Računalništvo, telefonija
21.02.2011 11:26
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Izdelan prvi anti-laser

Raziskovalcem iz Yalske univerze je kot prvim uspelo izdelati napravo za absorpcijo laserja.
Raziskovalcem iz Yalske univerze je kot prvim uspelo izdelati napravo za absorpcijo laserja.

Laserski žarek (ang. Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) je med nami prisoten že vse od daljnega leta 1960. Tu gre za pojav ojačevanja svetlobe s spodbujanim sevanjem valovanja. Po dobrih 50 letih je raziskovalcem iz Yalske univerze kot prvim le uspelo izdelati napravo, ki lahko laser absorbira (anti-laser). Tu gre dejansko za pojav, kjer svetlobni tok pri prehodu skozi »snov« močno oslabi.

Za dosego želenega cilja so raziskovalci Yalske univerze uporabili optično lečo, ki je infrardeči žarek iz titan-safirjevega laserja razdelila v dva svetlobna snopa. Ta sta nato po različnih »poteh« prispela vsak s svoje strani na mikrometer debelo silicijevo rezino. Ob primerni postavitvi je silicij »vsrkal« vso svetlobo laserja in prejeto energijo pretvoril v toploto. Raziskovalci so tu dosegli kar 99,4-odstotno absorpcijo.

Raziskovalci Yalske univerze so pri tem poudarili, da je šlo tu zgolj za preizkus z namenom predstavitve njihovih ugotovitev. To pomeni, da bo po vsej verjetnosti potrebnih kar nekaj let, preden bo njihov “izum” pridobil uporabno vrednost. Raziskovalci ocenjujejo, da bi lahko njihovo odkritje uporabljali tako na področju medicine za slikanje notranjih organov kot za pohitritev optičnih komunikacij. Prve naprave naj bi bile predvidoma nared leta 2015.


Prijavi napako v članku