Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
29.09.2023 07:16

Deli z drugimi:

Share

Zakaj kljub varnostnim kopijam podjetja vse pogosteje izgubljajo podatke?

Osveščenost o pomembnosti podatkov se dogaja na vsakem koraku. Zakaj pa se kljub vsemu podatki še vedno izgubljajo in v vse večjem obsegu?

»Podatki so gonilna sila podjetja.« Trditev, ki je bila izpeta do onemoglosti, a je po vseh teh letih vendarle obrodila sadove. Podjetja so začela poslušati varnostne strokovnjake in vzpostavila sisteme za varnostno kopiranje in obnovo podatkov. Pojavila pa se je povsem drugačna, nepričakovana težava. Večina vzpostavljenih sistemov je neustrezno opremljenih, v rokah neizkušenih izvajalcev, ki se povrhu še ne držijo dobrih, ustaljenih praks varnostnega kopiranja podatkov.

Podjetje iStor je najstarejši ponudnik storitve varnostnega kopiranja v Evropi. Za podatke uspešno skrbijo že več kot 22 let, ker se držijo dobrih praks varnostnega kopiranja in ker so neodvisni od tretjih ponudnikov. Njihova varnostna rešitev iStor DataVault je v celoti plod lastnega razvoja.

Kaj pa so primeri dobre prakse varnostnega kopiranja? In kakšne prednosti podjetju iStor omogoča lastna rešitev DataVault?

Omejen dostop z ustrezno sledljivostjo

Ali bi oseba, ki ima dostop do produkcijskih podatkov, morala imeti tudi dostop do varnostnih kopij? Odgovor je nedvoumno ne, kajti tako prepuščate usodo podjetja odločitvi ene osebe. Dostop mora biti striktno ločen, še posebej, če za vzdrževanje IT sistemov skrbi zunanji izvajalec. iStor DataVault dostop do varnostnih kopij omogoči le avtoriziranim osebam, v vsakem primeru pa vse posege in dostope do varnostnih kopij zabeleži. V primeru sumljivih aktivnosti pa boste predčasno opozorjeni.

Kje hranite podatke? Lokalno, v oblaku ali kako drugače?

Zlato pravilo sistema varnostnega kopiranja je, da mora biti odporno na vse morebitne grožnje. To vključuje tudi naravne katastrofe, kot na primer požar, potres in poplave, čeprav si mislite, da je verjetnost njihovega nastanka skoraj nična. Po zadnjih poplavah je podjetje iStor obravnavalo več primerov obnovitve podatkov. To so podjetja, ki so lahko obnovili podatke, ker so se držali dobrih praks varnostnega kopiranja in se izognili propadu.

Lokalna kopija je vsekakor pomembna, a še bolj pomembno je, da imate varnostno kopijo shranjeno tudi na oddaljeni lokaciji. iStor podatke hrani na lastni infrastrukturi. Med njimi, naročnikom in varnostnimi kopijami ni tretjega posrednika.

Prav tako svetujejo, da sistemske kopije ločite od podatkovnih. Zakaj? Poenotene varnostne kopije terjajo časovni in finančni davek, zato se pogosto ne uvrščajo v primere dobre prakse. Seveda je pomembno, da izpad delovnih tokov ne traja predolgo, a na koncu bo vsakršna ponovna vzpostavitev sistemov nesmiselna, če ne boste uspeli rešiti podatkov. iStor DataVault zato prednostno obravnava podatkovne varnostne kopije, kajti podatki so nepogrešljivi, sistemi pa lažje obnovljivi.

Šifriranje podatkov na izvoru in večnivojska deduplikacija

Šifriranje podatkov je del ponudbe vsakega varnostnega ponudnika. Nekateri šifriranje storijo šele po prenosu, iStor DataVault pa to stori na samem izvoru, šifrirni ključ pa se ob generiranju samodejno preda lastniku podatkov.

Marsikatero podjetje, ki upravlja z ogromnimi količinami podatkov, upravičeno skrbijo operativni stroški. DataVault ima vgrajeno večnivojsko deduplikacijo, ki bistveno zmanjša čas varnostnega kopiranja, uporabo širokopasovne povezave in prostor, potrebnega za hrambo in zaščito podatkov.

Koliko časa je potrebno hraniti varnostne kopije?

Daljša kot je zgodovina hrambe varnostnih kopij, večja verjetnost je za obnovitev podatkov, ne samo v primeru vdora, naravne katastrofe, ampak tudi v primeru okvarjene podatkovne baze. Povprečna starost obnovljenih podatkov je 192 dni. iStor DataVault hrani varnostne kopije občutno dlje od povprečja, hkrati pa redno preverjajo stanje varnostnih kopij.

Veriga je močna, kolikor je močan njen najšibkejši članek, je pregovor, ki še kako velja v podatkovnem svetu. Smotrno je preveriti, kako vaši poslovni partnerji upravljajo s podatki. V primeru izgube podatkov v partnerskem podjetju se lahko sproži verižna reakcija, ki bo vplivala tudi na vaše podjetje. Če boste pri podjetjih opazili oznako »Podatke varuje iStor«, je to znak, da so podatki v varnih rokah izkušenega podjetja za izvajanje varnostnih kopij.

Sodelovanje z lokalnimi razvijalci

iStor podpira vse največje aplikacije, platforme in podatkovne baze, hkrati pa podpirajo tudi bolj lokalizirane rešitve in rešitve specifične za določeno industrijo, kar jim omogoča tesna naveza z lokalnimi razvijalci.

Varujejo slovensko zdravstvo in šolstvo

Kočljivi podatki številnih slovenskih izobraževalnih in zdravstvenih ustanov so v varnih rokah podjetja iStor, ki se je v tem primeru zavezal tudi za neprofitnost. Njihova poglavitna skrb je, da so podatki na varnem in v pravih rokah.

Več o podjetju iStor in njihovi rešitvi DataVault na www.istor.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več