Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
03.03.2023 12:09
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako v trenutku deliti datoteke med telefonom in računalnikom?

Ko nismo v službi, večino nalog opravimo na pametnih telefonih, ki so vedno v žepu oziroma nikoli več kot nekaj metrov stran od nas.
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Težko je prehvaliti pametne telefone. So najbolj raznovrstne naprave, ki jih lahko stlačimo v katerikoli žep ali nahrbtnik. Na njih lahko igramo igre, gledamo serije ali filme, oblikujemo, programiramo, pišemo besedila, beremo e-knjige … Skratka, kar si zamislimo, to lahko pametni telefon tudi stori. Pogosto pa se zgodi, da želimo datoteke spraviti s telefona na (Windows) računalnik. Obstaja več metod, ki se razlikujejo po hitrosti, priročnosti in načinu povezave.

Nekateri proizvajalci telefonov celoten proces olajšajo s privzetimi aplikacijami. Huawei, ki pospešeno izpostavlja pomembnost svojega ekosistema, ima funkcijo Huawei Share, ki omogoča takojšnje deljenje datotek med telefonom in prenosnikom. Samsung ima na primer Link to Windows ali Samsung Flow, ki ima podobno funkcijo kot Huawei Share, le da je čas vzpostavitve nekoliko daljši.

Seveda je povezovanje s kablom še vedno povsem legitimna metoda, še posebej za prenos večjega števila datotek. Vendar bi se tokrat raje osredotočili na metode, ki ne potrebujejo kabelske povezave, predvsem za tiste trenutke, ko smo na poti in kabel ni pri roki.

V nadaljevanju bomo predstavili nekaj najbolj priročnih načinov, kako najhitreje deliti datoteke, fotografije ali aplikacije med Android telefonom in Windows računalnikom.

Kako ustvariti skupno mapo na Windows računalniku?

Najprej morate ustvariti skupno mapo oziroma obstoječim mapam dodati status skupne mape. Kako to najlažje storiti?

 1. Označite mapo ali ustvarite novo mapo, ki bo postala vozlišče med telefonom in računalnikom.
 2. Desni klik z miško in odprite razdelek Lastnosti. Pomaknite se na podmeni Skupna raba.
 3. Odprite okno Napredna skupna raba in spremenite mapo v skupno vozlišče.
 4. Dodelite vsa potrebna dovoljenja za zapisovanje in branje datotek.

Privzeto je dostop do skupnih map zavarovan z uporabniškim imenom in geslom Windows računalnika. To lahko spremenite v Središču za omrežje in skupno rabo, vendar iz varnostnega vidika tega ne priporočamo. Tu niti ne gre za oviro, saj boste morali uporabniško ime in geslo vpisati samo enkrat.

Izbrana mapa je zdaj skupna za vse naprave v omrežju. Če želite, lahko ustvarite še več skupnih map po istem kopitu.

Kako dostopati do skupnih map na računalniku?

Potrebujemo aplikacijo oziroma brskalnik, ki bo sposoben vzpostaviti povezavo med obema napravama. Izbire je na pretek. Nekoč je bila najbolj priljubljena aplikacija ES File Explorer, ki pa jo je Google nedavno označil za zlonamerno programsko opremo »spyware«. Kot vedno Android telefoni postrežejo s številnimi alternativami.

Najbolj priljubljene aplikacije so MiXplorer, Solid Explorer, FE File Explorer, FV File Explorer, X-plore in podobne. Funkcionalno se bistveno ne razlikujejo, največja razlika je v preglednosti uporabniškega vmesnika.

V uredništvu smo vešči aplikacije MiXplorer, po želji pa lahko preizkusite tudi ostale aplikacije. Pomembno je, da sta obe napravi v istem omrežju.

