Računalništvo, telefonija
02.01.2018 11:19

Deli z drugimi:

Share

Kaj lahko pričakujemo od CES-a 2018?

Kaj lahko pričakujemo od CES-a 2018?
Kaj lahko pričakujemo od CES-a 2018?

Največji šov potrošne elektronike CES (Consumer Electronics Show) svoja vrata odpira 9. januarja, kar pomeni, da bodo največja imena in novosti znana že kak dan prej. To, da je CES tako zelo blizu novega leta ni naključje. Zdaj, ko smo vsi nakupili raznorazne “gadgete” za darila, je čas, da industrija predstavi novosti in v večini primerov je CES zares tisti začetnik, ki postavi trende za celotno leto.

Kljub temu pa je vpliv, ki ga je CES včasih imel, nekoliko padel, saj se je razvilo nekaj drugih, velikih sejmov in dogodkov (recimo MWC, kjer se predstavijo novosti s sveta mobilne telefonije) kjer proizvajalci predstavijo novosti. Samsung recimo striktno razkriva svoje največje adute na lastnih dogodkih. Celotna industrija tako psotaja nekoliko bolj tranzicijska in leto 2018 bi za CES značlo biti nekoliko slabše. Številni največji trendi, ki bodo dominirali letos, so tam že več let, pametni dom bi znal ponovno požeti največ zanimanja, še posebej zaradi izjemno popularnih Alexe in Google Assistant-a. Prav tako pričakujemo močno priostnost tehnologije VR, ki pa bi morda lahko bila bolj usmerjena na AR (navidezno resničnost).

S pomočjo portala Tech Crunch smo za vas pripravili kratek pregled prihajajočega se CES-a .

Pametni dom

Tukaj verjetno ne moremo veliko zgrešiti, kajti že lansko leto je “pametni dom” zavzel največ prostora, tako fizičnega kot potem tudi medijskega. Letos bi znala slika biti ista ali celo dodatno okrepljena, saj sta Amazon Echo in Google Home postavila področje pametnih naprav na še višjo stopničko zanimanja. Med potrjenimi razstavljalci so tudi podjetja August, Canary, Ring in Kwikset, od katerih prav tako lahko pričakujemo nove naprave. Glede na to, da Apple ni nikoli bil viden akter na sejmu, lahko letos morda pričakujemo ravno na tem področju drugačno sliko, kajti leto 2017 je bilo polno HomeKit kompatibilnih naprav in s tem Apple želi potisniti Siri in iOS med relevantne akterje sejma. To je v tem trenutku še toliko bolj pomembno, saj pametni zvočnik HomePod zamuja in s tem bi si Apple lahko pridobil nekaj časa.

Pametni dom bo brez dvoma številla 1 na sejmu – od termostatov, sesalcev, do ključavnic in zvočnikov. Ne pozabite pa tudi na največje kot so LG in Samsung, ki se prav tako rada pohvalita s kakšno zanimivo napravo.

Povsod sami pametni zvočniki

Leto 2017 je bilo pomembno predvsem za to, ker sta Amazon in Google odprla svoje sistema za zunanje razvijalce. To se je zgodilo nekje na sredini leta, ko pa so tudi ostala podjetja kot sta Sony in JBL začela izdajati lastne verzije zvočnikov Echo in Home – z boljšo kvaliteto zvoka kot sta jo ponudila Amazon in Google. Od prihajajočega CES-a lahko pričakujemo raznoliko pametne zvočnike s strani različnih razvijalcev. Morda bi celo lahko spoznali novi zvočnik Cortana.

LG je že prehitel z najavami in je napovedal novi Google Assistant zvočnik. Prav tako ne zaostaja Garmin, ki je napovedal poseben vtičnik Speak, ki bo namenjen uporabi v avtomobilih. CES 2018 bo tako leto, ko bosta Google in Amazon tekmovala v tem, kdo od njiju je bolj prilagodljiv v smislu asistentov. Še posebej bo zanimivo pogledati Google, ki za leto načrtuje velik nastop. Po navadi je bil večinsko prisoten preko partnerskih produktov, zdaj pa so rezervirali kar nekaj razstavnih prostorov v in okrog centra Las Vegas Convention Center. Kljub temu bi naj Google Assistant prevezl galvno vlogo, morda pa se mu na odru pridruži še Daydream VR.

