Življenjski slog
10.05.2024 07:16

Deli z drugimi:

Share

Kakšna je vloga zemljevidov in kako jih lahko uporabljamo? #intervju

Pogovarjali smo se z Jano Knific, direktorico podjetja Kartografija, ki nam je razložila, kako zemljevidi in ostale kartografske rešitve še vedno igrajo vidno vlogo kljub vsem digitalnim rešitvam.
Foto: Kartografija
Foto: Kartografija

Kako sodelujete s turistično-informacijskimi centri, občinami … pri oblikovanju zemljevidov?

Sodelovanje s turističnimi informacijskimi centri in občinami pri oblikovanju zemljevidov je ključno za zagotavljanje natančnih in uporabnih navigacijskih orodij za obiskovalce. Naša ekipa se najprej posvetuje s stranko, da pridobi vpogled v glavne znamenitosti, turistične poti, nastanitve in druge pomembne informacije o območju. Nato uporabimo ta zbrana spoznanja in s pomočjo našega strokovnega znanja pripravimo koncept zemljevida. Med postopkom oblikovanja redno komuniciramo s partnerji, da zagotovimo, da je zemljevid popolnoma prilagojen njihovim potrebam in pričakovanjem. Na koncu se zemljevidi distribuirajo turističnim informacijskim centrom, občinam in drugim zainteresiranim stranem za brezplačno distribucijo obiskovalcem.

Ta sodelovalni pristop nam omogoča, da zagotovimo, da so zemljevidi resnično koristni in informativni za turiste ter da izpolnjujejo potrebe lokalnih skupnosti in turističnih ponudnikov.

Za kakšne vrste zemljevidov gre oziroma kaj vse lahko ponudite v tem turistično-informacijskem segmentu?

Ponudimo lahko različne vrste zemljevidov, ki so prilagojeni potrebam občin, turistično informacijskih centrov in obiskovalcev. Med najpogostejšimi vrstami zemljevidov, ki jih ponujamo, so:

  • Občinske karte s kolesarskimi in pohodniškimi potmi: Občinske karte oziroma zemljevidi so zelo primerni za predstavitev naravne in kulturne dediščine, čemur lahko dodamo tudi predloge za kolesarske in peš poti. Tako lahko občinska karta postane tudi planinska  ali kolesarska karta na območju občine, ki jo pokriva.
  • Trganke: Gre za priročne zemljevide v velikosti formata a3, ki vključujejo podrobne informacije o turističnih atrakcijah, restavracijah, hotelih, trgovinah in drugih storitvah. Običajno so ti zemljevidi brezplačno na voljo v informacijskih centrih in drugih turističnih točkah in imajo na eni strani natisnjen zemljevid širšega območja mesta ali občine, na drugi strani pa zanimivosti mestnega središča.
  • Panoramski zemljevidi: Izdelava zemljevida z ilustracijami je lahko zanimiv in ustvarjalen proces. Za začetek, potrebujemo območje, ki ga želite predstaviti. Na podlagi območja izdelamo kartografsko podlago (topografsko karto, panoramski pogled) na katero dodajamo ilustracije. Te lahko vključujejo slike rastlin in živali, ki živijo v regiji, zgodovinske zgradbe, kulturne znamenitosti in druge zanimive elemente, ki bodo prikazali raznolikost območja.
  • Informacijske table: Končne digitalne izdelke (zemljevide z opisi, fotografijami in diagrami) natisnemo na papir in spremenimo v informativno tablo poljubne velikosti, ki se lahko postavi na prostem in kljubuje vsem vremenskim pogojem. Tabla je lahko obdana z lesenim ali aluminijastim okvirjem, na navadni, PEN ali magnetni podlagi, obešena na steno. Lahko pa stoji na prostem in je s pomočjo LED osvetlitve ponoči celo osvetljena.

Gre v teh primerih za inovativno uporabo tradicionalnih kart, nekakšne dinamične zemljevide lokalnega okolja? Kakšne so prednosti tovrstnih zemljevidov?

