Triki in nasveti
30.01.2014 21:30

Deli z drugimi:

Share

Izboljšani LibreOffice 4.2 se odlično ujame z Windowsi!

Odprtokodni pisarniški paket LibreOffice 4.2 cilja na zmogljivost in medopravilnost, izboljšana je tudi integracija z operacijskimi sistemi Microsoft Windows. Paket LibreOffice 4.2 ponuja še nekaj izboljšav za okolja Windows, ki so še posebej pisani na kožo poslovnim uporabnikom.
Odprtokodni pisarniški paket LibreOffice se vse bolj postavlja po robu Microsoftovemu pisarniškemu paketu Office!
Odprtokodni pisarniški paket LibreOffice se vse bolj postavlja po robu Microsoftovemu pisarniškemu paketu Office!

Tokrat imamo dobro novico za vse, ki prisegate na odprtokodni pisarniški paket LibreOffice. Organizacija The Document Foundation je namreč najavila razpoložljivost paketa LibreOffice 4.2, ki ga odlikujejo številne izboljšave zmogljivosti in medopravilnosti, ki so namenjene različnim uporabnikom, še posebej pa so mikavne za zahtevnejše in poslovne uporabnike. Poleg tega se paket zdaj bolje ujame z operacijskimi sistemi Microsoft Windows.

Program Calc je prestal doslej najobsežnejše prestrukturiranje kode, ki prinaša izjemne pohitritve pri obsežnih podatkih (še posebej pri izračunu vrednosti celic in uvažanju obsežnih in kompleksnih preglednic XLSX), medtem ko novi – izbirni – tolmač formul omogoča masovno vzporedno računanje celic s formulami z uporabo grafične procesne enote (GPU) in standarda OpenCL. Slednje najbolje deluje z arhitekturo HSA (angl. Heterogeneous System Architecture), kakršno ima nova pospeševalna procesna enota Kaveri znamke AMD.

Tudi združljivost z zapisom Microsoft OOXML, predvsem DOCX in opuščenim RTF, se je znatno izboljšala. Dodan je tudi nov filter za uvoz dokumentov Abiword. LibreOffice 4.2 ponuja še dve izboljšavi posebej za okolja Windows za poslovne uporabnike: poenostavljeno pogovorno okno za namestitev po meri, ki prepreči napake, in možnost centralnega upravljanja in zaklepanja prilagoditev s predmeti pravilnika skupine prek storitve Active Directory. Od boljše integracije z Windows 7 in 8 bodo imeli korist vsi, saj je na voljo predogled odprtih dokumentov, združenih po programih, in seznam nedavnih dokumentov, oboje v vrstici opravil.

Zahtevnejšim in poslovnim uporabnikom v vseh operacijskih sistemih bo všeč novo okno strokovnih nastavitev, ki je dodano zavihku Možnosti. LibreOffice 4.2 ponuja tudi novo začetno središče s preglednejšo postavitvijo, ki bolje izkoristi prostor – celo na mini prenosnikih – in vključuje predogled nedavno odprtih dokumentov.

Na področju mobilnosti je novost daljinski upravljalnik za iOS, s katerim lahko – podobno kot z obstoječim daljincem za Android – vizualizirate in upravljate predstavitve na prenosniku kar prek naprav iPhone in iPad. Programček trenutno čaka na odobritev podjetja Apple, njegov izid bo objavljen, ko bo na voljo v trgovini iTunes.

Navsezadnje je LibreOffice 4.2 prvi prosti pisarniški paket z novimi funkcijami za povečanje dostopnosti za Windows (na osnovi IAccessible2), ki jih je razvilo podjetje IBM. Čeprav so omenjene funkcije v tej izdaji še poskusne, bodo v naslednji glavni izdaji nadomestile opuščene funkcije za povečanje dostopnosti, ki so temeljile na Javi.

Uporabniški vmesnik LibreOffice še naprej prestaja precejšnje čiščenje – osveženih je že 70 odstotkov pogovornih oken, številne pa so tudi druge izboljšave. To izdajo odlikuje tudi prekrasna tema »enoličnih« ikon z imenom Sifr in posodobljen nabor privzetih slogov dokumenta. Vse nove in izboljšane funkcije LibreOffice 4.2, vključno s tukaj izpuščenimi, so povzete na spletni strani: http://sl.libreoffice.org/prenosi/novosti-v-4-2/.


Prijavi napako v članku