Računalništvo, telefonija
25.10.2018 06:35
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Italija kaznovala tako Apple kot Samsung zaradi namernega upočasnjevanja mobilnih telefonov!

Inšpektorji italijanske agencije AGCM so prepričani, da sta podjetji Apple in Samsung z namernim upočasnjevanjem delovanja starejših telefonov uporabnike »prisilila« v nakup novih naprav.
Inšpektorji italijanske agencije AGCM so prepričani, da sta podjetji Apple in Samsung z namernim upočasnjevanjem delovanja starejših telefonov uporabnike »prisilila« v nakup novih naprav.

Konec lanskega leta so se pri podjetju Apple javno opravičili, ker so namenoma upočasnjevali delovanje starejših modelov iPhonov, kar je seveda presenetilo mnoge. Šlo je za upočasnjevanje telefonov iPhone 5, iPhone 6, iPhone 6S, iPhone 7 ter iPhone SE, in sicer, ko so bile njihove baterije bodisi izčrpane ali skoraj izpraznjene. Zaradi številnih jeznih uporabnikov so se pri Applu odločili, da jim omogočijo cenejšo zamenjavo baterije. Italijanska agencija, ki se ukvarja s tržno konkurenco, pa je zaradi tega dogodka proti računalniškemu gigantu uvedela preiskavo, saj naj bi podjetje Apple z njegovim ravnanjem kršilo več italijanskih zakonskih določb glede pravične trgovine. V to preiskavo je bilo vključeno tudi podjetje Samsung, ki naj bi prav tako kot Apple namerno upočasnjevalo delovanje starejših mobilnih telefonov.

Inšpektorji italijanske agencije AGCM, ki se ukvarja s tržno konkurenco, so v teku omenjene preiskave ugotovili, da sta podjetji Apple in Samsung z namernim upočasnjevanjem delovanja starejših mobilnih telefonov po izvedeni nadgradnji mobilnega operacijskega sistema uporabnike dejansko »prisilila« v nakup nove naprave. Poleg tega uporabnikom ni bilo na voljo dovolj informacij glede same nadgradnje sistema, vrnitev na starejšo različico operacijskega sistema pa ni bila mogoča. Inšektorji so pri tem izpostavi Samsungov pametni mobilni telefon Galaxy Note 4 in prehod na Android Marshmallow ter Applov operacijski sistem iOS 10 v navezi s starejšimi različicami pametnih telefonov iPhone.

Zaradi namernega upočasnjevanja mobilnih telefonov sta si podjetji Apple in Samsung prislužila denarno kazen v višini pet milijonov evrov. Podjetju Apple pa je bila dodeljena še dodatna pet milijonska denarna kazen zaradi tega, ker uporabnikom pametnih mobilnih telefonov iPhone niso zagotovili dovolj informacij o vgrajenih (fiksnih) baterijah, njihovi življenjski dobi in izgubi zmogljivosti ter o ustreznih načinih podaljšanja življenjske dobe baterije. Medtem ko se podjetje Apple na odločitev inšpektorjev italijanske agencije AGCM še ni odzvalo, se bodo pri podjetju Samsung na njihovo odločitev pritožili. Ti so namreč prepričani, da s posodobitvami operacijskega sistema Android doslej niso upočasnili delovanja nobenega pametnega mobilnega telefona Galaxy, vključno z modelom Galaxy Note 4.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

Medic sistemi d.o.o.

Jerebova ulica 18, 8000 Novo mesto, Tel: 07 332 16 10
Kdo smo? Smo družinsko podjetje z več kot 35 letno tradicijo poslovanja.Smo informacijsko podjetje, ki skrbi za trajnostni razvoj kakovostne storitve in rešitev.Smo pravi ... Več