V teh primerih zagotovo gre za inovativno uporabo tradicionalnih kart, ki omogočajo dinamično predstavitev lokalnega okolja. Takšni zemljevidi niso le statični prikazi geografskih podatkov, temveč so interaktivni in omogočajo uporabnikom, da odkrivajo dodatne informacije in vsebine o destinaciji. Nekatere prednosti tovrstnih zemljevidov vključujejo:

  • Interaktivnost: Destinacije si lahko ustvarijo edinstveno in privlačno izkušnjo za obiskovalce ter hkrati promovirajo lokalno kulturo, zgodovino in turistično ponudbo na sodoben in privlačen način.
  • Dinamičnost: Namesto statičnih slikovnih prikazov lahko ti zemljevidi vključujejo animacije, video posnetke, avdio vodiče in druge dinamične elemente, ki obiskovalcem omogočajo bolj poglobljeno raziskovanje destinacije.
  • Dodatne informacije: Zemljevidi lahko vključujejo bogate informacije, ki jih ne najdemo na tradicionalnih kartah, kot so zgodovinska ozadja znamenitosti, kulturne dogodke, lokalne zgodbe in legende ter celo interaktivne vaje ali igre.
  • Povezava s tehnologijo: Tovrstni zemljevidi se lahko povežejo s tehnologijo, kot so mobilne aplikacije, QR kode, obogatena resničnost in druge digitalne platforme, kar omogoča boljšo povezanost z obiskovalci in njihovo boljše razumevanje destinacije.

Kako pa je sicer z digitalizacijo zemljevidov. Delate tudi kaj na tem področju, ali je zemljevid, podobno kot knjiga – nekaj, kar imamo radi fizično v rokah?

Digitalizacija zemljevidov je nedvomno pomemben trend v turistični industriji. Naša ekipa se osredotoča tako na tradicionalne kot tudi digitalne oblike zemljevidov, saj se zavedamo pomembnosti obeh načinov predstavitve.

Digitalni zemljevidi omogočajo obiskovalcem boljšo prilagodljivost in interaktivnost pri raziskovanju destinacije. S pomočjo mobilnih aplikacij, spletnih storitev in GPS tehnologije lahko obiskovalci hitro najdejo svojo pot, prejmejo dodatne informacije o znamenitostih in storitvah v bližini ter celo načrtujejo svoje izlete v realnem času. Kljub temu pa menimo, da fizični zemljevidi še vedno igrajo pomembno vlogo. Veliko ljudi uživa v raziskovanju destinacij s fizičnim zemljevidom v roki, saj omogoča boljši občutek za prostor, omogoča lažje načrtovanje poti in zagotavlja zanesljivost brez odvisnosti od tehnologije. Zato se trudimo, da ohranjamo ravnotežje med tradicionalnimi in digitalnimi zemljevidi, tako da ponujamo široko paleto možnosti za vse vrste obiskovalcev. S tem zagotavljamo, da lahko vsak najde način raziskovanja destinacije, ki mu najbolj ustreza.

Kaj še nudite v svojem programu? Imate tudi zanimiv program za najmlajše.

Seveda, poleg klasičnih zemljevidov imamo v ponudbi tudi otroški program – slovenske didaktične ter poučne izdelke za vse starostne skupine. Otroci preko igre razvijajo miselne sposobnosti, spoznavajo svet okoli sebe in na zabaven način trenirajo možgančke. Tovrstne igrače poleg razvoja določenih sposobnosti in spretnosti spodbujajo motivacijo za učenje. Na komplete na spletni strani www.medved-lovro.si/kategorija-izdelka/kompleti/ ponujamo tudi ugodne popuste. Izkoristite odlično priložnost in otroku omogočite najboljše: učenje in zabavo! Na spletni strani je na voljo kar nekaj didaktičnih družabnih iger in otroških stenskih zemljevidov.

Več najdete na spletni strani www.kartografija.si


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Kartografija.
Vas zanima več iz te teme?
digitalizacija


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več