Strojna oprema
19.12.2007 12:18

Deli z drugimi:

Share

Kako izbrati pravi tiskalnik za podjetniško okolje

Družba Lexmark je pripravila kratek in učinkovit vodič, ki bo podjetnikom pomagal pri izbiri najustreznejše tiskalniške rešitve za njihovo okolje. Pri Lexmarku se namreč zavedajo, da tiskalniki v svetu majhnih in srednje velikih podjetij niso na samem vrhu pomembnosti ko gre za poslovne odločitve, saj se podjetniki soočajo s številnimi drugimi izzivi. A izbira ustreznega tiskalnika ima lahko velik učinek na produktivnost poslovanja.

“Tiskalniki ne delujejo po načelu ‘ena velikost za vse’, še posebej ne v podjetniškem svetu,” je povedal Marty Canning, Lexmarkov podpredsednik in vodja oddelka za tiskalniške rešitve in storitve. “Različne naprave zadovoljujejo različne zahteve, cilj pa je izbrati tiste, ki najbolj ustrezajo posameznemu podjetniškemu/pisarniškemu okolju.”

V ta namen so pri Lexmarku pripravili krajši vprašalnik, s pomočjo katerega bodo podjetniki ugotovili, kakšne so njihove tiskalniške navade ter katere naprave so zanje najprimernejše. Odgovori povzemajo število natisnjenih strani, vrste dokumentov, razmerje med barvnim in črno-belim tiskom, potreba po kopiranja, skeniranju in faksiranja dokumentov …

Glede na odgovore vam sistem oz Lexmarkovi strokovnjaki priporočajo ustrezne naprave. V nadaljevanju je navedenih nekaj tipičnih profilov poslovnih uporabnikov in smernice tiskalniških rešitev, ki jih strokovnjaki priporočajo.

Profil uporabnika: “Ne tiskam veliko, vendar pogosto uporabljam barvne fotografije in grafe. Dnevno uporabljam tudi skener in faks, za tiskalnike pa nisem pripravljen odšteti veliko denarja.”
Rešitev: Večopravilna brizgalna naprava, ki lahko tiska, kopira, skenira in faksira dokumente. Večnamenske naprave nudijo številne funkcije in obenem ne predstavljajo visokih stroškov nakupa in vzdrževanja. Brizgalne naprave (ang. inkjet) odlikuje kakovosten izpis fotografij, nekatere novejše premorejo tudi brezžični vmesnik, s katerim je mreženje bistveno poenostavljeno. Ena takih rešitev je tudi Lexmark X6570 Wireless, ki po ugodni ceni nudi vse najnovejše tehnologije – brezžični vmesnik, obojestranski tisk, bralnik pomnilniških kartic in vmesnik PictBridge. Je tudi hiter – v minuti uspe izpisati do 28 črno-belih ali 24 barvnih A4-strani. Opremljen z bogato programsko opremo zna dokumente zajemati v večih različnih formatih, npr. PDF.

Profil uporabnika: “Tiskam večinoma tabele in dokumente. Črno-beli izpis mi ustreza, želim pa si tiskalnika, ki bo dostopen, zanesljiv in bo zmožen večjih mesečnih obremenitev – več tisoč izpisov.”
Rešitev: Priporočamo vam črno-beli laserski tiskalnik. Ti so danes cenovno zelo ugodni, pa tudi stroški potrošnega materiala na izpisano stran so zelo nizki. Zvečine so taki tiskalniki vsi opremljeni z omrežnimi vmesniki in večimi podajalniki papirja, kar priča o tem, da so zelo prilagodljivi in namenjeni večjim obremenitvam. Primer takšnega tiskalnika je Lexmark E250dn. V majhni in tihi napravi je namreč vgrajena tehnologija, ki omogoča izpis do 30 strani v minuti, toner pa zadostuje za do 3.500 izpisanih strani.

Profil uporabnika: “Tiskam veliko črno-belih strani, vendar uporabljam tudi barve – predvsem zato, da naredim vtis na stranke. Iščem rešitve, s katerimi bi zmanjšal stroške tiskanja, le-ti so eden ključnih dejavnikov pri mojih nakupnih odločitvah.”
Rešitev: Barvni laserski tiskalnik. Ti tiskalniki omogočajo profesionalni izpis dokumentov, brošur, letakov in drugih tiskovin. Eden takih tiskalnikov je Lexmark C532n, ki v minuti izpiše do 24 ČB ali 22 barvnih strani. Odlikuje ga visoka kakovost izpisa, da gre za pravi delovni stroj pa pričajo tudi vgrajeni tonerji, s katerimi je moč natisniti do 5.000 (barvni) oz. 4.000 strani (ČB).

Profil uporabnika: “Lastim si že črnobeli laserski tiskalnik, barvni brizgalnik in faksirni stroj. Vsaka naprava služi svojemu nameni, le vzdrževanje je drago in bi rad zmanjšal stroške.”
Rešitev: Laserska multifunkcijska naprava bo prevzela vsa našteta opravila in drastično zmanjšala stroške vzdrževanja tiskalniške flote. Primerna je tudi za uporabo v delovnih skupinah, saj brez težav služi večim uporabnikom. Kljub nekoliko višjim nabavnim izdeatkom, pa se tovrstne naprave odkupijo z ugodno ceno izpisanih dokumentov. Izbirate lahko med črnobelimi ali barvnimi večopravilnimi napravami. Pri Lexmarku priporočajo model X502n, ki je s svojimi 31 stranmi na minuto (ČB) kos vsem zahtevam uporabnikov. Tudi barvni tisk mu gre od rok, čeprav je nekoliko počasnejši (8 strani v minuti).

Dodatne napotke glede rabe sodobnih tiskalniških rešitev skupaj s podrobnimi opisi Lexmarkovih naprav najdete na spletni strani www.lexmark.com/smb.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več
Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,