Programska oprema
10.09.2008 18:35

Deli z drugimi:

Share

Izšel SystemRescueCd 1.1.0

Skupina SystemRescueCd, ki zbira orodja za sistemsko administracijo in reševanje datotek s pomočjo Linuxa, je najavila izid nove različice, ki prinaša vrsto novosti, med katerimi velja omeniti napredno prilagajanje in prevajanje jedra ter posodobljene različice obstoječih aplikacij. Znano je, da SystemRescueCd temelji na Linux distribuciji Gentoo, z novo različico Gentoo paketnega urejevalnika pa je mogoče dodajati programske pakete po lastni izbiri. Cd plošča vključuje tako razvojna orodja kot so “gcc”, “automake”, “autoconf”, kot tudi specifične aplikacije distribucije Gentoo, kot je na primer “emerge”, s katerimi je mogoče dodajati pakete, saj je vse, kar nameščamo v Gentoo, potrebno predhodno prevesti iz izvorne kode v binarno.

Novi SystemRescueCd vključuje štiri različna jedra, od katerih sta dve standardni (rescuecd in rescue64) ter dve alternativni (altker32 in altker64). Po novem je omogočena tudi gradnja svojega jedra, ki najbolje ustreza potrebam uporabnika. Lahko gre samo za najnovejše jedro ali pa se pojavi nov gonilnik.

Dodano pa je še eno zelo uporabno orodje “backstore”, ki shranjuje spremembe na sistemu po ponovnem zagonu. Nekaj podobnega kot je obnovitev sistema iz operacijskega sistema Windows. Vsaka, tudi najmanjša sprememba, se shrani v poseben datotečni sistem, iz katerega lahko potem obnovimo stanje pred spremembami.

Več informacij in prenos CD slike SystemRescueCd je na voljo na naslovu http://www.sysresccd.org.


Prijavi napako v članku