Triki in nasveti
30.06.2011 12:15
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako se učinkovito zaščititi pred udari strel?

Zaradi udara strele smo lahko ob elektronske naprave.
Zaradi udara strele smo lahko ob elektronske naprave.

Udari strel, ki so v času poletnih neviht in neurij pogosti, lahko povzročijo veliko materialne škode. Še posebej so nevarni za dragoceno računalniško in drugo elektronsko opremo, saj je ta priključena tako na električno omrežje kot na internetno povezavo. Medtem ko udarov strel ni mogoče niti predvideti niti preprečiti, lahko dragoceno elektronsko opremo v precejšnji meri zaščitimo pred temi nevšečnostmi.

Prenapetostna zaščita, ki se nahaja med vtičnico in napravo, je najenostavnejša vrsta zaščite elektronskih naprav pred prenapetostnimi sunki. Te zaščite so tako zanesljive, da nekateri proizvajalci, kot je na primer Belkin, ponujajo neomejeno odškodnino v primeru odpovedi naprave zaradi prenapetostnega sunka. Na večino prenapetostnih zaščit lahko priključimo osebni računalnik, zaslon LCD, laserski tiskalnik, zunanji trdi disk, napajanje modema in brezžičnega telefona ter WAN in LAN linijo. Tu se moramo izogibati cenenim izdelkom, saj ti ponujajo le navidezno zaščito, ki ni vredna počenega groša.

Ker med nevihtami in neurji lahko pride do visokega nihanja ali celo prekinitve električne napetosti, vam priporočamo še nakup sistema za neprekinjeno napajanje (UPS). Nihanje in prekinitev električne napetosti lahko namreč v določenih primerih povzročita celo okvaro električnih in elektronskih naprav in s tem posledično izgubo dragocenih podatkov. Sistemi za neprekinjeno napajanje bodo poskrbeli tako za premoščanje izpadov električne energije (od nekaj minut do več ur) kot za zaščito dragocenih elektronskih naprav pred nevarnim nihanjem napetosti. Tu prav tako velja »pravilo«, da se moramo izogibati cenenim izdelkom, ki ponujajo le navidezno zaščito. V nasprotnem primeru bomo le denar vrgli stran.


Prijavi napako v članku