Računalništvo, telefonija
28.01.2008 10:13
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kar je enkrat na internetu, ostane tam za vedno

Ob letošnjem evropskem Dnevu varstva osebnih podatkov, 28.januarja, se slovenska točka osveščanja o varni rabi interneta Safe-si pridružuje aktivnostim Informacijskega pooblaščenca, povezanimi s promocijo varovanja osebnih podatkov na internetu med mladimi.

Če pobrskamo po najnovejših, še posebej pri mladih zelo popularnih spletnih straneh za druženje, kot so strani za objavo fotografij, video posnetkov, strani za bloganje ter klepetanje, lahko opazimo, da se na njih pravzaprav razkriva množica osebnih podatkov. V spletnih dnevnikih in na osebnih spletnih straneh najdemo zelo intimne izpovedi, v katerih so objavljeni tudi imena in priimki, elektronski ali domači naslovi, fotografije … Različne spletne skupnosti so prav tako polne zasebnih videoposnetkov in množice drugih podatkov o uporabnikih. Internet nam resda ponuja popolnoma nove in inovativne oblike druženja in zabave, vseeno pa ob tem ne smemo pozabiti tudi na varovanje naše zasebnosti. So stvari, ki jih v “resničnem” življenju ne bi razglašali vsakomur, zakaj bi jih potem delili z milijoni na internetu? Osebni podatki, ki jih objavljamo na internetu, lahko namreč kaj hitro postanejo tarča zlorabe.

Kaj lahko storimo? V spletnih skupnostih si poleg javnega ustvarimo tudi zaseben profil, do katera lahko dostopijo samo osebe, ki jim zaupamo. Če objavljamo fotografije in posnetke, na katerih so tudi druge osebe, jih obvezno vprašajmo za dovoljenje. V klepetalnicah neznancem ne razkrivajmo svojega pravega imena in priimka in drugih informacij, ki so lahko zlorabljene v take in drugačne nam nevšečne namene. Tudi različna spletna gesla so osebni podatek, ohranimo jih zase.


Prijavi napako v članku