AR/VR/MR

Virtualna resničnost je v zadnjih letih CES-a zelo priljubljena tema in tudi 9. januarja lahko pričakujemo podobno, le da bi tokrat lahko fokus bil bolj na navidezni oz. mešani resničnosti (“mixed reality”). Podobno kot pri pametnih zvočnikih bodo tudi tukaj zunanji razvijalci imeli možnost, da zasijejo na obstoječih platformah, hkrati pa vse govorice napovedujejo, da bi lahko velik del dotičnega področja prevzeli različni samostojni in brezžični “gadgeti”.

Eden akterjev, od katerega lahko pričakujemo veliko, je Qualcomm, ki bo skupaj s partnerji zavzel velik del razstavnih prostorov. Proizvajalec procesorjev je že razkazoval prilagojene procesorje Snapdragon 835, s katerim bi naj opremljal Oculus Go, ki je izšel oktobra. Veliko pričakujemo tudi od Googlovega Daydream-a, Lenovo je ravno pred kratkim dobil FCC odobritev, kar pomeni, da bo nared za CES 2018.

Navidezna resničnost bo na sejmu prvič imela svoj velik prostor, kjer so potrjeni razstavljalci Sony, Zeiss in Kodak. Ne glede na to, da je področje navidezne resničnosti še vedno manjše v primerjavi z virtualno resničnostjo, si lahko obetamo veliko.

Nosljive naprave

Še ena izmed klasičnih CES industrij, ki pa je v letu 2017 bila zelo dinamična. Na trenutke se je zdelo, da ljudje kupujejo samo poceni naprave, spet pozneje smo lahko videli kako raste prodaja pametni ur. Kot kaže bo tudi letos področje nosljivih naprav na CES bolj namenjeno orientaciji največjih.

Nekaj največjih akterjev bo prisotnih, recimo Fitbit, vendar je ravno v njihovem primeru tako kot v primeru številnih mobilnih podjetij, ki svoje novosti raje predstavijo na svojih dogodkih. Poleg tega je Fitbti nekaj mesecev nazaj naznanil pametno uro Ionic, kar lahko pomeni, da bo CES nekoliko manj bogat.

CES se je v zadnjih letih izkazal kot lepa priložnost za “ne-tehnološka” podjetja, da vstopijo na trg nosljivih naprav in recimo merilnikov aktivnosti. V preteklih letih smo tako spoznali pametno obutev in pametne majice, kar pomeni, da lahko to pričakujemo tudi čez dober teden. Če kdorkoli pripravlja kakšno takšno novost, smo lahko definitivno prepričani, da jo bomo videli na CES 2018.

Mobilna telefonija

CES enostavni ni privlačen za telefone – še posebej zdaj, ko je Mobile World Congress tako blizu. Ne glede na to, da bodo prisotni vse največji akterji (razen Apple, ki je vedno izjema), vendar to še ne pomeni, da lahko pričakujemo velike inovacije in novosti. Ena večjih bi lahko bila prva naprava novim Snapdragon 845 procesorjem.

Sony je eno od podjetij, ki rado uporabi CES kot odskočno desko za predstavitev svojih novosti. V preteklih izdajah CES-a smo spoznali številne model Xperia in ravno za prihajajoči se dogodek je kar nekaj govoric nakazovalo, da bo lahko nova Xperai imela najnovejši Qualcommov procesor.

Še eden od velikanov, Huawei bi naj v ZDA in na CES pripeljal že naznanjene modele Mate 10 in pa tablico MediaPad M5. Kot kaže so tablice še vedno in in Huawei se je odločil, da preiskusi srečo.

Ne glede na vse bo največja zgodba letošnjega CES-a na področju mobilne telefonije zagotovo 5G. Ravno ta teden so organizatorji dodali posebni 5G program, kjer bodo predavala podjetja Verizon, Qualcomm in Baidu. Pričakujemo lahko, da bomo oznako 5G slišali dobesedno povsod, saj naj bi ravno dotično omrežje bilo glavni trend na področju mobilne telefonije v letu 2018.

Kaj nas še čaka?

  • Avtomobilska industrija je v zadnjih letih vse bolj prisotna na sejmu in tudi letos bo prisotnih nekaj največjih proizvajalcev avtomobilov – Ford in Toyota. Verjetno nas čaka kopica demo videov samovozečih se vozila in tekmovanj, kdo je boljši;
  • robotika ni ravno področje za CES, to pa zato, ker poleg Roombe, ni ravno veliko robotov namenjenih široki potrošnji. Ne glede na to bo letos prisotnih nekaj starih znancev, ki bodo po vsej verjetnosti bolj spadali pod pametni dom kot robotiko;
  • televizij bo ogromno – od HD, pametnih 4K, 5K, 8K itd.

Prijavi napako v članku