 1. Naložite brezplačno aplikacijo MiXplorer. V Google trgovini je na voljo samo plačljiva različica, zato sledite tej povezavi do brezplačne aplikacije. Brez skrbi, stran je zaupanja vredna in odobrena s strani razvijalca. Lahko se odločite tudi za plačljivo verzijo, vendar je za naš namen ne potrebujemo.
 2. Odprite aplikacijo in odobrite vsa potrebna dovoljenja.
 3. Levo zgoraj kliknite na hamburger meni (simbol s tremi črtami). Odprla se vam bo stranska vrstica, kjer morate ponovno klikniti na hamburger meni (desno od Bookmarks) in v nadaljevanju na Add Storage.
 4. Izberite povezavo LAN (Samba).
 5. V naslednjem oknu morate vpisati URI naslov računalnika. Najlažje je, da v aplikaciji na telefonu izberete funkcijo Search local.
 6. Najdite ime svojega računalnika in se z njim povežite. Pred tem vpišite še uporabniško ime in geslo računalnika. Če tega nimate, lahko ta korak preskočite.
 7. Sedaj imate dostop do vseh skupnih map v računalniku.

V stranskem meniju boste opazili bližnjico do računalnika, ki jo lahko uporabite za hiter prehod med mapami.

Kako prenesti datoteke na računalnik ali telefon?

Težji del ste opravili. Sedaj morate samo še označiti datoteke, ki jih želite deliti in prenesti na izbrano napravo. Na računalniku je to zaradi večjega zaslona zelo enostavno. Označite datoteke, fotografije, dokumente ali videe in jih preprosto kopirajte v eno izmed skupnih map, ki ste jih na začetku kreirali. V telefonu odprite aplikacijo MiXplorer, najdite skupno mapo in kopirajte datoteke na telefon.

V obratni smeri, torej iz telefona na računalnik, je postopek v skoraj vseh pogledih enak. Pojdite v aplikacijo MiXplorer in najdite datoteke, ki jih želite prenesti na računalnik. Označite jih in kopirajte v eno izmed skupnih map. Postopek lahko traja le nekaj sekund ali pa nekaj minut, odvisno od hitrosti pogona telefona in velikosti datotek. Na računalniku pa lahko v živo spremljate, kako se prenašajo datoteke.

Ko datotek ne boste potrebovali več, jih lahko odstranite iz skupne mape.

Ostali načini deljenja datotek z računalnikom

Telefoni in računalniki so izredno kompatibilni, zato ne manjka možnosti, kako prenesti datoteke iz telefona na računalnik ali obratno. Poleg že omenjene lahko uporabite kar Bluetooth povezavo. Skoraj vsak prenosnik ima podporo za Bluetooth povezavo, pri namiznih računalnik pa to ni samoumevno. Marsikatera osnovna plošča nima vgrajene povezave Bluetooth in obenem Wi-Fi. Težavo se lahko rešuje z namensko PCIe kartico ali pa USB Bluetooth adapterjem, ki ga vstavite v eno izmed USB rež.

 1. Če imate možnost Bluetooth povezovanja, pojdite v Nastavitve > Bluetooth in naprave > Vklopite Bluetooth. Enako lahko storite tudi z bližnjico v orodni vrstici namizja.
 2. Vklopite Bluetooth na telefonu ali tablici in vzpostavite povezavo z računalnikom.
 3. Začnite s prenosom datotek.

LocalSend

LocalSend je aplikacija, ki vam brez skupnih map in brez kakršnegakoli posrednika ali strežnika omogoča enostavno deljenje datotek med napravami v bližini. Vse, kar potrebujete, je aktivna Wi-Fi povezava in to, da sta obe napravi v istem omrežju. V telefonu in računalniku naložite aplikacijo. Izberite prejemnika in pošiljatelja. Poiščite datoteke, ki jih želite poslati in počakajte, da aplikacija opravi svoje delo.

Skoraj enakovredna alternativa je Snapdrop, ki vzpostavi strežnik med dvema napravama. Postopek uporabe je enak kot pri LocalSend. Na obeh napravah naložite aplikacijo oziroma v računalniku obiščite www.snapdrop.net in nato kopirajte datoteke v izbrano napravo.

Uporabite lahko tudi znane rešitve Google Drive, Dropbox ali Wetransfer (brezplačno do 2GB). Manjše datoteke pa si lahko pošljete kar preko elektronskega sporočila.

Kako pa vi delite datoteke med telefonom in računalnikom? S kablom ali kako drugače?


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več