Triki in nasveti
18.04.2010 08:16

Deli z drugimi:

Share

Kako prenašati slike, glasbo in podatke iz prenosnih naprav na računalnik?

Vmesnik USB je namenjen hitremu in enostavnemu povezovanju prenosnih naprav z računalnikom!
Vmesnik USB je namenjen hitremu in enostavnemu povezovanju prenosnih naprav z računalnikom!

Sodobne večpredstavnostne naprave, kot so prenosni predvajalniki, igralne konzole in podobno, pametni mobilni telefoni in digitalni fotoaparati, imajo zelo omejen vgrajeni pomnilnik, zato so podatki pogosto shranjeni na pomnilniških karticah. Ker je potrebno podatke bolj ali manj pogosto prenesti tudi na računalniški sistem oziroma na spletno stran in obratno, je pomembno, da poznamo načine, kako lahko to opravimo z najmanj vloženega truda.

Skorajda vse prenosne naprave razpolagajo z vmesnikom USB, preko katerega jih lahko povežemo z računalniškim sistemom. Medtem ko pri digitalnih fotoaparatih za prenos podatkov pogosto ne potrebujemo namenske programske opreme, to ne drži za mobilne telefone. Za mobilne telefone Nokia si je potrebno na primer predhodno namestiti programsko opremo Ovi Suite, za mobilne telefone Samsung pa PC Studio. Ko priklopimo mobilni telefon na računalnik moramo na njemu še izbrati ustrezno funkcijo, ki nam pomnilniško kartico na računalniku prikaže kot zunanjo pomnilniško enoto. Podatke pa lahko prenašamo tudi preko namenske programske opreme.

Prenos podatkov preko vmesnika USB je priporočljiv le v primeru manjših opravil (na primer prenos manjšega števila slik na računalnik), saj tu prenos podatkov ponavadi poteka zelo počasi. Enako velja tudi za prenos podatkov preko brezžičnih vmesnikov Wi-Fi in Bluetooth, le da je tu namestitev lahko bistveno zahtevnejša. Za prenos večje količine podatkov se priporoča uporaba bralnikov pomnilniških kartic. Ker je za njih v prosti prodaji potrebno odšteti že manj kot deset evrov, praktično ni razloga, da bi ga ne kupili. Z njim pa je na srečo opremljenih večina sodobnih prenosnih računalnikov.

Pri sodobnih večpredstavnostnih napravah, mobilnih telefonih in digitalnih fotoaparatih, ki podpirajo pomnilniške kartice, pa si lahko omislimo nakup namenske kartice podjetja Eye-Fi. Od običajnih pomnilniških kartic se razlikuje v tem, da je za prenos podatkov na osebni računalnik ni potrebno vstaviti v bralnik. Podatke lahko namreč prenesemo preko brezžičnega (Wi-Fi) omrežja, ne da bi kartico vzeli iz fotografskega aparata. Priložena programska oprema omogoča enostavno shranjevanje fotografij na računalnik, poleg tega pa tudi njihovo neposredno pošiljanje v spletne fotoalbume, spletne dnevnike in internetne fotolaboratorije. Trenutno so na voljo kartice, na katere je moč shraniti od 2 GB do 8 GB podatkov. Za najcenejšo različico na spletni prodajalni Amazon.com je potrebno odšteti 65 ameriških dolarjev oziroma slabih 50 evrov.

Prenos podatkov iz pomnilniških kartic sodobnih večpredstavnostnih naprav, pametnih mobilnih telefonov in digitalnih fotoaparatov bo zagotovo precej poenostavila Sonyjeva inovativna brezžična tehnologija TransferJet. S pomočjo tehnologije Sony TransferJet bomo lahko brezžično prenašali večpredstavnostne vsebine s hitrostjo do 560 Mbitov/s oziroma 70 MB/s, kar povsem zadostuje tudi za prenos visokokakovostnega videa v realnem času. Brezžična tehnologija TransferJet je povrh vsega še sila enostavna za uporabo, saj za prenos podatkov zadošča, da se napravi fizično dotakneta (na primer digitalni kamkorder in televizija, dva mobilnika in podobno). Tehnologija Sony TransferJet naj bi bila na voljo še pred poletjem.


Prijavi napako v članku