Triki in nasveti
24.02.2004 19:22

Deli z drugimi:

Share

Kaj storiti, ko se Windows 2000 ali XP nočejo naložiti?

Pri prehodu iz Windows 9x operacijskih sistemov na Windows 2000 ali XP se soočimo s precejšnimi spremembami. Na videz sta sistema dokaj podobna, da pa sta v jedru različna, se najkasneje prepričamo takrat, ko gre kaj narobe. Pri jedru 9x delujoče procedure “oživljanja” sistema pri NT-jedrih ne delujejo več. Zato vam podajamo nekaj nasvetov, kako se v primeru nezagona sistema Windows 2000 ali XP, lotiti odpravljanja težav.
Windowsi se torej ne zaženejo – kaj storiti?
1. Velikokrat pri nameščanju aplikacij ali gonilnikov posegamo tudi v takoimenivani Register, kar lahko povzroči težave. Preden storimo karkoli, poskušajmo naložiti zadnjo delujočo kopijo registra. To storimo tako, da ob zagonu računalnika preden se nam ponudi prijavno okno pritisnemo tipko F8 (včasih je potrebno pritisniti večkrat, da zadanemo pravi čas) in izberemo opcijo “Last Known Good Configuration”.
2. Če se sistem še vedno ne postavi, ga ponovno zaženimo in zopet pritisnimo tipko F8, s tem da sedaj izberemo opcijo “Safe Mode” izberemo Start/All Programs/Accessories/System Tools/System Restore. Sledimo proceduri in izberimo ustrezen backup.
3. Če ta pristop še vedno ne da rezultatov ali pa sploh do tja ne pridemo, uporabimo Emergency Repair Floppy disk. Če imamo pokvarjen zagonski sektor trdega diska, bomo s tem odpravili težavo in uspešno zagnali sistem. Če nimamo Emergency Repair diska, si ga lahko sposodimo od nekoga ki ima Win 2000 ali XP in po vsej verjetnosti ga bomo lahko uporabili. Če pa ga ne bimo mogli uporabiti, potem kreirajmo nov disk tako, da seldimo sledeči proceduri: Vstavimo prazno disketo v pogon A in zaženimo komandno konzolo (Command Prompt), ki jo najdemo pod skupino Accessories ali pa jo zaženemo z ukazom Run, kamor odtipkamo “cmd.exe”. Formatirajmo disketo tako, da vpišemo komando “format a:” in pritisnemo Enter. Ko je disketa formatirana, kopirajmo nanjo sistemske datoteke, kot sledi: xcopy c:\boot.ini a: / h xcopy c:\ntdetect.com a: / h xcopy c:\ntldr a: / h. Ko to zaključimo, zapremo komandno okno in preimenujmo (Label) disketo v “Windows XP boot floppy”, vstavimo disketo v PC in Windowsi bi se morali zagnati brez problemov. Disketa naj bo ves čas v računalniku, znova zaženemo komandno konzolo in vtipkajmo: xcopy a:*.* c:\ /h in pritisnemo Enter.
4. Če še ta strategija ne deluje, potem imamo na voljo še “Recovery konzolo”, ki jo dobimo skupaj s Windows zgoščenko, le to vstavimo v pogon in zaženimo PC iz zgoščenke (v BIOSu nastavimo zagonsko sekvenco tako, da se bo PC najprej poskušal zagnati z zgoščenke) počakajmo da se pojavi pozdravno okno za namestitev in pritisnemo tipko “r” za repair. Če smo PC dobili z že nameščenim sistemom brez zgoščenke, si lahko pomagamo s programom Setup Disks for floppy Boot Install, ki ga dobimo na Microsoftovi strani zastonj. V tem programu je skrita tudi omenjena Recovery konzola, ki deluje na vseh Windows sistemih od verzije 98 dalje. Ta program se namesti na 6 disket, s pomočjo katerih se potem zaganja PC, tako da vstavljamo disketo za disketo v flopy pogon, dokler ne pridemo do pozdravnega okna za namestitev (Welcome to Setup) kjer prav tako pritisnemo tipko “r” (če zagon zahteva datoteko autochk.exe, vtipkajmo pot C:\Windows\System32) . Aplikacija pozna nekaj uporabnih ukazov, ki pa jih moramo uporabljati s pazljivostjo, saj lahko v nasprotnem primeru stvar še poslabšamo. Naštejmo komande Recovery konzole: Chkdsk1 – Preveri nosilec če so na njem napake, Diskpart – Kreira in briše particije, Extract2 – Dearhivira *.cab arhive (ni omogočen če zaganjamo iz disket), Fixboot – Zapiše nov “Boot sector”, Fixmbr – Zapiše nov “Master boot record”. Za podrobnejši opis ukazov lahko odtipkamo komando in /? npr. “chkdsk /?”
Če vam ob vsem tem še vedno ni uspelo zagnati sistema, potem je velika verjetnost, da boste morali zagnati ponovno namestitev, pomagate pa si lahko z nasveti prijateljev ali obiščete ustrezen forum, kjer boste dobili še kakšno idejo, kako oživiti sistem. Vsekakor pa vam priporočamo, da se redno poslužujete aplikacij za kreiranje slike sistema ali redno izvajate varnostno shranjevanje sistema, kar vam bo z malo truda in discipline prihranilo veliko živcev.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več