Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
21.10.2023 07:15

Deli z drugimi:

Share

Kako lahko personalizirate Windows 11?

Ste zadovoljni z izgledom in funkcionalnostjo najnovejšega sistema Windows 11? Bi si ga radi prilagodili in morda spremenili v obliko, kot ste je bili vajeni pri prejšnjih različicah?
Spremenite ozadje, barvo, temo in ostale poudarke in naredite svoj Windows 11 zares edinstven.
Spremenite ozadje, barvo, temo in ostale poudarke in naredite svoj Windows 11 zares edinstven.

Android proti iOSu, Windows proti MacOSu, večna debata, ki razdeljuje uporabnike na dva pola. V prid Applovim sistemom govorita zanesljivost in enostavnejša uporabniška izkušnja, Android in Windows pa slovita po svobodi, po prosti izbiri, ki uporabniku omogoča, da spremeni čisto vsak element na zaslonu.

Windows 11 se je uveljavil kot razmeroma dobra nadgradnja. Krčevito je spremenil dizajn, elemente poenostavil oziroma moderniziral, popravil nekatere hrošče in poskrbel za svež videz. Še vedno najdemo podobnosti v primerjavi z Windowsom 10, vključno z orodji za personalizacijo, vendar je na voljo tudi nekaj novih.

Če bi radi delno ali v celoti spremenili izgled svojega sistema, boste v nadaljevanju našli nekaj nasvetov, kako to storiti.

Spremenite temo računalnika Windows 11

Najlažji in najhitrejši način za spreminjanje videza računalnika z nameščenim sistemom Windows 11 je z uporabo Windows tem. Vključujejo spremembo ozadja, barve grafičnega vmesnika, ikone kazalca miške in tudi sistemskega zvoka. Če se spomnite, smo v preteklosti nekaj podobnega že omenili, vendar v kontekstu teme “kako se pohecati na račun sodelavca ali prijatelja“.

Za začetek kliknite na namizje z desnim klikom miške in na pojavnem oknu izberite Prilagodi.

  • Takoj boste lahko videli nekatere predlagane teme, ki pa so bolj osnovne oziroma tiste, za katere Microsoft misli, da so najbolj priljubljene. Če želite najti več predlogov, kliknite na razdelek Teme.
  • Znašli se boste v predogledu trenutno izbrane teme. Tukaj lahko poljubno spreminjate ozadje, barvo, zvoke in miškin kazalec trenutne teme.
    • Spodaj boste našli galerijo tem in opazili boste, da imajo nekatere teme v zgornjem desnem kotu ikono kamere. To pomeni, da se bodo slike samodejno spreminjale.

Če je izbira premalo pestra in za vas nezanimiva, greste lahko v Microsoftovo trgovino, kjer vas čaka razmeroma dobra izbira brezplačnih tem. Presenetljivo je plačljivih tem zelo malo oziroma v našem primeru samo ena.

Slabovidni si lahko v razdelku Teme kontrasta nastavite kontrast, ki bo bolj prijazen do vaših oči in vam omogočal, da bolj jasno razberete elemente na zaslonu.

Windows 11 personalizacija sistema

Kako spremeniti ozadje namizja Windowsa 11?

Če ne bi radi spremenili celotne teme računalnika, lahko spremenite le en element, na primer ozadje namizja, ki je po našem mnenju najpomembnejši. Je prva stvar, ki jo vidimo, ko vklopimo računalnik in prijetno je, če nas pričaka ozadje, ki nam je všeč, na primer slika najbližjih, hišnih ljubljenčkov ali kaj podobnega.

Postopek je enak. Desni klik z miško na prazno območje na namizju in kliknite na Prilagodi. Tokrat izberite razdelek Ozadje. Na izbiro boste imeli več možnosti.

  • Slika – funkcija, ki je privzeta in najpogosteje uporabljena. Ozadje bo v tem primeru slika, ki jo lahko izberete v predlagani galeriji. Bolje pa je, da na računalniku najdete sliko, ki vam nekaj pomeni in jo nastavite kot ozadje.
  • Enobarvno ozadje – Tako kot že ime pove, gre za ozadje v eni izbrani barvi. Dvomimo, da bo ta funkcija imela veliko uporabnikov.
  • Diaprojekcija – Omogoča, da si izberete več fotografij in ustvarite diaprojekcijo, ki bo samodejno preklapljala med slikami.
  • Središče pozornosti Windows je funkcija ozadja, ki bo podobno kot Diaprojekcija samodejno preklapljala med slikami, vendar bo izbira povsem naključna. Slike bodo prenesene z interneta ali pa uporabljene iz privzete galerije.

