Triki in nasveti
05.01.2021 12:39

Deli z drugimi:

Share

Kako kar najbolj izkoristiti pametno uro ali merilnik aktivnosti? (1. del)

Kako kar najbolj izkoristiti pametno uro ali merilnik aktivnosti? (1. del)
Kako kar najbolj izkoristiti pametno uro ali merilnik aktivnosti? (1. del)

Ste za božično darilo dobili novi merilnik aktivnosti ali pametno uro? Odlično! Kaj pa sedaj? Kaj vse so vam dosedanji “how-to” vodniki zamolčali o navadah, ciljih in počitku? Vse to in še mnogo več v tokratnem članku, v katerem vam bomo ponudili nekaj trikov in nasvetov, kako karseda izkoristiti svojo nosljivo napravo.

Ne glede na to, ali imate najnovejšo pametno uro Apple Watch Series 6, Fitbit merilnik aktivnosti, nosljivi prstan Oura ali katerokoli drugo pametno nosljivo napravo, so poleg vedno priložena navodila – spletna ali fizična – s katerimi naj bi čim prej in čim bolj enostavno lahko začeli z uporabo nove naprave. Na začetku boste morali prenesti aplikacijo, povezati napravo s telefonom, jo napolniti in se naučiti osnovnih funkcij. Od naprave do naprave se funkcionalnosti razlikujejo, prvi koraki pa so v večini primerov pri vseh nosljivih napravah enaki ali vsaj podobni.


Kakorkoli že, večina navodil vas opremi z informacijami, s katerimi brez težav začnete z uporabo naprave. Kaj pa sledi? Poleg osnovnih “step-by-step” nastavitev in navodil obstaja še mnogo durgih stvari, za katere je koristno vedeti, če želite nosljivo napravo zares izkoristiti. Navsezadanje si vsi imetniki tovrstnih naprav želimo, da imajo te pozitiven vpliv na naše življenje in delajo v našo korist – in ne obratno.


1. Pazite na pravilno namestitev naprave

Namestiti nosljivo napravo na naše zapestje, prst, nogo, ali kak drug del telesa, je enostavno, kajne? Kljub temu pa moramo biti pozorni na pravo pozicijo naprave. Nas material moti? Nam je položaj prijeten? Če na kakršenkoli način občutimo nelagodje ob nošenju naprave, na dolgi rok gotovo ne bomo mogli uživati.


Pomembno je, da merilnik aktivnosti ali pametno uro stisnemo ob zapestje ravno dovolj, da senzorji delujejo pravilno, nikakor pa ne smemo stisniti tako, da na koži opazimo rdeče sledi. Glede na to, da imamo na trgu različne paščke, se lahko na začetku malce poigramo in po potrebi tudi menjamo originalen pašček. Včasih se pozna že velika razlika pri materialu.


2. Spremenite uporabniški vmesnik aplikacije

Ključna stvar, ki si jo morate zapomniti ob nakupu nove nosljive naprave je: poskrbite, da ta dela za vas. Samo za to, ker vaša naprava zmore vse, še ne pomeni, da vas mora zanimati vse in da morate spremljati vse. Hitro se lahko zgodi, da imamo na razpolago preveč podatkov in informacij, ki za nas niso relevantne in nam povzročajo samo dodaten stres in občutek nelagodja.

Dober začetek je, da spremenimo oz. po lastnih potrebah prilagodimo uporabniški vmesnik aplikacije – to omogoča večina ponudnikov nosljive tehnologije. Na primer, Fitbit v svoji aplikaciji omogoča, da si uporabniki sami prilagodimo, katere statistike se nam pokažejo, ko odpremo aplikacijo.

3. Prilagodite “on-screen” menije

Če smo recimo veliki ljubitelji spininga in uporabljamo Fitbit Verso, dobro vemo, da je to zadnja vadba iz seznama v napravi. Seveda lahko vedno znova iščemo to “zadnjo vadbo”, ali pa preprosto namenimo minuto svojega časa in odpremo Fitbit aplikacijo in si premaknemo svoje najbolj pogosto uporabljene vadbe na višja mesta. Če torej uporabljate nosljivo napravo z ekranom se splača vzeti nekaj časa in organizirati prikazovanje ekrana po lastnih potrebah.

Morda se komu zdi tak način organizacije nosljive naprave neuporaben, kajti roko na srce, zakaj pa v končno fazi ne bi podrsali nekaj sekund več, da bi prišli do želene vadbe? Odgovor je sila preprost, namreč ravno te majhne spremembe so tiste, ki lahko tehnologijo naredijo veliko bolj koristno – še posebej, če se nam naprave začnejo kopičiti. Torej, vzemnite si čas čim prej in sami sebi se boste lahko zahvalili na dolgi rok.

4. Pametno izberite mesto polnjenja nosljive naprave

Verjetno o tem niste ravno razmišljali, pa vendarle. Mesto, kjer polnimo nosljivo napravo, je pomembno. Pod mizo, kjer ni na dosegu oči? Slaba izbira. V kuhinji poleg kavnega aparata, kjer napravo vidimo vedno, ko gremo po kavo? Odlična izbira.

5. Nošenje nosljive naprave mora postati navada

Izbira dobrega mesta za polnjenje nosljive naprave, da na njo ne pozabimo, je del širše problematike, in sicer, kako spremeniti nošenje merilnika aktivnosti ali pametne ure, da bi nam to lahko postalo povsem naravno vedenje in navada. To so vprašanja, na katera si mora odgovoriti vsak posameznik sam, kajti težko bi rekli, da lahko preprosto skopiramo priporočila teorije vzpostavljanja navad in se bomo že takoj navadili na nekaj tako pomembnega, kot lahko postane pametna ura ali merilnik aktivnosti.


Prijavi napako v članku