Računalništvo, telefonija
20.01.2020 17:00

Deli z drugimi:

Share

Iskanje na Googlu: nadležne nove ikone

V zadnjih tednih lahko med brskanjem na Googlu opazimo, da se pred zadetki iskanja pojavijo ikone spletne strani, ki so jih pri Googlu menda dodali zaradi boljše preglednosti, kam vodi povezava.
Iskanje na Googlu: nadležne nove ikone
Iskanje na Googlu: nadležne nove ikone

K svojim rezultatom iskanja so iz navidez neznanih razlogov dodani majhne ikone (favicon). Te med uporabniško izkušnjo vnašajo več nereda kot kadarkoli prej, kljub temu, da se pri Googlu branijo, da je bil njihov namen povsem nasproten. V tem ameriškem tehnološkm gigantu še pravijo, da so ikone del širšega načrta, kako uporabnikom čim hitreje pojasniti, od kod prihajajo informacije, ki jih iščejo. Kaj točno so imeli s tem v mislih?

Kako je sprememba pri brskanju vidna na pametnem telefonu, si lahko ogledate na zgornji shemi iskanja. Na levi strani je iskanje brez ikon, na desni z njimi. Med brskanjem na namiznem ali prenosnem računalniku je občutek podoben, podajanje informacije o pomembnosti spletnega mesta pa zaradi teh ikon ni nič boljše.

Oglasi so še vedno označeni s črkama Ad v zelenem okvirju, ikone, ki se prikazujejo, pa niso nujno povezane z vsebino spletnega mesta, temveč logotipom ponudnika spletnega mesta. Med iskanjem nekega modela Samsungovega telefona Google tako lahko ponudi spletno mesto z motečo ikono tretjega podjetja, denimo enega od ponudnikov mobilne telefonije.

Pri Googlu so ob pritoževanju številnih uporabnikov tvitnili, da so ikone objavljene zato, da bi uporabniki lažje in hitreje razumeli, od kod prihajajo informacije, torej kdo jih ponuja. Čeprav so novost za brskanje na računalnikih predstavili že konec lanskega leta pa je novost od zadnjega tedna na voljo tudi med brskanjem po mobilnih telefonih. Pri Googlu ne komentirajo, kako je novost vplivala na zadovoljstvo uporabnikov.

Na nekaterih novičarskih portalih so se ob novosti obregnili ob mnenja, da Google z uvedbo ikon spominja na strip ter izpostavili nekoč čisto in vsebinsko enostavno razvidno drevesno strukturo iskalnih zadetkov. Med komentarji uporabnikov je razbrati še številna mnenja, da ikone ne bodo spodbudile k boljši preglednosti kakovosti ponujenih informacij, temveč k neredu in zmešnjavi.

Google sicer pogosto spreminja način iskanja, kar dejansko izboljšuje uporabniško izkušnjo ali rezultate. V zadnjih nekaj mesecih je tako spremenil algoritem iskanja, tako da iskalne poizvedbe ne vidi kot “skupine besed”. Izboljšal je rezultate iskanja, da bi prednostno določil kakovostnejše vire novic, dodal pa je celo rezultate v obliki razširjene resničnosti.


Prijavi napako v članku