Računalništvo, telefonija
07.12.2017 00:01
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovensko podjetje žrtev največjega kriptoropa stoletja

Vdor so tudi uradno potrdili
Vdor so tudi uradno potrdili

V preteklem tednu se je zgodil največji kibernetski napad na kriptovalute do zdaj, žrtev pa je bilo mlado slovensko podjetje NiceHash. V podjetju so potrdili hekerski napad in sporočili, da so nepridipravi odtujili več kot 4700 bitcoinov v vrednosti več kot 60 milijonov evrov.

V odzivu za javnost so zapisali: “Žal se je zgodil varnostni incident, katerega naravo še preiskujemo. Brez zvestih trgovalcev in rudarjev z vsega sveta ne bi obstajali. Verjamemo, da imate veliko vprašanj, vendar vas prosimo za potrpežljivost in razumevanje, medtem ko preiskujemo razloge in iščemo primerne rešitve.”

Podjetje že intenzivno išče kriminalce (tudi znotraj podjetja), zato so začasno ustavili poslovanje. Pri preiskavi sodelujejo tudi s policijo. Dokler zadevi ne pridejo do dna, bo stran v načinu vzdrževanja. V video odzivu na Facebook strani podjetja je direktor podjetja Marko Kobal povedal, da jih je nekdo s tem napadom želel uničiti in ne zgolj hitro zaslužiti na račun kriptovalut. K temu pa je še dodal, da so pripravljeni udariti nazaj. Obvestili so namreč že vse večje menjalnice, ki se ukvarjajo s kriptovalutami, da bi jim pomagale izslediti oziroma povrniti ukradeno, vendar pa bo za to potreben čas. O napadu je trenutno znano le to, da so hekerji v njihov sistem vdrli v sredo zjutraj (kot kaže, so bili ukradeni prijavni podatki enega od sistemskih inženirjev), IP računalnik, ki je izvedel napad, pa naj bi se nahajal zunaj meja EU.


Hekerski napad je bil hud udarec za podjetje, ki je doslej pridobilo 50.000 uporabnikov, ki so jim doslej skupno izplačali že več kot milijardo ameriških dolarjev. Več informacij o napadu naj bi predstavniki podjetja NiceHash razkrili v prihodnjih nekaj dneh. Napad je potrdila tudi slovenska policija, ki je prijela prijavo, obravnavajo ga kot kaznivo dejanje napada na računalniški sistem.

Poznavalci sicer ocenjujejo, da je bil to do sedaj največji napad na posamezno družbo in če so govorice resnične, tega zneska ne bodo mogli nikakor povrniti.


Prijavi napako v članku