Računalništvo, telefonija
21.10.2020 08:00
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako pravilno opremiti domačo pisarno?

.. Vse več zaposlenih dela od doma in nič ne kaže, da se utegne trend kaj hitro spremeniti. Prej se utegne zgoditi, da se bo odstotek tistih, ki delajo od doma, v naslednjih mesecih še povečal ..
Kakovostna pisalna miza in stol nista edina kosa pohištva, ki ju potrebujemo za učinkovito delo, sta pa gotovo najbolj izstopajoča.
Kakovostna pisalna miza in stol nista edina kosa pohištva, ki ju potrebujemo za učinkovito delo, sta pa gotovo najbolj izstopajoča.

Delo od doma v mnogih podjetjih postaja stalnica. Računalničarji, programerji in podobni poklici so že po naravi takšni, da zaposleni veliko časa presedijo. Vseeno pa se mnogi ne zavedajo, da je tudi v domači pisarni treba poskrbeti za dobro počutje in ergonomijo, s tem pa tudi za svoje zdravje. Kako opremiti domačo pisarno? Katera oprema oziroma izdelki so dovolj kakovostni zanjo? Če na hitro pomislimo, ali sploh vemo, kaj v domači pisarni potrebujemo?

Poskrbite za kakovostna mizo in pisarniški stol

Kakovostna pisalna miza in stol nista edina kosa pohištva, ki ju potrebujemo za učinkovito delo, sta pa gotovo najbolj izstopajoča, saj smo z njima stalno v neposrednem stiku, dela brez njiju pa si večina ne more predstavljati.

Ergonomija je, čeprav si tega včasih nismo priznali, zdaj pa le prihaja v ospredje, zelo pomembna. Danes si kar 87% zaposlenih na delovnem mestu želi ergonomskih stolov in ostalo opremo, ki bo pripomogla k boljšem zdravju in ohranjanju dobrega počutja.

Vsi vemo, da smo sposobni na stolu sedeti v vsaj petih različnih položajih, ki jih nekako izumimo med delom, a prav noben ne pripomore k pravilni telesni drži. Ob tem kar 66% zaposlenih trdi, da bi jih ergonomski stoli prisilili v bolj pravilno telesno držo. Zanimivo je še eno dejstvo, in sicer, da lahko ergonomska oblika stola in delovnega mesta poveča delovno sposobnost posameznika za 17,7%, kar niti slučajno ni zanemarljiva številka.

V GRAFIKI NA POVEZAVI PREBERITE NEKAJ DEJSTEV O ERGONOMIJI VAŠEGA DELOVNEGA PROSTORA.

V kakovostno opremo se splača vlagati

Če vam odstotki ne pomenijo kaj dosti in nanje zgolj zamahnete z roko, pa boste gotovo zastrigli z ušesi ob naslednjem podatku: ergonomsko pohištvo lahko poveča produktivnost podjetja za kar 1900 do 2600 evrov na delovni dan. Ob teh številkah bo le redkokateri lastnik podjetja ostal ravnodušen.

Prav zato se investicija v kakovostno opremo, pa naj bo to na delovnem mestu v podjetju ali v domači pisarni, obrestuje. Na eni strani finance, na drugi še bolj pomembno zdravje – pomisleki so torej odveč.

Kako postaviti delovno okolje

Kakovostna pisarniška oprema nam ne bo v nikakršno pomoč, če ne bomo poskrbeli za pravilno rabo, zato je zelo pomembno, kako na stolu sedimo, kako postavimo monitor in podobno. Na stolu moramo sedeti vzravnano in tudi monitor nastavljamo v tej poziciji. Višina stola je primerna, ko so kolena v višini bokov ali nekoliko nižje, višina mize pa naj bo tolikšna, da bodo med tipkanjem in uporabo miške komolci v višini mize.

Monitor moramo postaviti tako, da v njem ne bo odsevov, prav tako pa za njim ne sme biti močne svetlobe. S tem zmanjšamo naprezanje oči. Oddaljenost zaslona od oči mora biti vsaj 60 centimetrov oziroma vsaj za dolžino roke z iztegnjenimi prsti. Ko sedimo vzravnano, morajo biti oči nekje 5 do 7 centimetrov nižje od vrha zaslona, sam zaslon pa rahlo nagnjen nazaj.

Po višini nastavljiva pisalna miza Xora

Pisalna miza Xora, ki jo najdemo v spletni trgovini Lesnine, je zagotovo izdelek, ki v tem pogledu zadostuje vsem standardom. Za slabih 430 evrov boste dobili 160 x 80 centimetrov veliko mizo, ki je nastavljiva po višini (od 71 do 119 centimetrov), ima pa tudi stikalo za spominsko funkcijo, tako da vam ne bo vsakič znova treba ugibati, katera je vaša idealna višina. Nastavitev višine je električna in povsem nezahtevna. Noge ima oblikovane v obliki loka.

Stol, s katerega boste vstali spočiti

K opisani mizi se bo lepo podal pisarniški stol BROWN, ki bo zadovoljil še tako zahtevnega uporabnika. Je tako rekoč popolnoma prilagodljiv. Kot smo pri pisarniških stolih vajeni, je nastavljiv po višini, tu pa se pri mnogih stolih prilagodljivost zaključi. A ne pri omenjenem. Pr njem je popolnoma nastavljiv tudi hrbtni del oziroma naslonjalo s podporo ledvenega predela, ki je narejen iz posebne mreže in povsem zračen. Poleg tega ima tudi naslon za glavo, ki je prilagodljiv po višini, spreminjamo pa lahko tudi njegov naklon. Prav tako si lahko uporabnik po željah nastavi naslonjala za roke, ki jih lahko nastavljamo po višini, ročke pa lahko sukamo tudi levo ali desno. Možnosti vam skratka ne bo zmanjkalo, s tem pa si boste lahko stol nastavili povsem po svojih željah. Izbirali boste lahko tudi med dvema materialoma, in sicer blagom ali usnjem.

Poleg stola in mize v domači pisarni nikar ne pozabite na ergonomsko tipkovnico, miško in talno podlogo. Tako si boste tudi doma lahko uredili pisarno, v katero boste zahajali z užitkom in bili maksimalno produktivni ter ostali zdravi.

Več najdete na www.xxxlesnina.si


Prijavi napako v članku