Računalništvo, telefonija
Programska oprema
Nas in strežniki
09.11.2022 15:38

Deli z drugimi:

Share

Kaj prinaša računalništvo v oblaku z Microsoft Azure?

Računalništvo v oblaku oz. »cloud« uporablja vedno več podjetij zaradi prednosti, kot so: najsodobnejši software in hardware, najvišja kibernetska varnost, učinkovitejša raba virov - trajnost, plačilo po porabi, inovativnost - AI, IoT, ML ...

Kaj je oblak?

Če bi vprašali različne ljudi, kaj je računalništvo v oblaku oz. »cloud«, bi dobili ravno toliko različnih odgovorov. Vsi so že slišali zanj, vedno več podjetij ga uporablja, a kakšna je prava definicija oblaka. Velika večina ima v mislih nekaj abstraktnega, nevidnega ali neoprijemljivega. A v resnici je oblak vrsta računalništva, kjer stranke uporabljajo oblak za upravljanje podatkov in aplikacij s pomočjo interneta.

Mogoče bolj nazorno povedano je oblak pripomoček, katerega prednosti izkorišča vedno več podjetij. Tako kot različna podjetja omogočajo storitve svojim strankam, oblak ponuja varno, zanesljivo in razširljivo računalništvo iz skupnega podatkovnega centra, na katerega se zgolj priključite.

Pomanjkljivosti lokalnih strežnikov

Tradicionalno računalništvo z lokalnimi serverji je stroškovno potratno in velikokrat omejujoče. Potrebno je plačati strojno in programsko opremo, obnavljati licence, plačevati stroške elektrike in ustrezen zaščiten prostor. Osebje pa potrebuje najnovejša znanja za vzdrževanje in ustrezno zaščito oz. kibernetsko varnost. Velikokrat nato podjetja uporabljajo zgolj del virov za katere so veliko plačali.

Si predstavljate, da izgubite vse podatke zaradi požara. Zagotovo imate načrt obnove in varnostno kopiranje, mar ne? Ena izmed študij je pokazala, da ima obnovitveni plan le 54% organizacij. Mnoga se zanašajo zgolj na domnevo »nam se to ne more zgoditi«. Odgovorna podjetja ne čakajo, trenutka, ko gre lahko kaj narobe, ampak so na to ustrezno pripravljena. Na najslabši možen način so to spoznala tudi podjetja v Ukrajini, ki so bila priseljena v selitev v oblak.

Kibernetski napadi so ena najhitreje rastočih oblik kriminala, ki je zrasla kar za 300%, od tega jih je več kot 50% usmerjenih v mala in srednja podjetja. Izsiljevalski akterji jih izvajajo kjerkoli, kadarkoli in na komurkoli. Lahko napadejo tudi vas! Za obrambo je potrebna agilna varnostna strategija z neprestanim posodabljanjem varnostnih rešitev in znanj.

Vsa podjetja niso navdušena nad tem, da bi poslovanje preselila v oblak. Zagotovo vsa podjetja ne želijo imeti vseh podatkov samo v oblaku in želijo del ohraniti na svojih strežnikih. Zato Microsoft Azure ponuja enostavno in učinkovito upravljanje hibridne infrastrukture.

Prednosti računalništva v voblaku

Računalništvo v oblaku omogoča podjetjem hitrejše prilagajanje ter optimizacijo stroškov, saj plačujejo le za vire, ki jih porabijo. Omogoča učinkovito prilagajanje rasti podjetja s sprotnim ustvarjanjem aplikacij in storitev, preizkušanjem novih idej in funkcij z omejenim tveganjem in minimalnimi stroški. V tem je moč oblaka oz. računalništva v oblaku. Še vedno so to strežniki, vendar zanje skrbijo najboljši strokovnjaki za kibernetsko varnost, programsko in strojno opremo. Vaše podjetje pa se lahko bolj posveti inovacijam in ustvarjanju novih poslovnih priložnosti.

Iščete trajnostno rešitev?

Računalništvo v oblaku je tudi trajnostna rešitev. Ob tehnološkem napredku se človeštvo sooča z zaskrbljujočimi izzivi, med katerimi je tudi vprašanje trajnosti. Prehod v oblak pomeni učinkovitejšo uporab virov. Zmanjša stroške infrastrukture in energije, saj aplikacije v oblaku zahtevajo manj virov – strojne opreme ali prostorov za shranjevanje. Po podatkih podjetja za tržne raziskave IDC naj bi prehod na računalništvo v oblaku med letoma 2021 in 2024 preprečil vstop v ozračje vsaj 629 milijonov ton CO2. Ponudniki storitev v oblaku ne uporabljajo le učinkovitejših orodij, ampak tudi sprejemajo proaktivne ukrepe za zaustavitev podnebju škodljivih praks in se zavezujejo uporabi elektrike iz 100% obnovljivih virov.

Microsoft Azure oblak

Microsoft Azure je globalna platforma v oblaku, ki jo uporabljajo po celem svetu. Z najsodobnejšo kibernetsko varnostjo, programsko in strojno opremo, so vaši podatki velikokrat zaščiteni veliko bolje kot so npr. na lokalnih strežnikih. Azure izpolnjuje najvišje zahteve glede varnosti in skladnosti prek rešitev, kot so Azure Security Center, Azure Sentinel in Confidential Computing – rešitve, ki se nenehno posodabljajo, saj se dnevno analizira 6,5 bilijona groženj. Microsoft letno vloži 1 milijardo dolarjev v varnostne izboljšave.

Microsoft Azure je ena glavnih platform za računalništvo v oblaku, ki zagotavlja najvišjo varnost podatkov, zanesljivo delovanje in učinkovito upravljanje. Podpira številne programske jezike, ogrodja, baze podatkov in naprave, kar jim je omogočilo postati eden vodilnih na trgu. Uporablja ga 95% podjetij s seznama Fortune 500.

Razmišljate o oblaku, o Microsoft Azure?

Računalništvo v oblaku spreminja način dela, saj pospeši implementacijo rešitev, aplikacije pa delujejo z najvišjo varnostjo. Tako kot je moč vode in pare vzpodbudila prvo industrijsko revolucijo, oblak pospešuje četrto. Računalništvo, avtomatizacija, umetna inteligenca (AI), stojno učenje (ML), internet stvari (IoT) nas potiskajo vedno dlje. Vprašanje je, kako boste to izkoristili?

Uspešen prehod v oblak temelji na ustrezni strategiji. Najbolj zanesljiv, učinkovit in enostaven način vključuje sodelovanje s strokovnjakom za tehnologije v oblaku. Takšno sodelovanje zagotavlja uspešno selitev v oblak in vas ščiti pred varnostnimi težavami, izgubo podatkov ali zrušitvijo sistema.

Drug pomemben dejavnik uspešne migracije je zaupanja vreden partner z znanji in izkušnjami. Crayon je Microsoftov partner že vrsto let in ima status Azure Expert MSP, ki ga imajo samo partnerji z poglobljenim znanjem o Microsoft Azure platformi. Bogate izkušnje in strokovna znanja zagotavljajo brezhibno migracijo v Microsoft Azure oblak. Imate vprašanja za nas in želite izvedeti več, kontaktirajte nas in z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja.

Želim izvedeti več >

Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
MS Azure

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Crayon
Za več informacij so vam na voljo pri Crayon
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Crayon? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več