Računalništvo, telefonija
31.12.2011 17:55

Deli z drugimi:

Share

Kaj je zaznamovalo leto 2011

Kaj je zaznamovalo leto 2011
Kaj je zaznamovalo leto 2011

Konec leta je čas za inventure, povzemanje rezultatov, čas ko za preteklim letom preprosto potegnemo črto. Prav to bomo storili tudi mi in se nekoliko ozrli na 12 mesecev, ki so za nami. Ob tem vas prosimo, da nam ne zamerite če bomo izpustili nekatere dogodke ali novice, ki so se vam zdele pomembne. Izkoristite komentarje in še sami prispevajte k celovitemu pregledu pomembnih IT dogodkov tega leta. In še majhen namig, tukaj je link, ki vam bo pomagal spomniti se na nekatere največje dogodke.

Kot že vemo, se vsako računalniško leto začne z največjim računalniškim sejmom CES v Las Vegasu, ki je tudi to leto prinesel mnogo zanimivih novitet. Med njimi lahko prav gotovo naštejemo AMD-jevo revolucionarno tehnologijo Fusion, ki je mešanica centralne procesne enote (CPU) in grafične kartice, seveda pa se je na njem razkazala kopica novih mobilnih telefonov, katerih največja novost je prav gotovo podpora za standard 4G. V februarju je za »bombastično« novico poskrbelo podjetje Intel, pri katerem so javno priznali problematični sistemski nabor za novo linijo procesorjev Sandy Bridge, ki pa so bili v prodaji že dva meseca. Prav zaradi tega, se je iz prodaje moralo odstraniti ogromno matičnih plošč, različnih proizvajalcev, katerim se je Intel sicer opravičil, a škoda je ostala gromozanska.

Nokia se je medtem odločila opustiti sanje o operacijskem sistemu MeeGo in se med Androidom in WP7 odločila za slednjega. Za naslednjo izjemno odmevno novico je poskrbel sedaj žal že pokojni Steve Jobs, ki je v mesecu marcu predstavil že drugo različico popularnega tabličnega računalnika iPad. Veliko se je govorila tudi o varnostnih problemih najbolj popularne igralne konzole Playstation, težave katere pa bi naj pri Sonyu kasneje tudi odpravili. Ob tem se lahko spomnimo na letošnjo najbolj popularno »hekersko« združbo z imenom Anonimous, ki so svoje drzne napade praktično vršili čez vso leto. Naslednja pompozna novica je udarila v mesecu juniju, ko je Microsoft prvič razkril uporabniški vmesnik najnovejšega operacijskega sistema Windows 8, prvič pa so se pojavile tudi informacije o ekstremnih Intelovih procesorjih Sandy Bridge E. To leto je bilo tudi leto velikih prevzemov, med katerimi lahko omenimo Googlov prevzem podjetja Motorola Mobility, s katerim je verjetno razočaral številne partnerje, ki opremljajo svoje telefone z operacijskim sistemom Android. V mesecu oktobru nas je presunila verjetno najbolj odmevna in hkrati žalostna novica tega leta in sicer, da je v 56 letu po dolgotrajni bolezni umrl revolucionar in oče Appla Steve Jobs. Številni mediji so ta dogodek označili za dogodek leta, številni pa v Stevu Jobsu vidijo že pravo božanstvo. Ne malo za tem, je na prodajne police prišel naslednji model iPhona z oznako 4S, ki je bil razprodan že po nekaj dneh.

To bi bilo za leto 2011 nekako vse… Zdi se nam, da smo veliko izpustili, a žal se v 356 dni leta nabere preveč, da bi lahko vse skupaj strnili v tale kratek članek. V uredništvu upamo, da smo za vas tudi v tem letu karseda ažurno spremljali najpomembnejše dogodke v svetu računalništva, hkrati pa se veselimo, da bomo skupaj tudi v letu, ki je pred nami.

Ob tem vam bi radi zaželeli vse dobro v letu 2012 in da bo le to boljše kot 2011, vsekakor pa ne slabše !


Prijavi napako v članku