Tako kot doslej lahko spreminjate postavitev ozadja, da se prilagodi dimenzijam zaslona ali ga razširite, zapolnite in podobno.

Kako izbrati svetel ali temen način in poudarjene barve?

Ponovite prvi korak in tokrat izberite razdelek Barve, kjer lahko zelo enostavno preklapljate med svetlim in temnim načinom, tako kot to lahko storite na telefonu. Sprememba vpliva na celoten sistem in tudi na nekatere podprte aplikacije. Na voljo je tudi ročni način, s katerim lahko po meri prilagodite, kje bi želeli imeti svetel in kje temen način.

Nekoliko nižje lahko izklopite Učinke prosojnosti in spremenite barve poudarkov, kot na primer ikono števila obvestil v opravilni vrstici. Barve lahko tudi ročno zmešate in vklopite funkcijo, da se izbrana barva prikaže tudi v naslovnih vrsticah in obrobah sistema Windows.

Kako lahko personalizirate zaklenjen zaslon?

Zaklenjen zaslon se vam prikaže, ko morate vpisati geslo ali ko računalnik preklopite v spanje ali stanje pripravljenosti. Morda niste vedeli, a tudi tukaj lahko spremenite nekatere podrobnosti.

Prvi korak je spet enak, vendar se nastavitve zaklenjenega zaslona skrivajo v razdelku Zaklenjeni zaslon. Privzeto je nastavljeno, da z ozadjem upravlja funkcija Središče pozornosti Windows (angl. Windows Spotlight). Če vam to ni po godu, lahko dodate svojo sliko ali diaprojekcijo.

Spremenite lahko stanje zaklenjenega zaslona. Običajno se vam prikazuje koledar. Lahko pa spremenite, da boste ob vklopu računalnika dobili informacije o vremenu ali neprebranih elektronskih sporočilih.

Kako prilagoditi tipkovnico na dotik?

To ne velja toliko za prenosnike, razen če imate zaslon na dotik, ampak bolj za tablične računalnike. Pri zaslonih na dotik se za vnos podatkov pogosto zanašamo na navidezno tipkovnico, ki se prikaže na zaslonu. Zagotovo pa niste vedeli, da lahko dolgočasno obliko tipkovnice spremenite v nekaj bolj živahnega.

Pojdite v Prilagoditev, izberite razdelek Zaslonska tipkovnica, kjer lahko spreminjate temo in velikost tipkovnice. Če imate večje roke oziroma prste, si lahko spremenite velikost besedila tipk in zmanjšate število nenamernih napak pri tipkanju. Vse spremembe si lahko ogledate v predogledu s funkcijo Uporabi tipkovnico.

Windows 11 personalizacija sistema 3

Reorganizacija začetnega menija

Najprej spremenimo aplikacije, pripete na začetni meni, ki ga najdete s klikom na ikono Windows (v opravilni vrstici na spodnjem delu zaslona). Če boste na seznamu našli programe, ki jih ne uporabljate, kliknite z desnim klikom miške in izberite možnost Odpni z začetnega zaslona. Če bi radi program dodali na ta seznam, najdite njegovo bližnjico, kliknite z desnim klikom miške in izberite Pripni na začetni zaslon.

Programe, ki jih najpogosteje uporabljate, dodajte v opravilno vrstico (Desni klik miške → Pripni v opravilno vrstico).

Dodatne nastavitve za začetni meni boste našli v Prilagoditev Start, kjer si na primer lahko dodate Mape oziroma priročne bližnjice (Prenosi, Brskalnik, Slike …), ki se bodo pojavile poleg gumba za vklop/izklop.

Začetni meni in ostali elementi opravilne vrstice so privzeto postavljeni na sredino zaslona. V prejšnjih različicah Windowsa smo bili vajeni leve postavitve. Postavitev lahko zelo enostavno spremenite.

Kliknite z desnim klikom miške na prazen prostor na opravilni vrstici, izberite Nastavitve opravilne vrsticeDelovanje opravilne vrsticePoravnava opravilne vrstice. V tem razdelku boste našli še nekaj drugih nastavitev, kot na primer nastavitve prikaza opravilne vrstice, prikaz značk/obvestil in podobno. Eksperimentirajte s funkcijami in vklopite tiste, ki so za vas najbolj uporabne.

Windows 11 je zdaj prilagojen

Našteli smo nekaj osnovnih načinov, kako lahko hitro spremenite izgled in tudi funkcionalnost sistema Windows 11. V prihodnosti vam bomo razkrili, kako lahko nastavite živa ozadja, ki predvajajo glasbo in video.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem Microsoft Windows 11


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več