članku