Računalništvo, telefonija
07.11.2018 08:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kitajska nad ljudi z bonitetnimi ocenami

Umetna inteligenca je med nami prisotna že kar nekaj časa. Pomaga nam pri vsakodnevnih opravilih in odločitvah. Kaj pa se zgodi, če umetno inteligenco združimo z željo po nadzoru?
Kitajska - dežela brez zasebnosti in z veliko nadzora.
Kitajska - dežela brez zasebnosti in z veliko nadzora.

Ravno to bodo naredili z letom 2020 na Kitajskem. Odločili so se namreč, da bodo uvedli t.i. “bonitetni sistem” za ljudi. Ta naj bi s pomočjo več sto kamer na vsakem koraku gledal vsakega posameznika in nadzoroval njegovo obnašanje. Nad celotnim sistemom pa bi bdela umetna inteligenca.

Deloval naj bi zelo preprosto. Ko bi človek naredil napako, na primer vstopil v avtobus pri zadnjih vratih brez plačila prevoznine, kadil na vlaku ali povzročal javno škodo bi ga sistem umetne inteligence s pomočjo videonadzora prepoznal in mu izdal kazen. Če te nebi poravnal v določenem času, bi se to poznalo na njegovi “bonitetni oceni”.

V primeru slabe bonitetne ocene bi takšen posameznik hitro ostal brez javnega prevoza, kot tudi brez možnosti vpisa na fakulteto in imel na koncu na primer visoke obresti za kredit, ki bi ga potreboval. Prav tako bi ostal s počasno internetno povezavo, kot tudi celo brez možnosti vpisa svojega otroka v šolo. Kljub odlični izobrazbi bi takšen državljan ostal še brez dobro plačanega dela. Sistem naj bi šel celo tako daleč, da bi vam lahko odvzeli hišnega ljubljenčka ter vam onemogočil bivanje v luksuznih hotelih. Vaše ime bi vlada tudi javno objavila.

Veljalo naj bi tudi nasprotno. Če bi posameznik vedno sledil in upošteval vsa pravila, bi bil za to nagrajen z raznimi “ugodnostmi”, kot so nižje obresti, cenejše letalske karte … Ali bo tak sistem v resnici zaživel, bomo izvedeli že kmalu.


Prijavi napako v članku