Triki in nasveti
15.10.2017 19:00

Deli z drugimi:

Share

Kako na družbenih omrežjih izkazati podporo delodajalcu?

Kako na družbenih omrežjih izkazati podporo delodajalcu?
Kako na družbenih omrežjih izkazati podporo delodajalcu?

Da so omrežja omrežila svet, danes čivka prav vsak. Na to dejstvo kaže več kot 6 tisoč tvitov vsako sekundo, 510 tisoč Facebook komentarjev vsako minuto, 10 milijonov fotografij na Instagramu dnevno, in 1,5 milijona obstoječih skupin, v katerih lahko razpravljate na LinkedInu. A ne pozabite, vse ima svoj namen. S sodelavci je tako najbolje, da se povezujete na LinkedInu. Zato ga ne uporabljajte kot Facebook ali Twitter, kjer ste lahko ob prijateljevanju z vašimi bližnjimi bolj sproščeni. Če torej Facebook kliče po objavah zabavnih fotografij in deljenju osebnih interesov, na LinkedInu proslavljajte obletnice zaposlitve in všečkajte strokovne članke. A to ne pomeni, da lahko glas o svojem delodajalcu širite le na strokovno naravnanem LinkedInu. Priložnosti, da svojo predanost delu in strast do podjetja predstavite, je veliko na prav vseh družbenih omrežjih.

Kako začeti?

Verjetno ste se že kdaj vprašali, kje je meja? Kaj je primerno in kaj ni primerno? Za začetek lahko svoj profil na LinkedIn-u in Facebooku povežete s profilom vašega delodajalca (če seveda ta ima ustvarjen profil na družbenih omrežjih). Kako? Na vašem Facebook profilu poiščite zavihek ‘Več o’, ki ga najdete pod naslovno fotografijo. Nato v levem meniju izberite ‘Zaposlitev in izobrazba’, kliknite ‘Dodaj delovno mesto’ in poiščite naš profil svojega delodajalca. Ne pozabite še označiti kvadratka ‘Trenutno delam tukaj’, shraniti sprememb in že boste tudi na vašem Facebook profilu pokazali, da ste ponosni, da ste lahko del neke korporacije, podjetja itd.

Informacije o delovnem mestu lahko dodate tako na Facebooku kot tudi na LinkedIn-u. Tukaj govorimo recimo o kraju in času zaposlitve. Na LinkedIn-u je postopek nekoliko drugačen, in sicer na svojem profilu delovno mesto dodate tako, da kliknete na kvadratek ‘Experience’, ki se nahaja nekoliko pod vašo profilno sliko, in poiščete profil podjetja, pri katerem ste zaposleni, opišete svoje delovne naloge, izpišete svoj naziv ter spremembe seveda shranite. V primeru, da na Facebooku ali LinkedIn-u želenega podjetja ne najdete, lahko vseeno “ročno” napišete ime podjetja, kljub temu pa dandanes vse večja in tudi srednje velik, pa tudi nekatera majhn podjetja že imajo svoje profile na družbenih omrežjih, kajti ta so postala eden ključnih kanalov komuniciranja z obstoječimi in potencialnimi strankami.

Na Twitterju in Instagramu na drugi strani svojega delovnega mesta navadno ne izpostavljamo. Izjema so včasih le novinarji in drugi mnenjski vodje na Twitterju, medtem ko so na Instagramu v ospredju radi različni zvezdniki. Ne glede na to, da vam Instagram ponuja 150 in Twitter 160 znakov v opisu “Bio”, kjer lahko ponosno napišete, da ste del nekega kolektiva. A ne pozabite, to okence je namenjeno tudi vašim interesom in hobijem. V njem zato izpostavite predvsem tisti del vaše osebnosti, ki se bo skladal z vsebino, ki jo nameravate deliti.

Seveda pa poleg opisanih načinov, lahko svojo pripadnost delodajalcu pokažemo tako, da pod svojimi profili na vseh družbenih omrežjih delimo objave, ki jih objavi podjetje na svojem profilu. Opremimo jih lahko s primernimi ključniki ali pa mogoče celo sami objavimo kakšno fotografijo ali dve. Najprej moramo ugotoviti, kateri so tisti ključniki, ki jih uporablja naše podjetje oz. kateri so tisti, ki so razširjeni med ostalimi zaposlenimi in potem tako širimo besedo o podjetju.

Vsako podjetje ima do družbenih omrežij svojstven odnos in zato je zelo pomembno, da se najprej seznami s tem odnosom pri odgovornih posameznikih. Določena podjetja so precej bolj odprta za družbena omrežja kot druga, spet tretja pa imajo prav določene smernice, kako uporabljati družbena omrežja v okviru podjetja.


Prijavi napako v članku