Paketi in akcije
19.12.2011 14:12
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Je Mobitel res na strani »poslovnih« uporabnikov?

Za večjo birokratizacijo postopkov za poslovne uporabnike so krivi poslovneži?
Za večjo birokratizacijo postopkov za poslovne uporabnike so krivi poslovneži?

V preteklosti smo že bili priča Mobitelovemu zmanjševanju zakupljenega prenosa podatkov v nekaterih paketih iz 1 GB na 100 MB, zdaj pa so poslovnim uporabnikom očitno ukinili še možnost SMS povečanja paketnih kvot iz teh 100 MB na 1 GB.

Novosti za pravne osebe niso lepe. Od 3. 5. 2011 se storitev na naročniških razmerjih, ki imajo vključen Ločeni račun, vključi na Ločenem računu. V primeru, da na naročniškem razmerju pravne osebe ni vključenega Ločenega računa, je vklop prek SMS zahteve omogočen le za naročnike z do 5 naročniškimi razmerji. Če želi torej naročnik vključiti storitev Mobilni Internet 100 MB/500 MB/1 GB za daljše časovno obdobje ali ima vključen Ločeni račun in želi vključiti storitev na osnovnem računu, lahko to opravi zgolj še z obrazcem Naročilo dodatnih storitev.

Ironija je v tem, da so nam po klicu na Mobitelov klicni center odvrnili, da so krive pritožbe podjetij, ki tega ne želijo plačevati!? V konkretnem primeru bi to v preteklosti izgledalo približno takole: ko bi se približali 100 MB zakupljene porabe, bi dobili SMS obvestilo, na katerega bi na 1918 odvrnili s ključno besedo in vklopili bi nam 1-GB paket. Takšen SMS vklop bi bil za uporabnika brezplačen, če pa bi kvoto že presegli, pa bi nas to stalo 8 centov. (Mimogrede, tega podatka nismo našli na njihovi spletni strani, toliko o preglednosti).

Po novem to ni več možno. Za vključitev mora zdaj odgovorna oseba v podjetju poslati izpolnjen obrazec na Mobitel – birokracija, torej. To lahko seveda traja več kot en dan, v tem času pa lahko uporabnik že veselo preseže prej zakupljenih 100 MB in vsak nadaljnji MB plača po veljavni ceni 0,00042 eur/kB, kar bi za dodatnih 900 MB pomenilo kar 387 eur!

Pri Mobitelu vztrajajo, da so spremembe v korist podjetja, pa vendar se zdi ta stavek za lase privlečen. Na vprašanje, ali to potem pomeni, da je po tem, ko poslovni uporabnik prekorači zakupljeno kvoto, storitev brezplačna in je ne zaračunajo, so namreč odgovorili negativno.

»Če na naročniškem razmerju pravne osebe ni vključenega Ločenega računa, imajo vklop prek SMS-a omogočen le naročniki z do 5 naročniškimi razmerji. Če je naročnik že porabil zakupljene količine (npr. Mobilni Internet 100 MB), si v istem mesecu NE MORE ponovno vključiti iste storitve niti prek SMS-a niti z obrazcem. Lahko pošlje pisno zahtevo za vklop drugega prenosa podatkov (npr. Mobilni internet 500 MB), vendar naj na vlogo dopiše, da želi storitev vključiti TAKOJ in da je seznanjen, da plača OBE storitvi za ta mesec. Če želi naročnik storitev Mobilni Internet 100 MB/500 MB/1 GB vključiti za daljše časovno obdobje ali če ima vključen Ločeni račun in želi storitev vključiti na osnovnem računu, lahko to uredi z obrazcem “Naročilo dodatnih storitev”. Za naročnike, fizične osebe ostaja postopek vklopa storitev Mobilni Internet nespremenjen,« je spremembo komentiral Boris Ziherl iz službe za korporativno komuniciranje, Telekom Slovenija.

Velika enigma je torej, kaj je tukaj dobrega za podjetje, saj so dejansko otežili možnost povečanja paketa in posledično povzročajo podjetjem večje stroške.

Poleg vsega smo v času priprave prispevka za dosego klicnega centra porabili več kot 15 minut, operater na drugi strani pa se nam je predstavil kar z vzdevkom, kot da smo na nekem forumu iz devetdesetih. Ob vprašanju, zakaj smo na prostega operaterja tako dolgo čakali, so odvrnili, da je kriv december in velika količina novih paketov, kar posledično pomeni veliko klicev. Za nekoga, ki potrebuje tehnično pomoč, pa to seveda pomeni (pre)dolgo čakanje. Kateri poslovnež čaka 15 minut, da mu nekdo dvigne slušalko (če seveda ne kliče kakega kralja države tretjega sveta)?

Kaj pravite vi, dragi bralci, je vse to res v dobro uporabnikov, ali za dobro njihovih…?


Prijavi napako v članku