Računalništvo, telefonija
23.02.2020 14:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Jaguar Land Rover: spoznajte novo smer mobilnosti

Jaguar Land Rover: spoznajte novo smer mobilnosti
Jaguar Land Rover: spoznajte novo smer mobilnosti

Jaguar Land Rover, znan po svojih luksuznih športnih avtomobilih in robustnih »off-road« terencih, je razkril novo konceptno vozilo, ki je nekaj povsem drugačnega od tega, kar smo bili pri dotičnem proizvajalcu avtomobilov navajeni. Jaguar Land Rover je projekt poimenoval »Project Vector«, prihodnost urbane mobilnosti – avtonomna, električna in digitalno povezana.


»Misija »Destination Zero«, je poseben program, ki Jaguar Land Rover intenzivno izvaja v zadnjem letu dni. Glavni cilj podjetja je narediti družbo bolj varno in bolj zdravo ter seveda čistejšo. To misijo si želijo izpolniti tako kot marsikatero drugo podjetje, s pomočjo inovacij in razvoja tehnologije. Fokus podjetja je doseganja »nične« stopnje nesreč, izpustov in prometnih zamaškov – preko svojih produktov in storitev. Trenutno zadnja stopnja te poti, ki jo Jaguar Land Rover hodi v sodelovanju s svojimi partnerji, je »Project Vector« – konceptno vozilo, ki je polno napredne tehnologije, je fleksibilno, električno in pripravljeno za avtonomen način uporabe.


»Kompaktno, fleksibilno vozilo, ki je trenutno še v konceptni fazi, meri štiri metri, narejeno je pa tako, da ima vso energijo, baterije in ostale pogonske komponente shranjene v tla vozila, kar omogoča najrazličnejše načine uporabe. Revolucionaren dizajn kabine omogoča tako privatno, kot javno rabo vozila, še posebej pa bi bilo vozilo prikladno za krajše razdalje ali dostave večjih količin tovora«, so zapisali pri Jaguar Land Rover.


O pomembnosti projekta priča tudi podatek, da se ga je udeležil sam princ Charles. »Project Vector« je doživel svojo uradno predstavitev v Univerzi Warwick, v Veliki Britaniji, v centru National Automotive Innovation Centre.

Za razliko od smeri, v katero se gibljeta General Motors in Honda, je koncept vozila, ki ga pripravlja Jaguar Land Rover, pripravljen tudi za klasično vožnjo. Kot lahko vidimo na slikah je opremljen s tradicionalnimi deli, kot je voznikov sedež, da lahko človek v kateremkoli trenutku prevzame nadzor. Koncept vozila je pripravljen na prihodnost, ko nas čakajo drugačni načini uporabe, med drugim bo v prihodnje avtonomna vožnja zagotovo precej bolj vsakdanja. O tem, kdaj bo vozilo Vector vozilo po cestah oz. drugih objektih, Jaguar Land Rover ni želel govoriti, napovedi pa kažejo, da naj bi se to zgodilo že naslednje leto.


Avtonomni avtobusi in ostale oblike javnega prevoza so vse bolj opazni

Francosko podjetje Navya, katerih avtonomni električni »shuttli« bodo začeli voziti v japonskem mestu Sakai, je svetovni voditelj na področju avtonomnega transporta. Svoj prvi avtonomni »shuttle« so izdali leta 2015. Od takrat do danes so uspešno prepeljali preko 300.000 ljudi, tako po javnih prometnih površinah, kot privatnih. Testna verzija avtonomnega javnega prevoza je bila izvedena celo v centru Las Vegasa, prav tako pa je Autonom Shuttle vozil na Univerzi v Michiganu. Ravno za takšne namene so ta prevozna sredstva zelo uporabna, še vedno pa obstaja bojazen s strani ljudi, ki nismo navajeni na to vrsto mobilnosti. Navya je izdelali tudi Autonom Cab, robotski taksi za individualne prevoze, ali prevoze skupin do šestih ljudi. To avtonomno prevozno sredstvo je namenjeno urbanim območjem, prve teste pa naj bi podjetje izvajalo v Franciji in Avstraliji.

May Mobility, še eno podjetje iz Michigan, je razvilo »low-speed« avtonomne »shuttle«, ki so namenjeni za vožnjo po točno določenih poteh, predvsem v korporativnih, poslovnih, ali univerzitetnih okoliših. Ravno v tem času May Mobility izvaja pilotni projekt v Detroitu, Columbusu in Grand Rapidsu.


Optimus Ride deluje v geoomejenih skupnostih, v štirih delih ZDA – Fairfield, Kalifornija; Boston, Massachusetts; Reston, Virginia in Brooklyn Navy Yard v New Yorku. V teh vozilih so trenutno še vedno človeški operaterji, natančneje dva – voznik in operater programske opreme. Podjetje si je zastavilo cilj, da bi bili popolnoma avtonomni do konca tega leta. Takšni cilji so glede na dosedanje izkušnje precej ambiciozni, vendar pri Optimus Ride trdijo, da so povsem dosegljivi.


Glavni izvršni direktor podjetja Jaguar Land Rover, Ralf Speth, opozarja, da je dobava delov projekta »Vector« zamujala, zaradi koronavirusa. »Za ta teden in naslednji teden imamo dovolj delov za proizvodnjo, nato pa nas čaka težko delo, saj se nam obeta pomanjkanje delov. Koronavirus ne vpliva samo na naše poslovanje na Kitajskem, temveč tudi povsod drugod. Trenutno ta vpliv še ne vpliva vidnejših negativnih posledic, kar pa se lahko hitro spremeni«, je še dodal.


»Če se slučajno zgodi, da nam zmanjka kritičnih delov, lahko to zaustavi celotno proizvodnjo. Posamezne dele smo vozili v posebnih potovalnih kovčkih, da se tako stoodstotno prepričamo, da imamo prave dele«, je opisal trenutno situacijo Ralf Speth. K temu je dodal še to, da se bo Jaguar Land Rover tovarna na Kitajskem svoja vrata ponovno odprla naslednji teden, ima pa dovolj delov za proizvodnjo prvi teden obratovanja.


Prijavi napako v članku