Triki in nasveti
03.12.2020 08:11

Deli z drugimi:

Share

Kako delujejo “blue light” očala?

Kako delujejo "blue light" očala?
Kako delujejo "blue light" očala?

Dejstvo je, da nas zasloni obkrožajo na vsakem koraku. Pandemija Covid-19 je vse skupaj še poslabšala, saj se vedno težje izogibamo pretirani izpostavljenosti. Pa naj bo to delo do doma, video pogovori z našimi domačimi ali sproščujoče gledanje televizije, ekrani so na tak ali drugačen način prisotni v vseh aktivnostih vsakdanjega življenja. Kako nam pri vsem tem lahko pomagajo “blue light” očala?

Organizacija The Vision Council ugotavlja, da približno 80 % prebivalcev ZDA uporablja digitalne naprave več kot dve uri na dan, skoraj 67 % pa uporablja dve napravi naenkrat. Tako intenzivna uporaba naprav in posledično gledanje v ekrane seveda pušča posledice na očeh, pri nekaterih večje, pri drugih manjše.

Na srečo obstaja kar nekaj rešitev, kako se soočiti s tovrstnimi težavami z očmi.

Modra svetloba (ang. “blue light”) in velika obremenitev za oči

Ali kdaj opazite, da so vaše oči po dolgem dnevu sedenja za računalnikom suhe? Ali pa morda tako dolgo igrate igre s svojimi prijatelji, da se vam slika začne kar malce megliti? Simptomi, kot sta omenjena, vključno z bolečinami v hrbtu in vratu ter glavoboli, so posledice pretirane uporabe računalnikov. Po ocenah The Vision Council-a bi naj določen del teh simptomov čutilo kar 60 % Američanov.

Največji vpliv na pojav teh simptimov ima premalo mežikanja med gledanjem v ekrane, izpostavitev modri svetlobi ekranov pa lahko glede na raziskave Ameriške akademije za oftamologijo poveča tveganje za bolezni oči. Modra svetloba pomembno vpliva tudi na kvaliteto spanja, še posebej, če telefone ali računalnike uporabljamo pozno ponoči.

Seveda o tem, da konstantna izpostavitev modri svetlobi nikakor ne pomaga očem, ni nobenega dvoma. Poleg tega pa se lahko težave z vidom in očmi lahko pojavijo tudi zaradi drugih faktorjev, ki so neposredno povezavi s tem, kako uporabljamo digitalne naprave. Modra svetloba je samo ena izmed njih.

Ali “blue light” očala pomagajo?

Vloga, ki jo igrajo “blue light” očala je, da filtrirajo modro svetlobo in blokirajo določene valove svetlobe, ki jo oddajajo naprave. Poleg tega dotična očala preprečujejo bleščanje, kar dodatno zmanjša obremenitev oči.

Torej, “blue light” očala nam lahko po napornem dnevu za računalnikom pomagajo, da se počutimo bolj sveže, seveda pa se je potrebno zavedati še tega – če čutimo suhe oči ali opažamo zamegljen vid, je pomembno, da spremenimo tudi sam način uporabe naprav.


Prijavi napako v članku