Računalništvo, telefonija
08.08.2017 16:30
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj je “mesh Wi-Fi” in zakaj ga potrebujete?

Kaj je "mesh Wi-Fi" in zakaj ga potrebujete?
Kaj je "mesh Wi-Fi" in zakaj ga potrebujete?

Na področju mrežne tehnologije se je pojavil nov izraz “mesh Wi-Fi”. Kaj to je in zakaj bi ga potrebovali v svojem domu, vam bomo razložili v pričujočem članku, prav tako pa smo za vas pripravili seznam že obstoječih naprav, ki vsebujejo omenjeno tehnologijo. Brezžična omrežja so napredovala do te mere, da za razumevanje njihovega delovanja ne potrebujemo diplome iz računalništva in informatike. Glavna ideja povezave “mesh Wi-Fi” je, da nam ponuja boljšo povezavo oziroma signal. Vendar kako to deluje?

Pomanjkljivosti današnjih Wi-Fi omrežij

Današnji Wi-Fi sitemi so hitrejši in bolj stabilni kot kdajkoli prej, vendar to še ne pomeni, da so popolnoma brez pomanjkljivosti. Ste kdaj poizkušali dobiti solidno povezavo v kleti? Ste slučajno opazili, da kvaliteta vaše povazeve pade, ko se recimo usedete za akvarij v vaši dnevni sobi?

Razen, če slučajno živite v majhnem stanovanju, so možnosti za to, da ste že kdaj imeli kakršnekoli težave s prekinitvami Wi-Fi povezave ali padcem signala zelo velike. Na tej točki pa nastopi “mesh” omrežje – glavni namen tega je, da nikoli ne ostanete brez signala.

Kljub temu pa je potrebno izpostaviti, da “mesh Wi-Fi” ni primeren za vsakogar, vendar nekoliko več o tem v nadaljevanju. Če se vi in vaš ponudnik internetnih storitev dobro razumete in nimate večjih težav s povezavo, potem ni smiselno razmišljati o “mesh Wi-Fi” tehnologiji.

Torej, kaj je “mesh Wi-Fi”?

Osnovna ideja je, da namesto enega routerja, ki oddaja signal, postavimo serijo škatel, ki potem pokrivajo celo stanovanje ali hišo in to bi teoretično naj pomenilo hitrejši internet in nič več “mrtvih točk”. Kot lahko vidimo na sliki signal brez težav prehaja iz točke do točke, kar pomeni večjo pokritost.

Sicer ne gre povsem za novo idejo, kajti “mesh omrežja” uporabljajo že kar nekaj časa v bolnicah in recimo vojski, torej na mestih kjer je nenehna kvalitetna povezava ključna. Je pa res, da je šele pred kratkim tehnologija postala dovolj poceni in uporabna, da jo lahko uporabimo doma.

Vsa “vozlišča” v omrežju na tak način komunicirajo med seboj in skrbijo za bolj učinkovito povezavo. Ko se recimo premikamo po domu se naše naprave avtomatsko povezujejo s posameznimi “vozlišči” oz. s tistim, ki je najbližje. Uporabnik med tem preklaplljanjem ne bi smel opaziti bistvenih razlik razen tega, da je vseskozi dobra internetna povezava.

“Mesh Wi-Fi” naprave v bistvu delujejo dokaj podobno kot ojačevalci Wi-Fi signala, ki jih je prav tako možno kupiti, vendar prvi obljubljajo hitrejši internet in bolj celovito pokritost s signalom – imajo vgrajeno pametnejšo tehnologijo in so po navadi enostavneje nastavljivi.

Naprave s tehnologijo “mesh Wi-Fi”

Eero je zagotovo eno najbolj uveljavljenih imen na področju “mesh Wi-Fi” povezave, na voljo pa imamo različne kombinacije naprav, katerih cena se začne pri dobrih 300 evrih. Drugi primer je Netgear Orbi, ki je cenovno v približno enakem rangu kot Eero. Večina teh naprav oz. kompletov naprav je zelo prilagodljivih, kar pomeni, da lahko za dodatno ceno dobimo več naprav in obratno. Vse je seveda odvisno od velikosti našega doma in odločitve o tem, kakšno pokritost si želimo.

Ali sploh potrebujem “mesh Wi-Fi”?

“Mesh Wi-Fi” se v teoriji sliši odlična izbira in tudi v praksi se pogosto izkaže kot zares uporabna zadeva, ki pa kljub temu ni primerna za vsakogar. Prvo na kar moramo biti pozorni je cena: ti kompleti niso ravno najbolj poceni, še posebej, če potrebujemo več routerjev hkrati. Drugo kar je potrebno razmisliti je, ali sploh potrebujemo “mesh Wi-Fi”, glede na to, koliko mrtvih točk imamo v stanovanju ali hiši. Če recimo nimamo več teh točk, potem razlika ne bo ravno opazna in mi ne bomo zadovoljni s tem, glede na vloženi denar.

Ne smemo pozabiti, da imamo na voljo kar nekaj cenovno ugodnejših opcij za izboljšanje Wi-Fi pokritosti. Med temi so prej omenjeni ojačevalci Wi-Fi signala itd. Ne glede na to, da je mogoče Wi-FI res boljša opcija za večino uporabnikov, to še ne pomeni, da to velja tudi za vašo Wi-Fi povezavo.

Prihodnost Wi-Fi omrežja je “mesh”, še posebej, če se zavedamo, da velikani kot so Google, Netgear, Sky in ostali intenzivno razvijajo dotično tehnologijo. Kljub temu pa je v tem trenutku ta tehnologija uporabna zgolj za tiste, ki imajo velike težave z Wi-FI povezljivostjo.


Prijavi napako v članku