Računalništvo, telefonija
24.08.2019 15:00

Deli z drugimi:

Share

Kaj je zajtrk prvakov?

.. Pred desetletjem je Malcolm Gladwell v svoji knjigi Prebojniki (MK, 2009) populariziral pravilo 10.000 ur. Postavil je tezo, da je potrebnih 10.000 ur treninga, da postanete vrhunski na izbranem področju. Je to mit ali resnica? Poglejmo ..
Janez Hudovernik, svetovalec in coach na področju prodaje in vodenja
Janez Hudovernik, svetovalec in coach na področju prodaje in vodenja

Pravilo 10.000 ur

Če bi bilo res potrebnih samo 10.000 ur, potem bi po petih letih službe za sabo že imeli to vsoto ur. Vzeli smo predpostavko, da delate približno 2.000 ur na leto in bi torej morali biti po petih letih službe vrhunski na svojem področju. Kako dobri bi šele morali biti potem po 10, 15 ali več letih dela? Pa smo res?

Če se ozrete malo naokoli, kmalu vidite, da vložene ure niso dovolj. Velika večina jih ima, a zelo malo je vrhunskih strokovnjakov. Zakaj je tako? 10.000 je všečna poenostavitev, ki si jo hitro zapomnimo in so jo mediji tudi povzeli. Ko pogledamo globlje, vidimo, da je pomembna predvsem kvaliteta treninga. Ameriški psiholog dr. Anders Ericsson, ki se že več kot 30 let ukvarja s tem, je opredelil, kakšen trening prinese rezultate. Poimenoval ga je namerni trening.

Namerni trening

Kaj pomeni namerni trening? To je trening, ki je čim bolj podoben temu, kar bomo delali v realni situaciji. Vključuje štiri ključne elemente: čas, vložen trud, namensko vadbo predvsem težkih, napornih delov in povratno informacijo. V nadaljevanju se bomo osredotočili prav na slednjo, ki je za nekatere najbolj pomemben del namernega treninga.

Povratna informacija

Brez povratne informacije ne moremo napredovati. Ni čudno, da se je v športu uveljavil izrek, da je povratna informacija zajtrk šampionov. Vrhunski športniki imajo svoje trenerje, katerih glavna naloga je prav podajanje povratnih informacij. Kako dobro povratno informacijo dobite vi? Kako dobro povratno informacijo dobijo vaši zaposleni? Si lahko z njo pomagate? Vam pomaga, da postanete boljši?

Če ste vodja, potem se vam splača naučiti coaching pristop in pravi način podajanja povratnih informacij. Privoščite si delavnico Učinkovitega podajanja povratne informacije, kjer vas po principih namernega treninga naučimo učinkovito podajati tako kritiko kot tudi pohvalo. Znate pravilno pohvaliti?

Tekma je najboljši trening

V športu velja, da je tekma najboljši trening oz., da se na tekmi največ naučimo. Tam se pokažejo naše resnične sposobnosti. Podobno velja tudi na poslovnem področju. Največ se naučimo ob delu. Obstaja pa razlika med športom in poslovnim svetom. Športniki po tekmi skrbno analizirajo potek in na osnovi spoznanj načrtujejo prihodnje treninge; poleg tega je tudi na treningih prisoten trener, ki daje povratno informacijo. Kdaj ste kot vodja ali programer analizirali vaše delo s pomočjo coacha? Verjetno ne prav pogosto. Če pa že, ste verjetno eden tistih, ki ste na poti do vrhunskih rezultatov.

Najemite si coacha

Avtor uspešnice Checklist Manifesto Atul Gawande je v zelo zanimivem TED predavanju razložil, kako je prav po petih letih dela – opravljanja kirurških operacij – prišel do najboljših rezultatov, potem pa se mu je ustavilo. V naslednjih letih ni več napredoval, ampak celo rahlo nazadoval. To mu ni bilo všeč. Kakšna je bila njegova rešitev? Najel si je coacha. Si predstavljate, vrhunski kirurg ima pri svojih operacijah prisotnega coacha (upokojenega profesorja kirurgije), ki mu da povratno informacijo. Nato skupaj načrtujeta izboljšave. Rezultat? Spet je začel napredovati (https://www.ted.com/talks/atul_gawande_want_to_get_great_at_something_get_a_coach).

Če želite napredovati, je povratna informacija ključna sestavina vašega napredka. Vrhunski glasbeniki, športniki, oblikovalci, menedžerji, celo kirurgi … in drugi uspešni ljudje se tega zavedajo. Zato imajo svoje coache. Lahko postanete boljši brez coacha? Ga imate tudi vi?

Opozorilo. Povratna informacija je nekaj vsakdanjega, praktično ves čas dobivamo takšne ali drugačne povratne informacije iz okolja. Z malo več razumevanja in treninga to lahko delamo veliko bolje. Kar spomnite se dogodka, ko ste dobili povratno informacijo na neprimeren način. Kako je to vplivalo na vašo učinkovitost in razpoloženje? In obratno, ko ste dobili pravo povratno informacijo, podano na primeren način, kaj je to pomenilo za vašo učinkovitost.

Janez Hudovernik, dipl. ing. ima 30 let poslovnih izkušenj. Zadnjih 22 let dela kot svetovalec in coach na področju prodaje in vodenja. Za informacije o namernem treningu ali coachingu ga lahko kontaktirate na: janez.hudovernik@proacta.si (P.R.)

Da, želim dodatne informacije za trening na temo Kako učinkovito podati povratno informacijo svojim zaposlenim

janez.hudovernik@proacta.si

www.proacta.si


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več